Părinţii pot începe de astăzi să depună cererile de înscriere a copiilor la clasa pregătitoare. Pentru înscrierea celor mici în clasa pregătitoare, părintele va completa o cerere-tip, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea, în perioada 11 aprilie-10 mai 2022, după cum se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial. Este de așteptat să se formeze cozi la școli, chiar dacă ordinea depunerii cererilor nu contează în decizia de repartizare.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2022

Conform ordinului Ministerului Educaţiei, publicat în Monitorul Oficial, prima etapă de înscrieri propriu-zise va începe pe 11 mai, iar cea de-a doua – pe 30 mai. Până atunci, procedura presupune însă şi alţi paşi care trebuie parcurşi.

Copiii care împlinesc până pe 31 august șase ani vor fi înscriși în clasa pregătitoare de către părinți, începând de luni, 11 aprilie. Ei vor putea completa, până pe 10 mai, cererea de înscriere online sau prin poștă, fie o vor putea depune direct ca și până acum, la secretariatul școlii dorite.

Etapa cererilor

După acest pas, din 11 mai se vor desfășura etapele de înscriere propriu-zise, adică de provesare a cererilor-tip și de repartizare a copiilor la unitățile de învățământ de circumscripție. Din 10 mai, fiecare școală va afișa listele finale pentru clasa pregătitoare.

„Validarea cererii-tip de înscriere este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice și constă în compararea datelor introduse în aplicația informatică cu documentele transmise de către părinte”, se arată în metodologia publicată de Ministerul Educației.

Potrivit sursei citate, „în situația în care cererea-tip de înscriere se completează la sediul unității de învățământ la care se dorește înmatricularea copilului, completarea datelor în aplicația informatică se face în prezența părintelui, de către un membru al comisiei de înscriere din școală”.

Citeste si:
Înscrierile pentru Gala Green Report Ediția a 3-a 2023 continuă...
Înscrierile pentru Gala Green...

Înscrierea nu este condiționată de frecventarea sau nu de către copii a grupei mari din învățământul preșcolar. În clasa plegătitoare pot fi înscriși și copii care împlinesc șase ani în intervalul 1 septembrie - 31 decembrie, în cazul în care nivelul lor de dezvoltare psihosomatic este unul corespunzător. În această situație, este necesară o evaluare. Pentru copiii care au fost în grupa mare, evaluarea dezvoltării lor va fi făcută de către grădiniță.

„În situația copiilor menționați la alin. (1) care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar. Solicitarea de eliberare a recomandării prevăzute la Anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta Metodologie poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin poștă/mijloace electronice. La solicitarea părintelui, unitatea de învățământ cu nivel preșcolar poate transmite recomandarea și prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice.”

Citeste si:
Patru paşi importanţi pentru o calitate mai bună a vieţii
Patru paşi importanţi pentru...

„După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive, după cum urmează:


  • prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.

  • a doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.”

Citeste si:
Școala începe cu griji. Documente și analize medicale de care...
Școala începe cu griji....

Articolul 17 din metodologie stabilește că procesarea cererilor-tip de înscriere se face în ordine, respectând următoarele priorități:

„a) în prima fază sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere. Repartizarea acestora conform solicitării din cererea-tip de înscriere se realizează cu ajutorul aplicației informatice;

b) în a doua fază se procesează cererile părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora se realizează la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare, iar listele finale sunt validate de către Consiliul de administrație al unității de învățământ;

Citeste si:
Documentele de care ai nevoie pentru o vacanță în America
Documentele de care ai nevoie...

c) în a treia fază sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri. Repartizarea acestora se realizează cu ajutorul aplicației informatice, dacă în cererea-tip de înscriere a fost bifată opțiunea de înscriere la școala de circumscripție, în cazul neadmiterii la școala solicitată.”

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, potrivit metodologiei, conform edupedu.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.