Parlamentarii vor pune din nou în dezbatere proiectul de lege cu privire la pedeapsa cu închisoarea pentru conducătorii auto care vor fi prinși la volan băuți sau drogați și care vor produce accidente cu victime. Potrivit proiectului, aceștia nu vor mai putea scăpa doar cu suspendare.

Închisoare pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat ca va readuce în discuția din Parlament proiectul de lege cu privire la modificarea legislației în cazul conducătorilor auto care sunt prinși băuți sau drogați la volan. Acesta cere pedepse mai dure în cazul persoanelor care urcă la volanul mașinii într-o asemenea stare, deoarece de cele mai multe ori aceștia provoacă accidente cu victime. Acest proiect de lege a mai fost discutat anterior în Parlament, însă a fost respins de aleși.

„România ocupa, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanțe interzise, pe lângă neglijență sau calitatea infrastructurii rutiere. În anul 2019, am demarat o inițiativă de modificare a legislației penale astfel încât niciun șofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea. Datele furnizate de Poliția Română și de Ministerul Justiției arată o realitate sumbră: 20.000 de persoane trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice. Tot în fiecare an își pierd viața sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuți sau drogați, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puțin, în luna iulie, au fost descoperiți la volan mai mulți șoferi drogați decât băuți”,a scris senatorul într-o postare pe Facebook.

Robert Cazanciuc a menționat că în pofida faptului că proiectul de lege a fost foarte bine construit și oficialul a adus argumente destul de puternice, acesta a fost respins în plenul Camerei Deputaților. Oficialul spune că aleșii au sfidat interesul general al societății cu scopul de a proteja populația de astfel de situații în care mor oameni nevinovați, iar cei care provoacă aceste accidente se aleg cu amenzi sau suspendări și atât.

„Din rațiuni politice absurde și în mod sfidător la adresa interesului general al societății de a proteja în mod real viața și de a pune capăt carnajului de pe șosele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor, inițiativa a fost respinsă de camera decizională pentru că «vine în contradicție cu filosofia actuală a Codului penal». Cu alte cuvinte, toți cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuți sau drogați trebuie să știe că vor merge direct la închisoare în situația în care vor produce un accident rutier soldat cu victime”, a subliniat senatorul.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

Ar fi sau nu pedeapsa cu închisoarea o soluție

Mihai Copăceanu, psiholog clinician specializat în adicții, este de părere că această modificare legislativă nu va avea efectul la care speră senatorul PSD. Acesta susține că numărul accidentelor și a victimelor nu va scădea dacă cei prinși băuți sau drogați la volan vor fi pedepsiți cu închisoarea. Psihologul spune că această măsură este una târzie, ineficientă și deloc preventivă.

Prevenția înseamnă altceva: să oprești răul înainte de a produce asemenea efecte grave. Simplu spus, sancțiuni mult mai mari pentru cei care au consumat și au condus, dar nu au făcut victime. Astfel se poate descuraja consumul ulterior. Dacă conducătorii scapă cu ușurință, sunt de fapt încurajați să repete consumul. Eficient ar fi mai multe controale în zilele, nopțile și locurile cu risc crescut”, a precizat psihologul.

Citeste si:
România ar putea fi reorganizată administrativ în 12 județe
România ar putea fi...

În România sunt înregistrate tot mai multe accidente provocate de conducători auto care urcă la volan în stare de ebrietate sau drogați, în urma căruia decedează alți participanți la trafic. Legea din România pare a fi mult prea blândă cu ucigașii din trafic, fapt pentru care unii oficiali își doresc pedepse mai dure.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2022 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.