Potrivit Codului Rutier, centura de siguranță este o măsură obligatorie pentru securitatea conducătorului auto și a pasagerilor prezenți în autovehicul. Însă această regulă are și câteva excepții. Șeful DSU, Raed Arafat, spune că această regulă ar trebui să fie obligatorie pentru toată lumea, iar femeile însărcinate nu ar trebui să fie o excepție, deoarece este vorba despre securitatea vieții sale și a fătului.

Raed Arafat nu este de acord cu excepțiile pentru purtarea centurii de siguranță

Arafat spune că cel mai bine este să se prevină accidentele rutiere prin diverse metode care ne sunt impuse și recomandate de lege. De la înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență, acesta a avut un rol esențial în integrarea serviciilor de intervenţie. Șeful DSU a menționat că împreună cu poliția desfășoară acțiuni comune de informare.

„Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel - prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat”, a spus Arafat la conferinţa internaţională „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”.

Arafat afirmă că românii preferă să facă abstracție de unele reguli absolut necesare pentru propria siguranță. Acesta se arată indignat că femeile însărcinate sunt scutite de a purta centura de siguranță, deoarece este destulă o singură lovituă de bordul mașinii pentru ca aceasta să piardă sarcina.

„De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? De ce scutim gravidele să poarte centură? O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul”, a spus şeful DSU.

Numărul accidentelor în România a crescut în ultimii ani

În ultimii ani, numărul accidentelor de la nivel naționa a crescut considerabil. În anul 2018 în România intervenţiile în accidente rutiere ale echipajelor SMURD au ajuns la 17.837, iar în anul 2021 acestea au înregistrat un număr de 23.191. Majoritatea intervenţiilor au fost comune cu echipajele de ambulanţă.

Citeste si:
Șoferii prinși băuți sau drogați la volan ar putea face închisoare
Șoferii prinși băuți sau...

Arafat a menționat și despre un program european, aplicat prin IGSU, prin intermediul căruia 700 de conducători auto din serviciile de ambulanţă şi 2.400 de pompieri vor primi instruire pe conducere preventivă. Se pune mai mult accent pe prevenirea de accidente, decât pe rezolvarea acestora, care de multe ori se lasă cu decese și persoane traumate pe viață.

„Acesta este un prim proiect - să prevenim mai bine. În final, prevenirea rămâne mai ieftină, suntem obligaţi să ne pregătim şi pe intervenţie, dar preferabil e să nu ne folosim toate resursele. Pentru o victimă uneori noi deplasăm şi 30 de persoane. Accidentul, în final, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el”, a mai spus Arafat.

Centura de siguranță - Codul Rutier

Potrivit regulamentului în vigoare din Codul Rutier, se prevăd următoare dispoziții legate de purtarea centurii de siguranță.

Citeste si:
Tocmai 15% din sirenele din România testate miercuri nu au funcționat
Tocmai 15% din sirenele din...

(4) Se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:

a) conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;

b) femeile în stare vizibilă de graviditate;

c) conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;

d) persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;

e) instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Citeste si:
DSU lansează ghidul pentru situaţii de criză. Arafat: „Vom...
DSU lansează ghidul pentru...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.