Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus, marti seara, la Digi24, ca are loc la un asalt asupra justitiei, iar una dintre institutiile care ar trebui sa intervina este Consiliul National al Audiovizualului, la care a facut 12 sesizari, desi institutia trebuia sa se autosesizeze.

"Suntem obisnuiti sa fim atacati zilnic. Ce s-a schimbat este intensitatea acestor atacuri si modul injust. Pentru ca sunt implicate institutii de presa, iar noi nu le putem raspunde tot timpul. Noi actionam institutional, am sesizat CSM.(...) Singurele institutii care trebuie sa ne apere sunt CSM si procurorul general. Mai e o institutie, CNA. Eu am facut 12 sesizari, desi ei prin lege ar trebui sa se autosesizeze. Sunt situatii - nu vorbim de critici, pe care le analizam - aici vorbim de defaimari, de jigniri, de folosirea unor expresii care nu isi au locul, de manipulari, de trucari ale realitatii. Sunt prezentate poze trucate, documente trucate, care sunt reale. Cred ca CNA ar trebui sa aiba un rol activ cu privire la aceste situatii, pe care nu le-am sesizat doar eu", a afirmat Kovesi.

Procurorul sef al DNA a mai spus ca sunt emisiuni in care se incearca intimidarea, fara ca CNA sa intervina: "Este de interes national sa se dea la televizor locuinta mea, sa se spuna: acolo e geamul, acolo e usa? Am vazut stiri care incalca intimitatea colegilor. Viata privata trebuie aparata".

Kovesi despre Sebastian Ghita: "E prima data cand un inculpat aflat sub filaj dispare asa pur si simplu"

Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat, marti seara ca i se pare ciudat ca Sebastian Ghita a disparut de sub filajul Politiei, precizand ca disparitia acestuia a fost raportata procurorului DNA de caz dupa aproximativ 16 ore.

Marti seara, Kovesi a reluat declaratiile potrivit carora nu a fost si nu este prietena cu "inculpatul Ghita Sebastian", spunand ca l-a intalnit pe acesta doar la evenimente organizate de institutii publice, pentru ca nu poate "sa cenzureze lista invitatilor".

"L-am intalnit pe inculpatul Sebastian Ghita la evenimente organizate de alte institutii publice sau la evenimente organizate de sefi a unor institutii publice. Nu am avut niciodata o intalnire privata intre patru ochi, nu am vorbit la telefon cu inculpatul Sebastian Ghita, nu mi-am trimis mailuri, nu stiu cine e cucuveauamov. Nu am folosit acel mail. Nu am fost in excursii cu Sebastian Ghita", a spus ea.

Kovesi a spus ca in ultima perioada au aparut tot mai multe persoane care se declara, in mod fals, apropiati ai ei in spatiul public. "Simplul fapt ca ne-am intalnit la astfel de evenimente nu ma face prietena cu nimeni. Am descoperit dintr-o data, intr-un mod foarte ciudata in ultima perioada de timp, ce multi prieteni aveam, si nu stiam", a afirmat ea, ironic.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Procurorul sef al DNA a afirmat ca Politia Romana trebuie sa raspunda cum a fost posibila disparitia lui Ghita, in conditiile in care acesta era sub control judiciar, care implica mai multe obligatii, intre care interdictia de a parasi tara si obligatia de a se prezenta la Politie ori de cate ori este chemat si trebuia monitorizat de Politie.

"Cel putin de cand conduc DNA, este pentru prima data cand un inculpat care este pe aceasta masura a filajului dispare asa pur si simplu si nu mai poate fi gasit", a spus Kovesi.

Kovesi a mai spus ca i se pare ciudat ca Sebastian Ghita a disparut "de sub filajul Politiei", iar disparitia acestuia i-a fost anuntata procurorului DNA dupa aproximativ 16 ore.

Intrebata cum isi explica insa ca politistii care efectuau filajul nu au fost gasiti raspunzatori de catre ancheta interna, Kovesi a raspuns: "Si-au facut treaba si Ghita a disparut, e foarte simplu. (...) Daca nu e nimeni vinovat, Ghita Sebastian a disparut pur si simplu".

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Laura Codruta Kovesi a acuzat ca are loc in acest moment "un asalt" asupra justitiei si a procurorilor.

"Vorbim de un asalt asupra sistemului de justitie, care urmareste decredibilizare, hartuire si intimidare a sistemului judiciar. (...) Am informatii clare ca oameni de afaceri cercetati de DNA, inculpati de DNA si persoane sustinute de acestia au pus bani pentru a decredibiliza si pentru a se purta campanii denigratoare si hartuitoare impotriva DNA", a spus ea.

Sebastian Ghita este disparut din 21 decembrie, iar pana acum a avut opt aparitii la postul de televiziune pe care il controleaza, unde a adus acuzatii grave Codrutei Kovesi si fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea, trecut in rezerva dupa o ancheta a SRI.

"In cazul unei ordonante de urgenta care ar dezincrimina abuzul in serviciu, inculpatii ar ramane cu banii in buzunar"

In cazul in care Guvernul ar adopta o ordonanta de urgenta vizand amnistia si gratierea, care ar dezincrimina abuzul in serviciu, infractiune care face obiectul a circa 30 la suta din dosarele DNA, inculpatii ar ramane cu banii in buzunar, a declarat marti procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Kovesi, precizand ca ministrul Justitiei a promis ca nu va promova un astfel de act normativ fara a consulta Consiliul Superior al Magistraturii.
Citeste si:
Mario Iorgulescu a fost dat în urmărire generală de Poliţia Română
Mario Iorgulescu a fost dat...

