În prezent, România e dependentă de importuri, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică. Și mâncarea pe care o punem pe masă vine, în cea mai mare parte, din afară, după ce fermele agricole din țara noastră s-au împuținat, fie și-au restrâns activitatea de la un an la altul. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 24 de miliarde de euro în 2021.

România e dependentă de importuri. Deficitul comercial a ajuns la 24 miliarde de euro în 2021

Nivelul importurilor din 2021 a fost mai mare față de cel din 2020. Diferența dintre cât am exportat și cât am adus în România a fost în anul precedent de aproximativ 24 de miliarde de euro, în creștere cu peste 5 miliarde față de 2020. Alimentele din import ocupă cel mai mult spațiu în magazinele noastre. Producția de carne de porc, de exemplu, a scăzut la aproape jumătate din necesarul de consum.

Și la capitolul zahăr suntem deficitari. În acest caz, producția autohtonă nu acoperă nici măcar 35% din nevoi. De altfel, nici legumele sau fructele nu pot fi asigurate numai din producția internă. Circa 80% din necesarul de legume și 70% din cel de fructe poate fi asigurat de fermierii noștri.

„Dacă nu am fi avut seceta pedologică în toată regiunea de sud est, balanța comercială se echilibra cât de cât pentru că România este cunoscută că exportator de materie primă. Am ajuns să importăm 70% din ceea ce consumăm”, spune Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„Carnea de porc indiferent de unde este, poate aveți impresia că este aceeași, dar diferă foarte mult din punct de vedere nutrițional în funcție de zona, de alimente pe care le consumă porcul”, explică Simona Carniciu, nutriționist.

Fabricile noastre sunt pe ducă

România importă cantități mari de produse finite, în condițiile în care multe dintre fabricile de la noi nu mai funcționează. Acum, doar 60% din capacitățile de procesare sunt folosite.

Citeste si:
Horoscopul lunii Decembrie 2022: Află ce îți rezervă astrele în...
Horoscopul lunii Decembrie...

„E o politică a marilor rețele comerciale care importă fiecare din țară din care provine, care aduc pe raft produsele românești la prețuri mai mari decât cele importate, iar lumea se îndreaptă evident spre cele mai ieftine”, declară Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.

Cele mai importate alimente în 2020


  1. Carne de porc – 589 milioane Euro

  2. Brânză și caș – 263 milioane Euro

  3. Cafea – 224 milioane Euro

  4. Ciocolată - 211 milioane Euro

  5. Produse de patiserie - 207 milioane Euro

Sursă: Ministerul Agriculturii


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.