Guvernul a aprobat astăzi prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de încă 30 de zile, începând din 8 ianuarie 2022. În cadrul ședinței s-au discutat și adoptat o serie de măsuri cu scopul de a preveni creșterea cazurilor în valul 5 al pandemiei de coronavirus, printre care obligativitatea purtării măștilor de protecție de tip FFP2 sau cele medicale.

Noile măsuri au fost aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat joi, prelungirea stării de alertă în România începând cu data de 8 ianuarie 2022. Totodată au fost stabilite și măsuri valabile pe perioada acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus. Prin urmare, masca de protecție de tip medical sau FFP2 este obligatorie în toate spațiile închise și deschise.

”Guvernul a aprobat Hotărârea privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19. Actul normativ are la bază măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1/2022.”, se arată în actul normativ.

Principalele modificări au în vedere următoarele aspecte:


  • Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 8 ianuarie 2022, ca răspuns la situația sanitară provocată de pandemia COVID-19.

  • Instituirea măsurii de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2.

Excepțiile admise de la purtarea măștii de protecție

Potrivit Hotărârii nr. 1 a CNSU, excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise fac :

Citeste si:
CNSU a declarat stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii
CNSU a declarat stare de...


  • Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;

  • Persoanele care sunt singure în birou;

  • Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

  • Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

  • Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;

  • Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

CNSU a propus și menținerea în vigoare a măsurii cu privire la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în care are loc, în județele/localitățile în care incidența COVID cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;

Citeste si:
Valul 5 de COVID-19 ar putea bloca Institutul Marius Nasta, se teme...
Valul 5 de COVID-19 ar putea...

„Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora”, se mai arată în actul normativ.

Citeste si:
Reacția Chinei în fața acuzațiilor FBI privind originea COVID-19....
Reacția Chinei în fața...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Ianuarie 2022 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.