Bucureștenii vor plăti de două ori mai mult la căldură, din aprilie. Autoritățile pregătesc scumpirea gigacaloriei, potrivit unui proiect de hotărâre cu care a fost suplimentată ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de miercuri, a informat consilierul municipal USR Andrei Rigu. Oricum, rămâne prețul cel mai mic din țară, spune primarul Capitalei, Nicușor Dan, care a mai propus o scumpire ce nu a fost votată de consilierii generali. Acum, însă, există majoritate în Consiliu.

Cât vor plăti bucureștenii pe lună la un apartament cu 2 sau 3 camere, după scumpirea gigacaloriei

De 2,3 ori mai mare va fi prețul unei gigacalorii pentru consumator. Astfel, prețul vechi de 143 de lei va ajunge până la 339 de lei pentru fiecare consumator. Proiectul a fost propus pentru a scădea sumele mari pe care Primăria Capitalei ar fi trebuit să le plătească spre Termoenergetica pentru subvenție, ceea ce înseamnă 650 de lei pentru a acoperi valoarea totală de 980 de lei din partea municipalității.

Din aprilie, la un apartament cu 2 camere, factura la căldură va depăși 300 de lei pe lună, iar la 3 camere peste 400 de lei pe lună. Anul precedent, bucureștenii au primit căldură până în luna mai.


  • 2 camere - 318 lei/lună

  • 3 camere - 412 lei/lună

Conform proiectului de hotărâre postat pe pagina de Facebook a consilierului municipal şi propus spre adoptare de primarul general, Nicuşor Dan, în Bucureşti, preţul local de facturare către populaţie a energiei termice este neschimbat din 1 august 2011.

„În tot acest interval Municipalitatea a depus eforturi pentru suportarea diferenţei de preţ pentru energia termică furnizată populaţiei, având totodată şi obligaţia legală de a asigura continuitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, precum şi calitatea, siguranţa şi accesibilitatea lui", se arată în proiectul de hotărâre.

Comunicat de presă

„Prin menţinerea unui tarif activ către populaţie, Municipalitatea s-a achitat de aceste obligaţii, menţinând în primul rând integritatea sistemului, prin prezervarea unui grad mare de conectare a consumatorilor la SACET, în vreme ce în alte oraşe ale ţării numeroase sisteme au colapsat. Dacă în 1990 existau 315 localităţi deservite de sisteme de alimentare centralizată cu energie termică a populaţiei, în 2020 mai existau doar 51.

Citeste si:
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă
Bucureștiul ar putea rămâne...

Gradul mare de conectare la SACET în Municipiul Bucureşti face ca sistemul să fie eligibil pentru acţiunile majore de reabilitare prin fonduri europene şi răspunde totodată cerinţelor de mediu şi protejare a sănătăţii populaţiei.

Ca urmare a creşterii semnificative a preţului gazelor naturale, pe 27 octombrie 2021, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis deciziile nr. 1974, 1995 şi 2000 privind aprobarea bonusurilor pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN şi a preţurilor reglementate pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie - decembrie 2021 şi în 2022, pentru lunile ianuarie - martie, pentru SC CET Griviţa SRL, SC Vest-Energo SA şi respectiv pentru CET-urile aparţinând SC Electrocentrale Bucureşti SA.

Citeste si:
Bucureștenii vor plăti și în acest an același preț pentru gigacalorie
Bucureștenii vor plăti și în...

La nivelul municipiului Bucureşti, producerea energiei termice este asigurată de aceşti trei producători de energie termică, în cogenerare şi de către CMTEB, prin centrala termică de zonă Casa Presei Libere şi 46 mici centrale de cvartal.

ELCEN deţine o pondere de 91,5% a livrărilor de căldură în SACET. Faţă de tariful de 205,34 lei/Gcal (fără tva), practicat până pe 31 octombrie 2021 de aceasta, tariful utilizat începând din 1 noiembrie 2021 prezintă o creştere de 86,58%, aspect care are efect asupra tarifelor de transport şi distribuţie practicate de CMTEB.

Ca urmare a emiterii avizului ANRE nr. 2/18.01.2022 privind stabilirea preţurilor şi tarifelor locale ale energiei termice furnizate prin sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al Municipiului Bucureşti pentru Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Bucureşti-Ilfov a emis hotărârea AGA nr. 5/03.02.2022 pentru aprobarea tarifelor/preţurilor pentru activităţile de producere, transport, distribuţie şi fumizare a energiei termice către consumatorii casnici şi non-casnici şi a preţului pentru apa de adaos dedurizată produsă în centrala termică de zona Casa Presei, utilizate de operatorul regional Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică la nivelul municipiului Bucureşti, conform contractului de delegare nr. 7/29.11.2019.”

Citeste si:
SAGA Festival anunță Nicki Minaj la București
SAGA Festival anunță Nicki...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.