Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat că doar 15% dintre sirenele care au fost testate miercuri, 1 martie, în cadrul exercițiului, nu au funcționat. Statul român a decis să reia exercițiul de testare „Miercurea Sirenelor”.

15% dintre sirene nu au funcționat în cadrul exercițiului de testare

Autoritățile române au decis să revină la exercițiul de testare „Miercurea Sirenelor”, atunci când alarmele din toată țara erau verificate. Acestea funcționează în situații de pericol pentru a atenționa populația.

În cadrul exercițiului de miercuri, Raed Arafat a transmis că au fost activate 7.150 de sirene electronice şi electrice din totalul celor 7.539 care există în toată țara. Din totalul celor 3.070 existente, 3.000 au fost cu acţionare centralizată, iar cu acţionare locală 4.150 din totalul celor 4.469 existente. Mai bine de 1.000 de sirene nu au funcționat deloc.

Alarmele nefuncționale urmează să fie verificate suplimentar și reparate. Raed Arafat spune că aceasta este responsabilitatea autorităților locale de pe teritoriul cărora sirenele sunt defecte.

„Din total celor acţionate în cadrul exerciţiului, 1.076 nu au fost operabile şi se impune verificarea şi repararea lor. Asta înseamnă ca procent din cele acţionate că 85% au funcţionat, 15% necesită reparaţii, verificări, la următorul exerciţiu să fie testate din nou şi să vedem care este starea lor”, a declarat Raed Arafat.

Testările alarmelor instalate pe blocurile din mai multe orașe ale țării au început în august 2017, însă între timp, aceste exerciții nu au mai fost efectuate. Șeful DSU spune că acest eveniment este foarte important pentru siguranța cetățenilor în situații de criză.

„Miercurea sirenelor - pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ea ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile, că sirenele funcţionează”, a precizat Arafat.

Citeste si:
DSU, împreună cu Lidl România și Fundația pentru SMURD au instalat...
DSU, împreună cu Lidl România...

DSU a lansat un ghid pentru situații de criză

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat un ghid care conține instrucțiuni și informații pentru situațiile de criză. Românii îl vor putea accesa pentru a afla cum să procedeze în cazul în care sunt surprinși de o situație de criză. Arafat spune că autoritățile române s-au concentrat pe partea de prevenție.

"Până acum ne-am concentrat pe partea de prevenire, iar astăzi o să lansăm un ghid care este Ghidul pentru Situații de Criză. Nu l-am numit situații de urgență, pentru că el include mai mult decât doar situațiile de urgență. Include și anumite informații despre dezinformare, include si informații despre protecția cibernetică care sunt necesare populației.”, a transmis Arafat.

Citeste si:
DSU lansează ghidul pentru situaţii de criză. Arafat: „Vom...
DSU lansează ghidul pentru...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Martie 2023 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.