Roman Marchitan (36 de ani), un chirurg ortoped care lucreaza in Franta, iar in perioada 2005-2006 a fost rezident la Sectia de Ortopedie Pediatrica de la Spitalul Marie Curie, sub indrumarea doctorului Gheorghe Burnei, a povestit, intr-o scrisoare trimisa catre Casa Jurnalistului, experienta traita in timpul rezidentiatului.

Roman Marchitan spune ca medicul Gheorghe Burnei "era obsedat sa inventeze ceva", motiv pentru care a dezvoltat un fel de medicina proprie, fara reguli si "in afara logicii. In scrisoarea lui, medicul sa si cateva exemple de interventii chirurgicale efectuale de medicul Burnei, care au avut rezultate dezastruoase.

Iata, mai jos, cateva pasaje din scrisoarea integrala a medicului Roman Marchitan, care s-a mutat in Franta in urma cu sase ani, dupa terminarea rezidentiatului, scrie News.ro.

"Sa fii medic in Romania e in primul rand umilitor. In practica de zi cu zi poti stoarce si ceva satisfactie profesionala, dar totul e un compromis continuu cu propria ta constiinta. Iar constiinta se erodeaza treptat sub presiunea rutinei si cei care “supravietuiesc“ dezvolta un fel de bataturi morale, altfel nu poti continua. Fara sa victimizez profesia, daca incerci sa intelegi ce se intampla cu sistemul, cum functioneaza cu adevarat mediul opac al medicinei romanesti, nu poti reduce totul la spaga si malpraxis. (...) Majoritatea sunt niste tipi decenti si profesionisti si fiecare dintre ei, daca pleaca in strainatate, respira usurat ca nu mai are nevoie de spagi si nu mai este obligat sa trimita pacientul sa-si cumpere perfuzii si suruburi", spune chirurgul in scrisoarea catre Casa Jurnalistului.

"Burnei a inventat o medicina paralela"

Roman Marchitan spune ca Burnei "reinventase un fel de medicina paralela, contrara oricarei logici curente, calcand pe victime fara nici o farama de mustrare de constiinta si era obsedat sa inventeze ceva".

Roman Marchitan mai sustine ca Burnei opera uneori adulti "fara sa-si puna problema ca nu avea nici o pregatire medicala in acest sens". "Adultii nu sunt niste copii de dimensiuni mai mari, nu e suficient sa folosesti niste placi de dimensiuni adecvate sau niste brose mai groase, niciun ortoped de copii nu stie sa opereze corect o banala fractura de glezna, cu exceptia cazului in care familia uzeaza de o avalansa de pile si relatii. Numai ca doctorul Burnei nu stie cum vine treaba cu profilaxia bolii tromboembolice la adulti, un detaliu minor. Pacientul a decedat. Familia n-a depus plangere, si atata timp cat familia nu depune plangere, business as usual", argumenteaza Marchitan.

El povesteste si cazul unui baietel care a murit la scurt timp dupa ce a fost operat de doctorul Burnei.

"In momentul in care parintii unui baietel te implora sa-ti agiti bagheta magica si sa-i salvezi piciorul, pentru ca la televizor se spune ca esti singurul capabil sa realizeze premiere mondiale, e cazul sa redevii pentru scurt timp medic. Tine de competenta si de responsabilitatea ta sa le explici ca osteosarcomul e un cancer extrem de agresiv si ca principiile valabile inca de la sfarsitul secolului 19 raman valabile in linii mari si la ora actuala. Jobul unui medic e sa-i convinga pe parinti ca amputatia, oricat de mutilanta ar fi ea, este singura care ofera sanse reale de a-i salva viata copilului. Dl. Burnei n-a ezitat, pentru ca principiile medicale pot fi aplicate conform standardelor actuale de toti ceilalti profesionisti tocmai pentru ca lor le lipseste geniul. Niste prosti. El, profesorul, a excizat tumora din calcaneu (in acest punct orice ortoped se ia cu mainile de cap si respira profund) si copilul a decedat la scurt timp in urma unei extensii metastatice. Ce faceam noi in timpul asta? O evitam pe mama copilului si evitam sa discutam cazul intre noi", mai scrie medicul.

