Raed Arafat nu este de acord cu excepțiile pentru purtarea centurii de siguranță
Arafat spune că cel mai bine este să se prevină accidentele rutiere prin diverse metode care ne sunt impuse și recomandate de lege. De la înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență, acesta a avut un rol esențial în integrarea serviciilor de intervenţie. Șeful DSU a menționat că împreună cu poliția desfășoară acțiuni comune de informare.
„Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel - prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat”, a spus Arafat la conferinţa internaţională „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”.
Arafat afirmă că românii preferă să facă abstracție de unele reguli absolut necesare pentru propria siguranță. Acesta se arată indignat că femeile însărcinate sunt scutite de a purta centura de siguranță, deoarece este destulă o singură lovituă de bordul mașinii pentru ca aceasta să piardă sarcina.
„De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? De ce scutim gravidele să poarte centură? O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul”, a spus şeful DSU.
Numărul accidentelor în România a crescut în ultimii ani
În ultimii ani, numărul accidentelor de la nivel naționa a crescut considerabil. În anul 2018 în România intervenţiile în accidente rutiere ale echipajelor SMURD au ajuns la 17.837, iar în anul 2021 acestea au înregistrat un număr de 23.191. Majoritatea intervenţiilor au fost comune cu echipajele de ambulanţă.
Șoferii prinși băuți sau drogați la volan ar putea face închisoare

Arafat a menționat și despre un program european, aplicat prin IGSU, prin intermediul căruia 700 de conducători auto din serviciile de ambulanţă şi 2.400 de pompieri vor primi instruire pe conducere preventivă. Se pune mai mult accent pe prevenirea de accidente, decât pe rezolvarea acestora, care de multe ori se lasă cu decese și persoane traumate pe viață.
„Acesta este un prim proiect - să prevenim mai bine. În final, prevenirea rămâne mai ieftină, suntem obligaţi să ne pregătim şi pe intervenţie, dar preferabil e să nu ne folosim toate resursele. Pentru o victimă uneori noi deplasăm şi 30 de persoane. Accidentul, în final, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el”, a mai spus Arafat.
Centura de siguranță - Codul Rutier
Potrivit regulamentului în vigoare din Codul Rutier, se prevăd următoare dispoziții legate de purtarea centurii de siguranță.
DSU lansează ghidul pentru situaţii de criză. Arafat: „Vom...

(4) Se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:
a) conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;
b) femeile în stare vizibilă de graviditate;
c) conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;
e) instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
Arafat: „O dată pe an, un exerciţiu de cum reacţionezi la cutremur...

Despre autor:

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Tu ce faci cu telefonul tău la finalul vieții lui?
Sursa: green.start-up.ro
-
Irina Dochițu, DRUID: „ChatGPT a demonstrat interesul pentru AI conversațional”
Sursa: futurebanking.ro
-
Cafeneaua care și-a deschis magazin online: ce sortimente de cafea putem cumpăra
Sursa: retail.ro
-
Nu te-ngriji de mâine
Sursa: garbo.ro
-
Mantra pe care trebuie să ți-o spui în fiecare zi pentru a te elibera de...
Sursa: kudika.ro
-
Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna: Intrăm în România pentru a oferi...
Sursa: start-up.ro
-
Rușii spun că avioanele americane F-16 pe care le-ar primi Ucraina ar fi...
Sursa: wall-street.ro