Vineri, 30 octombrie 2015, București. Un incendiu în clubul Colectiv a provocat cea mai mare tragedie din istoria României, de după 1989. Totul a ars în numai 153 de secunde.

Filmul evenimentelor din noaptea de 30 octombrie 2015 de la Colectiv

Ora 22:32 - se aprind artificii puternice. După 16 secunde, un stâlp de susținere ia foc. Suprafața tavanului începe să ardă tot mai repede, iar flăcările devin tot mai violente. La 22:33, primele persoane din cele 300 din club se îndreaptă spre singura ușă.

„Eu cred că s-a întâmplat această tragedie deoarece s-au folosit artificii în incintă. Despre a doua ușă, nici măcar nu știu dacă era prevăzută cu cheie, sau dacă era închisă și pe partea noastră”, este declarația lui Alin Anastasescu, unul dintre cei trei acționai ai clubului Colectiv, din referatul Parchetului General.

Asociatul lui, Paul Gancea, a declarat că aveau toate avizele necesare: „În anul 2014, două persoane care au spus că sunt de la pompieri au venit la firma noastră și ne-au întrebat dacă avem documentul în baza căruia putem funcționa, ulterior tot aceștia ne-au întocmit dosarul. Dosarul acesta este la mine la birou”.

Pompierii au spus că lor nu li s-a cerut aviz niciodată și astfel nici măcar nu au știut de existența acestui club. În jurul orei 22:40, o mulțime agitată de oameni, mulți cu arsuri, ies din club, țipând după ajutor. Alți tineri mai puțini afectați aleargă după taxiuri sau mașini.

La 22:42, primele două ambulanțe și mașini de pompieri ajung la clubul Colectiv. Incendiul a fost stins repede, însă pompierii au găsit înăuntru mai multe trupuri carbonizate.

65 de decese, 185 de răniți, din care 146 spitalizați, interiorul clubului devastat, 12 arestări, cu acuzații de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Cauzele tragediei

În luna martie a anului 2016, Institutul de Securitate Minieră și Protecția Anti-explozivă (INSEMEX) a prezentat raportul privind incendiul din Colectiv. Conform acestuia, prima cauză a fost materialul folosit pentru antifonarea sălii, anume spumă poliuretanică. Tinerii aflați la concert în seara fatidică au avut doar 153 de secunde să se salveze, iar expertiza INSEMEX relevă că în numai 35 de secunde concentrația de monoxid de carbon a crescut de 2.000 de ori și s-a menținut astfel aproape două minute.

Citeste si:
R,Moda și conduita la evenimentele ecvestre!
R,Moda și conduita la...

Documentul menţionează că, după aprinderea artificiilor pentru a doua oară în timpul concertului trupei „Goodbye to Gravity”, o scânteie a ajuns pe stâlpul de lângă scenă, acoperit cu burete de antifonare, iar în patru secunde flăcările au ajuns şi la tavan, iar în scurt timp din plafon au început să cadă picături fierbinţi de spumă poliuretanică topită.

Experții în incendii de la Petroșani arată în raport că spuma poliuretanică se descompune în general la 180 de grade Celsius și la circa 300 se autoaprinde. În club, temperatura a ajuns la peste 600 de grade Celsius, iar la nivelul tavanului au fost mai bine de 1.000 de grade Celsius. Viteza de propagare a flăcărilor a fost de 2,3 metri pe secundă, drept urmare jumătate de tavan s-a aprins instantaneu.

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.