Gheorghe Burnei, plasa in arest la domiciliu

Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” din Capitala” a fost plasat in arest la domiciliu pentru 30 de zile, in dosarul in care este acuzat de luare de mita si suspectat de experimente neautorizate pe copii. Denuntul impotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost facut in septembrie, iar cauza vizeaza 17 fapte de coruptie comise in perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucuresti.
Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

Aproximativ 50 de plicuri cu bani care ar fi fost primite de Gheorghe Burnei au fost gasite la perchezitiile facute la sectia de Ortopedie de la Spitalul "Marie Curie”, multe dintre acestea fiind puse in carti din biblioteca unitatii sanitare. Anchetatorii au informatii ca Gheorghe Burnei, seful sectiei de Ortopedie a Spitalului “Marie Curie”, ar fi cerut sume cuprinse intre 1.000 de lei si 1.000 de euro pentru o operatie, potrivit unor surse judiciare.

La perchezitii au mai fost gasite placi metalice folosite pentru a fixa bucati de oase rupte care erau tinute in pungi folosite in comert.

Din datele existente pana in prezent in dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi facut experimente pe copii in peste 20 de cazuri.

Surse judiciare au mai declarat ca Gheorghe Burnei ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramica neomologate, fragmente de oase de vita, pe care le fierbea si bucati din filtre de tanc, iar in unele cazuri ar fi folosit suruburi luate din comert.

Citeste si:
Aglomerație la Romexpo. Mii de candidați susțin examenul de...
Aglomerație la Romexpo...

Burnei le spunea parintilor copiilor care veneau la el ca este singurul medic din lume care poate face anumite operatii, dadea impresia ca este mereu ocupat si ca daca accepta un caz este un privilegiu, iar in unele cazuri recomanda interventia chirurgicala, desi stia ca unele deficiente fizice nu puteau fi corectate.

Gheorghe Burnei le-ar fi spus parintilor ca protezele sunt greu de obtinut si le-ar fi conditionat interventia chirurgicala de cumpararea acestora de la firma cu care el colabora, Argonmed SRL, desi dispozitive medicale erau asigurate gratuit de catre spital in astfel de cazuri. Chirurgul ortoped ar fi folosit atat dispozitive medicale omologate, cat si unele create special pentru el, care insa nu erau omologate.

Anchetatorii mai au date ca unele interventii chirurgicale facute de Gheorghe Burnei nu respectau nicio procedura medicala, ca au fost situatii in care copii operati de el au murit, dar si cazuri in care copiii au ramas cu infirmitati permanente.

Citeste si:
Decizie finala: Gheorghe Burnei nu se poate intoarce in sala de...
Decizie finala: Gheorghe...

Pe numele lui Gheorghe Burnei au fost deschise doua dosare distincte, intrumentate de acelasi procuror. Unul dintre dosare a fost deschis in urma cu aproximativ doua luni, pentru luare de mita, dupa ce parintii unuia dintre copiii operati de medic au facut un denunt la Directia Generala Anticoruptie. Al doilea dosar al lui Burnei vizeaza acuzatii de vatamare corporala grava si tentativa de omor, au precizat sursele citate.

In 6 decembrie, Casa Jurnalistului a prezentat cazul unei fete, care, in urma a 11 operatii efectuate de Gheorghe Burnei, de-abia se mai poate da jos din pat, dupa ce medicul i-ar fi implantat un dispozitiv ceramic neomologat.

Medicul Gheorghe Burnei este profesor universitar la Catedra de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a UMF "Carol Davila" din Bucuresti si seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului "Maria Sklodowska Curie".

Citeste si:
Mama unei fetite operate de Burnei: "Mi-a spus ca oricum murea"
Mama unei fetite operate de...

El a realizat sase interventii chirurgicale in premiera mondiala si 22 de interventii chirurgicale in premiera nationala, potrivit prezentarii sale de pe site-ul retelei de clinici "Regina Maria".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.