"O ordonanta de urgenta care vizeaza amnistia, gratierea unor fapte, dezincriminarea unor fapte, trebuie sa aiba un aviz si din partea CSM. Majoritatea membrilor care au candidat in CSM si-au exprimat intentia, in proiectul lor, de a avea un rol activ in ceea ce priveste modificarea legilor care afecteaza justitia si cu care justitia lucreaza. Deci ma astept ca ministrul Justitiei, inainte de a promova un astfel de act sa il dea spre consultare. Este foarte ciudat sa avem pe ordinea de zi, daca aceasta informatie este adevarata, un proiect care nu a fost dezbatut in interiorul sistemului si care poate afecta grav sistemul judiciar", a spus Laura Kovesi.

Ce spune Kovesi despre legea amnistiei si gratierii

Procurorul-sef al DNA a comentat astfel o informatie publicata de Hotnews.ro, potrivit careia pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri s-ar afla o ordonanta de urgenta care ar viza amnistia si gratierea.
Citeste si:
Urmărit în România, Sebastian Ghiță se relaxează pe plajă, în Grecia
Urmărit în România, Sebastian...

Actul normativ ar urmari modificari importante in legislatia penala in ceea ce priveste abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului, potrivit sursei citate. "Dezincriminarea unor fapte echivaleaza cu o amnistie mascata, deoarece masura opreste numeroase anchete si procese in curs avand ca obiect faptele dezincriminate", scrie Hotnews.ro.

Laura Kovesi a precizat ca ministrul Justitiei a promis sa consulte sistemul judiciar inainte de a promova orice masura care l-ar afecta.

"La discutia pe care am avut-o cu ministrul Justitiei, alaturi de procurorul general si de procurorul-sef al DIICOT acesta a promis si a spus si in spatiul public ca nu va face nicio modificare inainte de a consulta sistemul judiciar, inainte de a se consulta cu Consiliul Superior al Magistraturii", a spus Kovesi, la Digi 24.

30% din dosarele DNA vizeaza abuzul in serviciu

Procurorul-sef al DNA a precizat ca 30 la suta din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz in serviciu.

"Pot sa va zic ca 30 la suta din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz in serviciu. Deci din cele 7.500 de dosare pe care DNA le are in lucru, peste 2.200 de dosare au ca obiect investigarea cazurilor de abuz in serviciu. Sa presupunem ca aceasta informatie este adevarata, si ar urma o amnistiere, o dezincriminare a faptelor. Inculpatii nu mai executa pedepse si raman cu banii in buzunar. Este genul de decizie care face nedreptate societatii, prin aceea ca nu mai poate recupera prejudiciile. Toate dosarele in care avem trimisi in judecata pentru aceste infractiuni vor fi incetate, se vor dispune achitari, daca este amnsitie sau dezincriminare, dosarele care sunt in investigare la DNA si la celelalte structuri de parchet, pentru ca nu doar DNA investigheaza abuzul in serviciu sau neglijenta in serviciu, toate aceste dosare vor fi inchise, dar efectul cel mai grav care afecteaza societatea este acela ca toate prejudiciile cauzate statului vor ramane nerecuperate", a adaugat Laura Kovesi.

Ea a mai spus ca, de cand conduce DNA, institutia a indisponiblizat bunuri de 1,5 miliarde de euro.

"DNA a indisponibilizat si a dispus masuri asiguratorii pe bunuri si valori de 1,5 miliarde, care sunt banii statului, banii pe care statul trebuie sa ii recupereze. In situatia in care o astfel de lege va intra in vigoare, fie si pentru o zi, chiar si pentru cateva ore, ea isi produce efectele din perspectiva legii penale mai favorabile si toate aceste consecinte se vor produce", a aratat Kovesi.

Procurorul-sef al DNA a mai spus ca 2016 a fost un an greu, cu multe atacuri la adresa DNA, dar chiar si in aceste conditii institutia a dipus masuri asiguratorii de peste 640 de milioane de euro, cu 40 la suta mai mult decat in anul precedent.

"Avem foarte multe masuri asiguratorii - peste 640 milioane de euro, cu 40 la suta mai mult decat in 2015. Daca vor exista hotarari de condamnare, aceasta va fi contributia DNA la bugetul de stat", a precizat Kovesi.

Ea a mai spus ca exista mituri ca dosarele sunt subtiri, dar anul trecut nu a fost inregistrata nicio restituire definitiva de dosar.

Procurorul-sef al DNA a adaugat ca proportia achitarilor este constanta in ultimii ani, situandu-se la cota de circa 10 la suta.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, marti, ca decizia unei legi a gratierii trebuie sa apartina Guvernului, precizand ca in cursul zilei va avea o discutie pe aceasta tema cu premierul Sorin Grindeanu si ca, in opinia sa, aministia nu trebuie avuta in vedere, dar gratierea da, cu "eliminarea faptelor de coruptie si a faptelor grave impotriva persoanei".

Iordache a mai spus ca nu trebuie negat faptul ca gradul de ocupare in penitenciare este foarte mare, respectiv de 150 la suta, aratand ca sunt 19.000 de locuri in penitenciare si 27.000 de detinuti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.