Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, i-a solicitat joi Romaniei sa astepte opinia Comisiei de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional) cu privire la reforma Codului penal si a Codului de procedura penala.

''Le cer tuturor partilor sa astepte opinia Comisiei de la Venetia si sa tina cont de ea inainte de a face alti pasi pentru amendarea Codului penal si a Codului de procedura penala. Reforma risca sa contravina obligatiilor internationale ale Romaniei, in special celor incluse in Conventia Consiliului Europei asupra legislatiei penale privind coruptia, asa cum a identificat raportul ad hoc al Grupului statelor impotriva coruptiei (GRECO). Ca stat membru al organizatiei noastre, Romania are obligatia juridica de a sustine statul de drept'', a declarat Jagland, potrivit Agerpres.

La 28 iunie, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a cerut opinia Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, mai cunoscuta sub numele Comisia de la Venetia. Impreuna cu recomandarile GRECO, acest lucru ar trebui sa contribuie la gasirea celei mai bune solutii posibile pentru a rezolva problemele ridicate de proiectele de amendamente, in conformitate cu standardele europene si cu angajamentele europene ale Romaniei, adauga sursa citata.

''Consiliul Europei va continua sa urmareasca cu atentie evenimentele in desfasurare din Romania si suntem pregatiti sa oferim expertiza suplimentara daca este nevoie'', se mai arata in declaratia secretarului general al organizatiei paneuropene.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul privind modificarea Codului penal. S-au inregistrat 167 de voturi "pentru", 97 ''impotriva'' si 19 deputati s-au abtinut.

Raportul a fost adoptat marti dupa-amiaza de parlamentarii din Comisia parlamentara speciala pentru elaborarea legilor Justitiei, dupa ce proiectul privind modificarile la Codul penal fusese aprobat de Senat. In comisie, a fost pastrata forma adoptata de Senat, modificarile fiind unele de natura tehnica. Comisia a acceptat un amendament al ALDE potrivit caruia pentru a se constata infractiunea de delapidare este obligatorie plangerea penala prealabila impotriva functionarului public.

Citeste si:
A tăiat cablurile unui semafor pentru că-i bătea luminile în casă
Un tânăr din Suceava a tăiat...

Proiectul de modificare a Codului penal, initiat de parlamentari PSD si ALDE, a fost adoptat marti in plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.