Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia discută un nou proiect de gazoduct major care ar urma să aprovizioneze China tranzitând Mongolia.

Rusia discută un proiect de gazoduct, a anunțat Vladimir Putin

Rusia discută un nou proiect de infrastructură major de a livra gaze Chinei prin Mongolia, a declarat miercuri șeful statului rus, în contextul în care Moscova încearcă să înlocuiască Europa ca principal client pentru gazul rusesc.

„Suntem în discuţii privind posibila implementare a unui proiect major de infrastructură, mă refer la furnizarea de gaz rusesc către China prin Mongolia", a declarat Putin cu prilejul unei întâlniri cu premierul mongol Luvsannamsrai Oyun-Erdene, de la care televiziunile au transmis imagini.

Cei doi lideri au vorbit la forumul economic de la Vladivostok, în aceeași zi în care Vladimir Putin a amenințat cu sistarea aprovizionării cu energie în cazul în care Occidentul adoptă plafonări la prețurile petrolului și gazului rusești.

Compania rusă Gazprom studiază de ani varianta ca un nou gazoduct major - Power of Siberia 2 - să tranziteze Mongolia transportând gaz rusesc în China. Gazoductul propus ar putea transporta 50 miliarde de metri cubi de gaz natural anual, ceva mai puţin decât gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Actualul gazoduct Power of Siberia, care se întinde din Rusia până în China, a fost lansat la sfârşitul lui 2019 şi are o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi anual. Acesta ar urma să devină o sursă majoră de venit pentru Rusia în anii următori, în contextul în care Europa încearcă să scape de dependenţa istorică de gazul rusesc.

Chiar înainte ca Rusia să atace Ucraina, președintele rus a semnat un nou contract pe 30 de ani pentru furnizarea de gaz Chinei. În anul 2021, Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz Chinei, notează Agerpres.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Înainte de lansarea gazoductului Power of Siberia, aproape toată infrastructura Rusiei era orientată către transportul de gaz spre Europa, ceea ce face o reorientare către est o operaţiune potenţial costisitoare şi care necesită timp, comentează Reuters.

Tot miercuri, Putin a afirmat că societatea petrolieră controlată de stat Rosneft a ajuns la un acord cu guvernul mongol pentru a extinde cooperarea în materie de aprovizionare cu produse petroliere.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.