Treizeci de fotografii cu o puternica incarcatura emotionala, in care Mariana Oprea, Tedy pentru prieteni, nu se fereste sa-si arate ranile, mainile schilodite, capul ars si bratele sfredelite de focul din Colectiv, au fost dezvelite sambata seara, la Arenele Romane, in cadrul evenimentului caritabil "Angels".

Mariana Oprea, victima a incendiului din Colectiv, s-a prezentat publicului in cateva ipostaze reale, neretusate, realizate de artistul Alex Csiki, intr-un eveniment care a avut drept scop strangerea de fonduri pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilitati.

Prieteni, rude, victime ale incendiului din Colectiv i-au fost alaturi, au imbratisat-o si i-au dat putere sa continue, la randul ei Tedy inspirand prin lupta ei persoanele cu dizabilitati. "Iti multumesc ca existi si ca ne inspiri”, au fost cuvintele Mariei Constantin, membra a Asociatiei "Ridica-te si umbla” din Bucuresti.

La Arenele Romane a avut loc un vernisaj cat un eveniment plin de emotii, intr-un amfiteatru incarcat de amintiri.

Pe scena, in lumina reflectoarelor, un singur personaj, anonim, care a tinut locul singurului supravietuitor din formatia Goodbye to Gravity, un concert in liniste, un concert tribut, asa cum l-a vrut fotograful Alex Csiki, care a gandit evenimentul.

Cele 30 de fotografii au fost dezvelite de Tedy, pe rand. Tedy a raspuns intrebarilor jurnalistilor, s-a lasat fotografiata, spunand ca nu priveste in urma "cu manie”. Este un om activ, lucreaza si incearca sa ii ajute si pe altii. Nu crede ca are ce sa ierte dupa Colectiv si nici pe cine sa dea vina.

"Nu stiu daca am ce sa iert, pe cine sa iert, nu ma raportez la asta. Merg in continuare la terapie, vor urma si alte operatii”, a povestit Tedy, care a pierdut sirul interventiilor chirurgicale.

Fondurile care se vor strange in urma vanzarii fotografiilor vor ajunge la Tedy. "Fondurile sunt pentru un ONG pe care vreau sa-l infiintez in colaborare cu niste tineri ingineri in robotica care vor crea niste proteze bionice la noi in Romania, pentru cei care au nevoie”, a explicat Tedy.

Pentru ea, imaginile au o semnificatie aparte: “Sunt niste fotografii cu o incarcatura emotionala puternica pentru mine. Am incercat sa redam in fotografii cat mai mult din emotia noastra”.

Citeste si:
Arafat, despre tragedia din Colectiv: „Dacă mă simţeam vinovat,...
Arafat, despre tragedia din...

Are tot timpul nevoie de ajutor: "Nu reusesc sa ma incalt singura, sa mananc”.

Tedy rememoreaza de cate ori cineva o intreaba cum a fost acea seara de infern. A fost trasa de cineva afara din club, dar nu va sti niciodata daca acea persoana traieste. Tedy spune ca dupa Colectiv "lucrurile sunt de o spiritualitate mult mai profunda”.

Imbracata in negru, cu o capa care ii acopera jumatatea dreapta a fetei afectata de foc, cu mainile infasate in costumul compresiv, Tedy are puterea sa rada cu prietenii, sa se bucure de viata. Are in piept o pana, "simbol al atingerii unui inger, o trimitere la cei care nu mai sunt”, a marturisit ea.

Este optimista, crede ca schimbarile vor veni, chiar daca cei din jur spun contrariul: "Schimbarile vor veni la un moment dat, incet, dar sigur. Nu stiu cat a mai ramas din ce era inainte de Colectiv”.

Citeste si:
7 ani de la Colectiv. Filmul evenimentelor din noaptea de 30...
Colectiv. Filmul...

Toti prietenii care au fost salvati se recupereaza, unii sunt inca in spital, altii sunt acasa, fiecare e in alta etapa de vindecare, scrie News.ro.

Ce a simtit cand s-a intors la Colectiv?

"Mi-a starnit un sentiment de panica. Imaginea care mi-a ramas a fost in momentul in care am iesit din container si am vazut oameni negri de fum care umblau derutati”, a marturisit Tedy, care a fost ajutata de familie, de prieteni sa continue. "N-am de ales. E singura cale”.

