In cadrul unui studiu, cercetatorii au analizat 62 de specii din intreaga lume folosind date din 76 de studii precedente si au descoperit ca atunci cand oamenii sunt in preajma, mamiferele sunt mai putin active in timpul zilei si mai active in timpul noptii. Acest fenomen a fost observat si in speciile clasate deja ca nocturne. 

Oamenii de stiinta au comparat datele legate de activitatea animalelor cu date despre activitatea umana, cum ar fi vanatoare, drumetii, constructia strazilor sau asezari urbane. Rezultatele arata ca amploarea efectelor este diferita pentru fiecare specie, insa, in medie, niveluri ridicate ale activitatii umane duc la o crestere de 1.36 ori a activitatii nocturne. O crestere a activitatii nocturne a fost observata in 83% dintre masuratorile realizate in cadrul studiilor analizate. Cresterea a fost observata indiferent de tipul de activitate umana si indiferent de dimensiunea mamiferului, tipul de habitat sau hrana consumata.

Expertii spun ca aceasta schimbare ar putea afecta abilitatea animalelor de a naviga si a gasi hrana, avand un impact si asupra altor specii. Desi activitatea umana este cauza principala, alti factori, cum ar fi disponibilitatea hranei si poluarea cu lumina, ar putea contribui la acest fenomen.

Kaitlyn Gaynor, autor al studiului si doctorand la Universitatea din Berkeley, SUA, a explicat pentru The Guardian ca mamiferele au inceput sa fie active in timpul zilei doar dupa extinctia dinozaurilor.

"Oamenii sunt in prezent aceasta forta terifianta omniprezenta pe planeta si alungam tot restul mamiferelor inapoi in noapte".

Gaynor a declarat ca schimbarea ar putea afecta interactiunile dintre specii, dand exemplul coiotilor din California, care se hranesc tot mai putin cu vietati diurne cum ar fi veveritele si pasarile si tot mai mult cu animale nocturne, cum ar fi soarecii, sobolanii si iepurii.

83% dintre mamiferele salbatice au disparut din cauza omului
Un mod de a proteja animalele este restrictionarea activitatii umane in anumite perioade ale zilei. Conform studiului, accesul uman la anumite regiuni este restrictionat deja in timpul sezoanelor de imperechere.

Citeste si:
Eforturile Audi: de la protejarea animalelor și plantelor, până la...
Eforturile Audi: de la...

"Probabil vom avea nevoie sa conservam zonele salbatice care nu sunt afectate de perturbarea oamenilor si sa protejam speciile foarte vulnerabile, iar in cazul speciilor care nu-si pot adapta activitatea pentru noapte sau cand activitatea nocturna are consecinte negative, este posibil sa fim nevoiti sa restrictionam activitatea umana in anumite perioade pentru a oferi animalelor niste ore din zi in care sa isi faca treaba."

Gaynor a adaugat ca exista multe specii adaptate la activitatea diurna care ar putea avea probleme cu gasirea hranei, evitarea predatorilor si gasirea partenerilor de imperechere pe timp de noapte, avand mai putine sanse de supravietuire si de reproducere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.