România a mai făcut un pas pentru a scăpa de dependența gazului rusesc. De miercuri, e funcțională conducta care traversează Grecia și Bulgaria, prin care vom putea importa gaz din zona Mării Caspice. Între timp, Rusia încearcă să pună noi piedici: a anunțat că închide o conductă de petrol care alimentează și țara noastră. Declarațiile premierului Nicolae Ciucă.

România a găsit o metodă prin care ar putea scăpa de dependența gazului rusesc

Infrastructura necesară pentru ca România să ajungă la gazul azer este gata. Ultima bucată a conductei care pleacă din Azerbaidjan, trece prin Georgia, apoi ajunge în Grecia și Bulgaria, a fost finalizată miercuri.

De acolo, țara noastră importă numai 10-20% din gazul de care are nevoie, dar prin această nouă rută ar putea avea acces și la gazele lichefiate care ajung pe mare.

„Este un interconector cât se poate de important pentru tot ceea ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa. Va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolia şi Adriatică şi se leagă prin conducta BRUA dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovzionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Energia e arma Rusiei

Rusia folosește energia ca pe o armă în fața Occidentului. Un tribunal din Kremlin a ordonat consorțiului care operează conducta prin care este transportat țiței din Marea Caspică să își suspende activitatea preț de o lună. Motivul declarat a fost „o inspecție tehnică în urma unor nereguli privind scurgeri de petrol”.

„Rusia încearcă să îşi creeze condiţii favorabile de negociere întrerupând gazul sau petrolul sau împiedicând Ucraina să exporte alimente”, a spus Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, pentru Observator.

„Vedem, în acelaşi timp, şi nişte şicane între guvernul kazah şi Kremlinul legat în general de importurile de petrol din Kazahstan care tranzitează Federaţia Rusă, ajung la Novorosisk şi, de acolo, prin Marea Neagră sunt transportate către restul lumii, inclusiv către România”, a spus Mihnea Cătuțu, specialist în Energie.

Citeste si:
Medicii susțin că vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai...
Medicii susțin că vaccinarea...

Îngrijorarea experților e alta

Grupul care are rafinăria Petromidia Nădovadi, unde se procesează țițeiul din Kazahstan, a anunțat că ponderea petrolului venit prin această conductă este scăzută, drept pentru care măsura nu va influența piața produselor petroliere de la noi.

În prezent, aproape 70% din cantitatea de petrol de care avem nevoie provine din import, iar 30% este producția proprie. Sursa principală rămâne și acum Kazahstanul, de unde vin aproximativ jumătate din importuri, apoi Rusia, de unde aducem cantități importante.

„Cu siguranţă suntem afectaţi. Tot ţiţeiul care vine în România vine prin portul Novorosisk. Deci trebuie să vedem, în primul rând, dacă această decizie vizează doar acea conductă sau vorbim de un conflict mai mare, care va viza tot transportul de petrol kazah prin Rusia către România caz în care, bineînţeles, problema va fi mai mare”, a completat Mihnea Cătuțu, specialist în Energie.

Citeste si:
Vladimir Putin anunță că Rusia discută un proiect de gazoduct: „Gaz...
Vladimir Putin anunță că...

„Această conductă este foarte importantă pentru Europa. Ea transportă, la ora actuală, undeva în jur de 1% din producţia globală - în jur de 1,2 milioane de barili pe zi”, a explicat Laurian Lungu, economist.

Îngrijorarea experților nu este legată de aprovizionare, ci de modul în care războiul economic dintre Rusia și Europa va impacta prețurile carburanților, care au explodat de la începutul agresiunii militare deschise de Rusia în Ucraina.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.