De la începutul anului, uleiul s-a scumpit cu un leu în fiecare lună și a ajuns să se vândă la prețuri mult prea mari pentru buzunarele multor români. 17 lei costă un litru în marile magazine. O veste rea este că prețurile acestui produs ar putea crește din nou, din toamnă, deoarece culturile de floarea-soarelui au fost distruse de secetă. 

Record - un litru de ulei se vinde cu 17 lei

Dacă ar fi să iei doar o sticlă de ulei pe lună, nu ar fi problemă. Necazul este că meniul nostru, plus numărul de membri din familie, determină un consum mai mare de ulei. În 2021, cu 17 lei cumpăram trei sticle de ulei. Explozia prețurilor a avut loc în ultimele luni. 17 lei însemană o majorare de 70% față de începutul anului, când cea mai scumpă sticlă de ulei ajungea la 10 lei. Așadar, litrul de ulei s-a scumpit cu un leu în fiecare lună.

Dacă ritmul se păstrează, la finalul anului, un litru de ulei ar atinge costul de 22 de lei. Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorului spun că scumpirea nu este justificată, iar un preț mai mare nu denotă și o calitate mai bună.

„Prețul de 17 lei pe litru este un preț mult mai mare decât al prețurilor care se practică în țări membre ale Uniunii Europene. Atât timp cât pe etichetă nu apare o mențiune ca „ulei de primă presă”, care este un ulei de o calitate superioară, celelalte uleiuri sunt identice din punct de vedere al calității”, a declarat Costel Stanciu, Asociația pentru Protecția Consumatorului, pentru Kanal D.

Situația se va înrăutăți. Seceta a stricat tot ce a putut până acum și continuă să facă ravagii, iar recolta mai puțină înseamnă produse mai scumpe. Culturile de floarea-soarelui sunt distruse. Uleiul se numără printre produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultima vreme.

De asemenea, în viitorul apropiat, ar trebui să ne așteptăm la costuri mai mari atât la ulei, cât și la făină, paste, porumb, carne de porc sau produse din lapte. Specialiștii estimează majorări de 10% la toate alimentele. Costuri mai mari vor fi și la mâncarea de peste hotare.

Foto: Captura Kanal D

2022 ar putea fi cel mai secetos an din istorie

A plouat de două ori mai puțin decât era nevoie de la începutul acestui an agricol. Pe suprafețe bune, culturile de grâu, secară sau rapiță sunt deja compromise. Dacă vremea nu se schimbă, aceeași soartă o vor avea și cele de porumb sau floarea-soarelui.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

România se confruntă cu o secetă pedologică, spune meteorologul Elena Mateescu, directoarea Institutului Național de Meteorologie (INM), ceea ce înseamnă că întreaga cantitate de apă din sol este insuficientă pentru a asigura un an agricol normal.

„Cele mai grave situații sunt în Moldova și în Bărăgan. Aici, avem secetă pedologică (a solului, n.r.) extremă. Valoarea precipătațiilor este de 239l/mp căzuți în decurs de 7 luni. Comparativ, în anul agricol 2019-2020 aveam 236,8 litri/mp în decurs de 7 luni”, a declarat Elena Mateescu pentru Europa Liberă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.