Inițiativa face parte din proiectul național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), cu sprijinul Lidl România și al Fundației pentru SMURD. Proiectul are scopul de a le facilita cetățenilor posibilitatea de a acorda primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator, prin dotarea magazinelor Lidl și a unor spații publice intens tranzitate cu echipamente avansate de asistență medicală de urgență.

Astfel, pe lângă magazine Lidl din București și din județul Ilfov, echipamentele medicale au fost montate în această primă etapă și în spații publice din capitală: Teatrul Național, Opera Națională, Sala Palatului, Academia de Studii Economice și Ateneul Român. Târgu Mureș este următorul oraș care se va alătura rețelei naționale de defibrilatoare automate. Echipamentele medicale vor fi instalate în toate magazinele Lidl la nivel local și în spații publice.

Pe lista orașelor din țară în care proiectul se va extinde treptat se află și: Iași, Sibiu, Timișoara, Oradea, Constanța, Cluj-Napoca și Craiova. Toate punctele de prim ajutor incluse în cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” sunt dotate cu un defibrilator automat care conține și pulsoximetru pentru măsurarea pulsului și a saturației de oxigen din sânge, un aparat de electrocardiogramă și mască de oxigen. Aparatul, odată ce a fost scos din suportul în care este așezat, transmite în mod automat un SMS către un reprezentant al locației respective pentru a semnala folosirea lui. Acest tip de echipament medical avansat poate fi utilizat cu minimă pregătire, deoarece ghidează pas cu pas persoana care acordă primul ajutor, prin comenzi auditive, dar și vizuale ușor de urmărit. În plus, echipamentul sună direct în dispecerat atunci când este deschis și astfel, conectează persoana care îl folosește cu un medic care poate să urmărească, în timp real, starea pacientului și să ofere indicații până la sosirea echipajelor medicale. Toate locațiile în care sunt instalate defibrilatoarele automate din cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” au responsabili dedicați. Astfel, atât angajații Lidl România, cât și angajații din unitățile publice au fost instruiți pentru folosirea acestor echipamente medicale, dar și pentru acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

Prima etapă a Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” a fost lansată prin instalarea a peste 50 de echipamente medicale în magazine Lidl România din București și județul Ilfov, precum și în diferite spații publice intens tranzitate din capitală, dintre care amintim: Teatrul Național, Opera Națională, Sala Palatului, Academia de Studii Economice și Ateneul Român. De asemenea, în perioada următoare, acest echipament medical va fi instalat și în diferite stații de metrou din București: Piața Sudului, Tineretului, Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Universitate, Piața Romană, Piața Victoriei 1, Piața Victoriei 2, Gara De Nord, Eroilor, Politehnica, Dristor, Nicolae Grigorescu.

Următorul oraș care se va alătura rețelei naționale de defibrilatoare automate va fi Târgu Mureș, unde vor fi instalate echipamente medicale în toate magazinele Lidl la nivel local și în spații publice. În cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” vor fi instalate peste 370 de echipamente medicale în magazine Lidl România și instituții publice la nivel național.

Citeste si:
Incendiu masiv în Pasajul Unirii. O mașină a luat foc în mijlocul...
Incendiu masiv în Pasajul...

„În situațiile de urgență, în care o persoană suferă un stop cardio-respirator, acordarea primului ajutor, respectiv masajul cardiac și administrarea unui șoc electric sunt intervenții vitale care trebuie aplicate, până la sosirea echipajelor medicale. Șansele de supraviețuire cresc cu 50-70% atunci când manevrele de resuscitare și defibrilare automată au loc în primele 3-5 minute de la declanșarea stopului cardio-respirator. În acest context, Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”

vine în sprijinul cetățenilor și facilitează intervenția la timp în situațiile în care fiecare secundă contează”, a spus dl. Dr Raed Arafat, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Citeste si:
Salvarea e în aer. Primele elicoptere Black Hawk ajung în România
Salvarea e în aer. Primele...

„Dezvoltarea primei rețele naționale de defibrilatoare automate este un proiect care vine în completarea investițiilor pe care noi, Lidl România, le-am făcut de-a lungul timpului în dezvoltarea serviciilor de urgență din țară. Împreună cu DSU și Fundația pentru SMURD, ne dorim să oferim românilor resursele necesare pentru a putea interveni la timp în cazul unor situații medicale de urgență, așa cum este stopul cardio-respirator”, a declarat Maria Mihai, Director de Comunicare și CSR Lidl România.

Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” este inițat de către Departamentul Pentru Situații de Urgență, cu sprijinul Lidl România și al Fundației pentru SMURD, alături de Serviciul de Telecomunicații Speciale, Vodafone România și Linde Gaz România.

Citeste si:
VIDEO Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în judeţul Giurgiu
VIDEO Un avion de mici...

Pentru a afla mai multe despre investițiile Lidl România în dezvoltarea serviciilor de urgență, vă rugăm să vizitați: https://corporate.lidl.ro/sustenabilitate/investitii-in-societate.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Mai 2023 - 05 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.