Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat, luni, că valul 5 de COVID-19 ar putea bloca instituția pe care o reprezintă. Specialistul a completat că, din cauza posibilității de infectare a unui număr mare de cadre medicale, ar putea exista probleme în asigurarea continuității activității medicale. 

Avertismentul lui Beatrice Mahler: Valul 5 de COVID-19 ar putea bloca Institutul Marius Nasta

Beatrice Mahler a spus că institutul dispune de aceeași schemă de personal ca la începutul pandemiei de COVID-19 și a subliniat că se teme de incapacitatea de a asigura activitate în spital, când valul 5 va umple unitatea medicală.

„Din perspectiva numărului de pacienţi care se vor interna, riscul cel mai mare sau ce am văzut în acest weekend la Marius Nasta este să se interneze pacienţi cu comorbidităţi multiple, pacienţi nevaccinaţi, pacienţi neprotejaţi care au riscul de decompensare a bolii de bază atunci când se infectează cu SARS-CoV-2 şi aş spune că mai există o provocare importantă, care nu vine doar din numărul mare de pacienţi şi dificultatea cazurilor, ci şi din asigurarea cu personal a secţiilor, pentru că avem, pe de o parte, aceeaşi schemă de personal care nu a fost modificată şi adaptată nevoilor unei secţii de COVID în aceşti doi ani, iar, pe de altă parte, riscul de infecţii importante la personalul care lucrează în spitale, care vor pune reale probleme de a asigura continuitatea activităţii în multe locuri", a explicat managerul institutului.

„Atunci când nu ai cu cine lucra, practic, totul se opreşte şi se blochează tot. Până la urmă, în toate cele patru valuri, dar, mai ales, în valul trei şi valul patru am direcţionat personalul către zona COVID din alte secţii, pentru că am avut de unde, pentru că au fost foarte puţine infecţii la personal şi acest lucru a permis să manageriem oarecum activitatea. În acest moment, dacă lucrurile continuă cu un număr mare de infectări zilnice şi previziunile care sunt în acest moment publice se adeveresc, vom avea reale probleme în a asigura activitatea în Institutul Marius Nasta cel puţin. Noi nu avem foarte multe paturi la ATI în România", a menţionat Beatrice Mahler.

„Accesul la vaccin este limitat încă în multe țări”

Specialistul spune că finalul pandemiei de COVID-19 depinde mult de asigurarea vaccinului la nivelul întregii planete. Mahler a adăugat că medicamentele de ultimă generație pentru tratarea bolii sunt eficiente în actualul val, dar reprezintă una dintre soluții, alături de vaccinare.

Citeste si:
Dana Budeanu a făcut-o praf pe Beatrice Mahler! Cum a reușit...
Dana Budeanu a făcut-o praf...

„Cred că nu trebuie să gândim doar din perspectiva impactului pe care îl are pandemia în Europa, unde accesul la vaccinuri este semnificativ crescut. Cred că este important să vedem ce se întâmplă şi în alte state, unde mutaţiile pot să apară mult mai frecvent, pentru că au o imunitate diferită persoanele din diverse părţi ale globului, iar accesul la vaccin este limitat încă în multe ţări şi, ce am văzut, atât Delta, cât şi Omicron sunt tulpini care au suferit modificări în zone ale globului care nu aveau acoperire vaccinală importantă", a indicat Mahler.

„Trebuie folosite toate instrumentele puse la dispoziţie. Din datele pe care le avem până acum, (noile medicamente pentru tratarea COVID-19) sunt eficiente, însă nu cred că ar fi soluţia pe care să ne bazăm sau singura soluţie pe care să ne bazăm. Este foarte important să folosim toate instrumentele pe care medicina le pune la dispoziţie atât vaccinarea, pentru că oferă o protecţie suplimentară, şi sigur că da tratamentul, dar făcut cât mai rapid”, a mai explciat aceasta.

Citeste si:
Bode: Nu a fost vorba despre un incendiu la Institutul „Marius Nasta”
Bode: Nu a fost vorba despre...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Ianuarie 2022 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.