Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că dacă se simţea vinovat de tragedia care a avut loc la Colectiv ar fi plecat din sistem, însă acesta a făcut tot posibilul ca victimele incendiului să fie salvate.

Raed Arafat, despre tragedie de la Colectiv. Are sau nu vreo vină șeful DSU

Raed Arafat a declarat că nu se simte vinovat pentru tragedia de la Colectiv. Acesta susține că dacă avea sentimentul de vinovăție pleca din sistem, însă dimpotrivă, el a făcut tot posibilul pentru a salvat victimele de la Colectiv. Oficialul recunoaște că în acele momente au existat probleme pe partea de preverire, iar cazul Colectiv a fost o lecție dură și un motiv în plus de a modifica legislația.

„Eu, dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam. Asta o spun – că am făcut tot posibilul să lucrez şi să fac toată treaba ca să mut bolnavii şi ne-am luptat să mutăm bolnavii şi să salvăm vieţi, eu n-am de ce să mă simt vinovat că câteva personaje au îndreptat atacul pe tot sistemul de urgenţă. Da – au fost probleme pe partea de prevenire – dar şi aici vreau să spun – am început să modificăm legislaţia înainte de Colectiv, să nu creadă cineva că legislaţia s-a modificat la presiunea Colectivului. Hotărârea de Guvern de aplicare a legislaţiei a ieşit imediat după Colectiv”, a spus Arafat.

Șeful DSU a menționat că modificarea legislaţiei pe partea de prevenire şi pe impunerea unor reguli mai stricte a fost începută cu câteva luni înainte de Colectiv. Acest lucru a fost îndeplinit puțin după tragedie datorită mulțimii de oameni care au susținut această schimbare și care au luptat pentru ea.

„Eu n-am nicio teamă să-mi zic părerea – şi am mai auzit-o zisă prima dată de către observatori din afara ţării, care sunt specializaţi în domeniu – nu controlori de la Corpul de Control al premierului care au venit şi au făcut treaba, care erau jurişti – habarnişti despre sistemul de urgenţă. Raportul Corpului de Control venea cu foarte multe chestii lipsite de orice adevăr – să luăm exemple: cu intervenţia sub medie – când am întrebat care e media şi cu ce ne-au comparat, răspunsul următor a fost ‘nu, că noi am evaluat’. (…) Nu poţi să te duci să controlezi o intervenţie la un dezastru cu multiple victime, tu – juristă dintr-un birou şi să vii cu părerea că intervenţia e sub medie”, a mai spus Arafat.

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

Şeful DSU s-a arătat indignat de Raportul Corpului de Control, care în opinia sa nu a fost unul obiectiv, iar multe aspecte nici măcar nu erau aproape de realitate, modul în care a fost scris, ce au indicat acolo și pe ce bază a fost scris. Arafat spune că multe detalii din raport erau bazate pe impactul mediatic, impactul emoţional şi faptul că cineva trebuia să dovedească că totul a mers prost.

„Noi am mobilizat 63 de ambulanţe, am mobilizat personal, UPU-rile – ordinul care s-a dat ca bolnavii să se împrăştie pe toate UPU-rile a salvat vieţi. În afara primelor 26 de decese, la faţa locului, şi unul singur pe parcursul transportului la Spitalul Universitar, în primele ore n-au mai fost decese deloc – au existat 88 de pacienţi intubaţi, ventilaţi, (…) nu se poate minimaliza tot ce s-a făcut pentru că unul sau doi sau trei habarnişti în domeniu au comentat”, a afirmat Arafat.

Citeste si:
DSU, împreună cu Lidl România și Fundația pentru SMURD au instalat...
DSU, împreună cu Lidl România...

Șeful DSU a afirmat că subiectelecu un puternic impact emoţional sunt exploatate cel mai mult şi de la ele apar cele mai multe fake-news-uri, bârfe și reinterpretări.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Noiembrie 2022 - 05 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.