Astăzi, între orele 10-11, vor suna alarmele din toată țara, inclusiv în Capitală. Autoritățile ne îndeamnă să nu ne panicăm, căci este vorba despre exercițiul național „Miercurea Alarmelor”, reluat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atât pentru a testa echipamentele tehnice cât şi pentru a vedea timpul de reacţie al forţelor de intervenţie în cazul unui dezastru.

Vor suna alarmele din toată țara, astăzi, între orele 10-11

„În perioada vizată, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul - alarmă la dezastre -, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă”, au transmis oficialii IGSU.

Exercițiul de alarmare publică se va desfăşura între orele 10 şi 11, iar autorităţile ne recomandă să ne păstrăm calmul şi să urmărim informările oficiale. Conform autorităților, înștiințarea, avertizarea, prealarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, cât și pentru limitarea efectelor dezastrelor.

„Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice,au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate”, a mai transmis IGSU.

În perioada vizată, în București și în mai multe județe se vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Citeste si:
Klaus Iohannis, decizie controversată. Ofițerul care a ascuns...
Klaus Iohannis, decizie...

În imagine sunt prezentate măsurile pe care trebuie să le realizeze cetățenii într-o situație reală care impune declanșarea sistemului de alarmare a populației.

Ce semnifică semnalele sonore

Conform instituției, prin intermediul acestor mijloace pot fi transmise semnale sonore cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

IGSU a menționat că, în cazul unor situații reale, vor fi transmise mai multe informații prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, cât și posturi radio și de televiziune.

„În ceea ce priveşte echipamentele dedicate de alarmare publică, la nivelul anului 2022, alarmarea populaţiei se realiza cu un număr de 7.539 sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 sirene electrice şi 2.150 sirene electronice”, a mai transmis IGSU.

Citeste si:
A fost semnat acordul pentru livrarea a 12 elicoptere medii-grele...
A fost semnat acordul pentru...

Instituţia a defalcat situaţia privind acţionarea sirenelor de alarmare publică:


  1. în sistem centralizat: 3.070 sirene de la nivel judeţean, municipal, orăşenesc şi local (40,72%);

  2. în sistem necentralizat (local de la panourile de comandă): 4.469 sirene (59,27%).

Când se apelează la sistemul de înștiințare - alarmare

IGSU a menționat că sistemul de înștiințare - alarmare este folosit în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă.

Această metodă este destinată protecției populației civile și poate fi folosită și pe timpul conflictelor armate. Prin intermediul acesteia, pot fi transmise semnale acustice cu diverse semnificații ori pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Citeste si:
Pompierii din România și Republica Moldova contribuie la salvarea...
Pompierii din România și...

Semnificația semnalelor sonore, în caz de atac aerian sau dezastru:


  • Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

  • Semnalul ALARMĂ AERIANĂ constă în 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

  • Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE este compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

  • Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI este un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2023 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.