La randul lui, Alex Csiki, artistul fotograf care i-a propus lui Tedy in iulie sa pozeze, spune ca Tedy are o putere fantastica de a lupta: "Ea a scris invitatiile cu mainile ei. Are o putere fantastica”.

In spatele fiecarui cadru este o poveste. "Acele aripi in faina sunt desenate de Tedy, cu piciorul ei drept. Ea se plimba prin studio si desena aripile. Tedy a fost extrem de naturala in timpul celor doua sedinte, nu exista nicio regie, nu i-am spus ce sa faca, cum sa faca. 90% din fotografii au fost realizate in prima sedinta, iar selectia a fost dificila. Pentru ca sunt multe cadre. Totul este real, lumina reala din studio, nimic maltratat”, a explicat autorul expozitiei.

Citeste si:
7 ani de la Colectiv. Slujbe la Biserica Sfântul Nicolae-Broșteni...
7 ani de la Colectiv. Slujbe...

Prezent la vernisaj, Ionut Liviu Popescu, victima si el Colectiv, basistul trupei Up To Eleven, a fost "cutremurat” de imaginile din expozitie.

"Cutremurat, asta e cuvantul cel mai potrivit. Cosmarul nu-l voi putea uita niciodata. Arsurile grave de pe 35% din suprafata corpului, pe ambele maini, pe spate, faptul ca am stat 40 de zile in spital, atat in tara, cat si in strainatate... Sunt bine. Mobilitatea am recapatat-o aproape 100%. Va trebuie sa mai suport interventii chirurgicale in noiembrie pentru corectare, dar sunt cat se poate de bine”, au fost cuvintele lui.

Chitaristul spera ca aceste fotografii sa faca oamenii sa constientizeze ca se poate repeta oricand ce s-a intamplat in Colectiv. "Multi ne judeca, ne arata cu degetul, cred ca ei sunt feriti de o astfel de posibilitate. As spera ca factorii de decizie sa schimbe cu adevarat lucrurile in tara asta, conditii mai bune de tratament, conditiile pentru marii arsi sa se imbunatateasca”, a completat el.

Citeste si:
Slujbă de pomenire în memoria victimelor incendiului de la Colectiv
Slujbă de pomenire în memoria...

Nu crede ca s-a schimbat ceva: "A fost ceva de suprafata. Societatea a ajutat mai mult decat statul roman. Medicii s-au purtat exemplar, dar conditiile din spitale lasa de dorit si asta a produs victime”.

Liviu Popescu a pierdut un prieten, altul se afla inca in spital: "Am fost dependent de familie. Nu mai am trupa, totul e altfel. In fiecare zi imi aduc aminte de Colectiv. Este o piatra de temelie a vietii mele, nu voi uita niciodata, ma va afecta pentru tot restul vietii. Am incercat fizic. M-am reintors la locul de munca, am reinceput sa cant".

Alaturi de omul de radio Andrei Gheorghe, Tedy a dezvelit si a doua parte din fotografiile expuse in amfiteatru. El a spus cateva cuvinte despre cei care nu mai sunt: "In numele celor care nu mai sunt. Acum ceva vreme erau tineri si vii. Astazi nu mai sunt nici una, nici alta. Nu mai sunt printre noi. Ce au vrut ei? Sa traiasca (...) Impreuna s-au dus spre moarte, pentru ca un sistem cinic si bolnav a permis ca zeci de marunte greseli sa se acumuleze intr-un dezastru exploziv, Colectiv. Al nostru. In centrul tarii. Colectiv. Am reusit sa producem un moment important in istorie, am dat jos un Guvern, am schimbat o tara. Intre timp, ei au murit cu zile, asa cum se moare in Romania. Cu totii murim cu zile, unii mai repede, altii in chiunuri, altii in puf si protejati. Colectiv. Daca a insemnat ceva pentru voi vreodata, Colectiv nu va lasati! Le suntem datori”.

In urma incendiului produs in clubul Colectiv in 30 octombrie 2015 si-au pierdut viata 64 de persoane, intre care 27 in noaptea tragediei si 37 ulterior, in spitale din Bucuresti si din strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.