Focurile de artificii și petardele aruncate de oameni în neștire, de Revelion, sperie animalele. Unele dintre ele rămân cu sechele permanente. În special câinii sunt chinuiți. În Cluj, iubitorii de animale au cerut interzicerea pocnitorilor.

Artificiile de Revelion sunt un chin pentru animale

Pentru unele necuvântătoare, sperietura este atât de mare încât fug îngrozite și, de multe ori, nu se mai pot întoarce acasă. Datele arată că, în perioada sărbătorilor de iarnă, numărul animalelor pierdute crește cu 40%.

„Există cazuri în care sar în faţa maşinilor, în subsoluri, în beciuri, deci viaţa lor este pusă în pericol pentru o prostie care este distracţia noastra pentru câteva secunde", a declarat Georgeta Danciu, specialist in animale de companie.

În Cluj, de dragul animalelor, oamenii au cerut autorităților locale să renunțe la focurile de artificii de Revelion. Primarul Emil Boc a fost criticat dur de Societatea Ornitologică România din cauza dorinței de a avea un spectacol de lumini pe cer în noaptea dintre ani.

„Afectează toate animalele şi ne afectează şi pe noi oamenii. Ar trebui să ia în calcul şi cum se simte o persoană care are tulburare de spectru autism şi care reacţionează foarte rău la zgomote puternice", a declarat George Moșoia, dog-assist.

Boc: „Am anulat focurile de artificii. Nu vom organiza nimic”

Astăzi, edilul Clujului a anunțat că focurile de artificii au fost anulate din pricina ceții și nu se va organiza niciun concert din cauza faptului că nu s-a aprobat certificatul verde.

„Azi-dimineaţă, am decis să anulăm focurile de artificii din cauză că va fi ceaţă şi nu se va vedea nimic. Nu are rost să cheltuim banii de sponsorizări în acest sens, îi ţinem pentru alte evenimente”, a spus Boc.

El a completat că s-ar fi auzit doar zgomotele produse de pocnitori și a luat în considerare dorințele iubitorilor de animale. „Şi eu sunt iubitor de animale şi am încercat să reducem din impactul artificiilor, organizându-le în patru locuri separate ce ar fi avut ca efect scăderea lor în intensitate. Din fericire pentru unii şi din păcate pentru alţii nu vom avea focuri de artificii. Îmi pare rău că nici acest element nu poate să-l ofere municipalitatea”, a conchis acesta.

Citeste si:
Pet Expo se va desfășura între 16-17 martie 2024 la Romexpo
Pet Expo se va desfășura...

Cum putem ajuta animalele

Un mod în care ne putem sprijini animalele în noaptea de Revelion este să începem să le obișnuim cu astfel de zgomote. Totuși, studiile arată că jumătate dintre necuvântătoarele expuse la aceste sunete rămân cu o stare de anxietate.

„Când bubuie o petardă, chiar dacă e mai agitat, corectez scurt din lesă şi fac mişto: 'Ce ai mă? Eşti ditamai câinele. A bubuit o petardă, mare brânză. Ce ţi-a făcut? Termină cu prostiile.' Îi dau energie, îi dau curaj”, a declarat Petre Roman – specialist comportamental canin.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Decembrie 2021 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.