Motorină, lumină, gaze, furajele pentru animale - de acolo pleacă toate, care s-au scumpit. Majorările se simt și în portofelele românilor. Dacă în magazine retailerii încă mai țin prețurile sub control, în piață coșul de cumpărături e tot mai costisitor. 

 

Brânza, produs de lux. E mai scumpă decât carnea

Un kilogram de telemea veche de oaie, de exemplu, a ajuns la 40 de lei, dublu față de un kilogram de carne. Producătorii spun că nu mai pot ține în frâu prețurile, din cauza cheltuielilor mari pe care le au. Telemeaua proaspătă de oaie ajunge, în schimb, la 30 de lei pe kilogram. Chiar și așa, tot e prea mult pentru buzunarele românilor.

Previziuni sumbre

O ocheadă în galantare ne arată că un kilogram de telemea veche de oaie costă cât două kilograme de ceafă de porc. Cei 40 de lei ajung chiar pentru două kilograme și jumătate de pulpă de porc.

Afaceriștii spun că prețurile au crescut din cauza costurilor mari de producție: de la mâncarea pe care trebuie să o dea animalelor, la plata forței de muncă și până la facturi.

Previziunile producătorilor sunt și mai sumbre. Ei prevăd că, dacă inflația va fi la fel de ridicată, în următorii doi ani, prețul brânzei ar putea crește cu 10 sau 20%.

Scumpiri lactate

Comparativ cu anul trecut, lactatele s-au scumpit cu cel puțin 10%. Telemeaua veche costă acum 40 de lei pe kilogram, față de 48 de lei cât era în decembrie 2021. Cel mai mult s-au scumpit cașcavalul și untul, a căror prețuri s-au majorat cu 4 lei per kilogram. Cea mai mică schimbare s-a observat la iaurt, unde a fost o creștere de doar 50 de bani.

Decembrie 2021 Februarie 2022

Unt: 48 lei/kg 52 lei/kg

Smântână: 16 lei/kg 20 lei/kg

Cașcaval: 55 lei/kg 57 lei/kg

Telemea: 38 lei/kg 40 lei/kg

Iaurt: 5,5 lei/sticlă 6 lei/sticlă


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Februarie 2022 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.