Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță că din cauza prețului mare la gaze, costul de producție, distribuție și transport al unei gigacalorii va atinge un preț de 1.150 de lei în acest sezon rece. Acest lucru înseamnă cu 25% peste nivelul stabilit până acum. Însă locuitorii Capitalei vor achita tot 346 de lei pe gigacalorie, tariful care a intrat în vigoare încă de la 1 aprilie, atunci când prețul gigacaloriei s-a dublat.

Nicușor Dan, despre prețul gigacaloriei din această iarnă

Pe români îi așteaptă o iarnă grea în acest an din toate punctele de vedere. Primăria Capitalei a decis să mărească subvenția pentru ca prețul achitat de locuitorii orașului să nu se modifice.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că prețul de producție de acum este cu 25% față de cel dinainte. Din această cauză, prețul de distribuție, cel de producție și transport va suferi schimbări. Edilul Capitalei spune că alege să majoreze subvenția. Lucrurile însă nu sunt bătute în cuie momentan, dar primarul Capitalei spune că face tot posibilul ca bucureștenii să treacă cu bine și de această iarnă.

"Prețul de producție este cu 25% mai mult decât prețul de producție de până acum. Prețul total producție - transport-distribuție, cel care era cu tot cu TVA 860 de lei până acum va deveni 1.150 de lei aproximativ. Nu este oficial în momentul ăsta, dar el va fi 1.150 de lei, ceea ce înseamnă că asta e întrebarea care preocupă bucureștenii, pe angajamentul nostru de a păstra prețul pentru populație de 350 de lei mai precis 346 de lei gigacalorie, ca din acești 1.150 de lei, cetățenii, bucureștenii vor plăti 350 și PMB 800 în lunile care urmează. Subvenția totală pe an pe care Primăria Municipiului București trebuie să o suporte în anul 2023 să fie de 1,5 - 1,6 miliarde de lei".

Orașul din România cu cele mai mari costuri la căldură

Campioana facturilor mari la căldură rămâne, și în acest an, Constanța. Administratorii de bloc se așteaptă la un preț al gigacaloriei de peste o mie de lei, în condițiile în care energia termică este cea mai scumpă din țară, iar subvenția de la Primărie este limitată.

„În ianuarie 2022, un apartament de 41 mp a plătit 490 de lei pentru încălzire. Pentru următorul sezon acest preţ va fi dublu sau poate chiar mai mult. Preţul real al gigacaloriei la Constanţa va fi undeva la 1.700 - 1.900 de lei. Cu subvenţia de la Primărie, probabil că va fi puţin peste 1.000 de lei”, a declarat Radu-Liviu Anghel, administrator condominii.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Noiembrie 2022 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.