Social 7 Mai 2017 15:11
SRI si-a publicat noul Ghid de conduita etica, directorul institutiei, Eduard Hellvig, precizand ca Serviciul isi doreste sa consolideze relatia de incredere cu cetatenii Romaniei prin reafirmarea identitatii sale: ”cine suntem si ce facem pentru ei”.

Angajatii Serviciului trebuie sa contribuie la respectarea, statului de drept, sa nu se implice in activitati care pot prejudicia imaginea institutiei, sa fie neutri fata de orice interes politic, economic, religios sau de alta natura.

In cuvantul de inceput, care deschide ghidul, Hellvig precizeaza ca niciun set de reguli nu poate acoperi toate circumstantele, iar munca de intelligence poate naste unele dileme de etica exceptionale ori neobisnuite, dincolo de cele intalnite in viata de zi cu zi, relateaza News.ro.

”J.W. Goethe spunea ca «acolo unde trebuie sa incetez sa mai fiu moral, nu mai am nicio putere», iar aceasta logica este cu atat mai plina de inteles si de semnificatie pentru angajatul unui serviciu de informatii. Etica tine, cred eu, de adoptarea celei mai bune decizii posibile in ceea ce priveste oamenii, resursele si societatea. Optiunile de etica determina diminuarea riscului asociat activitatii de intelligence, maresc increderea, genereaza succes pe termen lung si cladesc reputatia”, afirma directorul SRI.

El precizeaza ca scest Ghid de conduita etica se adreseaza personalului Serviciului Roman de Informatii si cuprinde repere de conduita, derivate din particularitatile si exigentele profesiei de cadre de informatii, constituind un set unitar de valori, principii si reguli in masura sa contribuie la promovarea si apararea intereselor nationale, asigurarea unui climat de munca adecvat, a unor practici si atitudini corespunzatoare atingerii obiectivelor profesionale subsumate dezideratelor de securitate ale Romaniei.

”Gandirea etica este o parte a eforturilor noastre zilnice. Ea poate proteja integritatea Serviciului, poate creste sansele indeplinirii cu succes a misiunilor, ne poate proteja de consecintele unor alegeri gresite si poate prezerva aliantele la care am aderat”, spune Hellvig.

Potrivit acestuia, scopul adoptarii ghidului este reprezentat de ”consolidarea si promovarea unei culturi profesionale adecvate rolului Serviciului Roman de Informatii in domeniul securitatii nationale, prin integrarea intr-o formula coerenta si non-redundanta a regulilor si obligatiilor deja normate (in legislatia nationala si reglementarile interne) sau aplicate cutumiar – a caror respectare este de natura sa garanteze ca, prin intregul lor comportament, angajatii SRI sunt demni de consideratia si increderea impuse de profesia pe care o exercita”.

Citeste si:
Un bagaj suspect la o toaletă publică din Brașov. Poliția și SRI au...
Un bagaj suspect la o toaletă...

Totodata, implementarea Ghidului urmareste atingerea urmatoarelor deziderate: asigurarea si mentinerea unui echilibru just intre interesele nationale de securitate si drepturile si libertatile cetatenilor; sistematizarea standardelor morale si de conduita care trebuie respectate de catre personalul Serviciului in exercitarea atributiilor si in viata personala, respectiv obligatiilor si a regulilor necesare desfasurarii unei activitati competente si responsabile, in conditii de legalitate; prevenirea abaterilor disciplinare, respectiv a situatiilor care pot afecta activitatea personalului, informatiile, patrimoniul sau rezultatele activitatii institutiei; statuarea unor indicatori cu utilitate in evaluarea modului de indeplinire, de catre cadrele institutiei, a atributiilor de serviciu; protejarea personalului Serviciului de comportamente abuzive, subiective sau oportuniste; crearea unui sistem de referinta in orientarea deciziilor si actiunilor personalului SRI in cazul aparitiei dilemelor de etica.

Citeste si:
Alertă la Ambasada Ucrainei din București. SRI a intervenit de urgență
Alertă la Ambasada Ucrainei...

”Cu alte cuvinte, ne dorim sa consolidam relatia de incredere cu cetatenii Romaniei prin reafirmarea identitatii Serviciului – cine suntem si ce facem pentru ei”, incheie directorul SRI.

Potrivit documentului, regulile de etica statuate prin acest ghid sunt obligatorii, iar orice angajat care ia la cunostinta despre o incalcare a Ghidului este obligat sa o raporteze de indata, pe cale ierarhica, fara a fi tras la raspundere pentru aceasta. Prin puterea exemplului personal si prin decizii deontologice, toti managerii trebuie sa sprijine si sa promoveze integritatea personala si cea profesionala.

”Orice incalcare a Ghidului se pedepseste direct proportional cu gravitatea faptei comise si a consecintelor acesteia. In stabilirea sanctiunilor se va tine seama de: natura si circumstantele in care a avut loc fapta comisa; indatoririle si responsabilitatile persoanei in cauza; justificarea actiunilor; efectele pe care le-a produs comportamentul respectiv”, stabileste noul ghid.

Citeste si:
SRI organizează un exercițiu antiterorist în București, Giurgiu și...
SRI organizează un exercițiu...

Standardele de comportament reflecta modul in care personalul Serviciului trebuie sa actioneze si sa se comporte pentru a raspunde atat asteptarilor proprii, cat si celor pe care cetatenii si beneficiarii institutionali ai activitatii lor le au de la personalul Serviciului. Pornind de la motto-ul Serviciului, “Patria a priori”, Ghidul de conduita etica este construit in jurul valorilor afirmate public de catre Serviciu: patriotism, onoare si profesionalism si a 13 principii care corespund celor trei valori: patriotism (loialitate, devotament, respect, civism), onoare (onestitate, integritate, nediscriminare, demnitate, conduita morala), profesionalism (responsabilitate, independenta, echidistanta, confidentialitate).

Potrivit ghidului, angajatii SRI sunt obligati, printre altele: sa contribuie la respectarea statului de drept, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor; sa apere reputatia Serviciului si sa nu se implice in activitati care ar putea prejudicia sau aduce atingere imaginii sau prestigiului acestuia; sa faca tot ce este legal posibil pentru realizarea misiunilor; sa dovedeasca probitate morala; in exercitarea atributiilor functiei sa aiba o atitudine obiectiva, neutra fata de orice interes politic, economic, religios sau de alta natura; sa nu foloseasca functia detinuta pentru a obtine avantaje sau alte beneficii personale; sa isi asume sa nu execute ordinele sau dispozitiile care sunt contrare legii sau care nu respecta deontologia profesionala; sa dea dovada de independenta cand isi indeplinesc atributiile si misiunile fara imixtiunile ilegitime ale altor colegi, autoritati sau persoane din afara Serviciului.

Citeste si:
Alertă cu bombă la o stație de metrou din Capitală. Alarma a fost...
Alertă cu bombă la o stație...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.