Social 20 Mai 2016 13:58
La Muzeul National al Taranului Roman, de Noaptea Europeana a Muzeelor, sambata, 21 mai 2016, expozitia permanenta si expozitiile temporare vor fi deschise, cu intrare libera, in intervalul 18 – 21.

Expozitiile temporare deschise in intervalul 18 – 21:

Portret / Atelier Dumitru Pasima, Sala Irina Nicolau

Expozitia Portret / Atelier. Dumitru Pasima este dedicata unui artist al carui demers a explorat de-a lungul timpului teritoriul sculpturii clasice, adaugandu-i acesteia elemente ale spiritualitatii lumii crestine, reusind astfel sa construiasca o sinteza formala apropiata lumii greco-romane, culturilor mediteraneene si bizantine. Folosind sistemul de semnificatii si simboluri din lumea traditionala crestina, cu surse de inspiratie din arta taraneasca si culta autohtona, cat si a teritoriilor din Balcani, Dumitru Pasima creaza o sculptura monumentala epurata de accesorii decorative si descriptive, transfigurand semnele lumii figurative intr-o poetica a geometriei spatiului sacru (Poarta, Veghe, Sacrificiu, Mioritica, Scara, Pieta, Mama si Fiul, Zbor, Intrarea in paradis etc.). Nu acelasi lucru se intampla in arta portretului, unde atentia sa se indreapta spre framantarea si modelarea expresiva a materiei, spre surprinderea expresiei chipului pana la detaliile ultime ce construiesc identitatea, dand astfel imaginii figurative o materialitate si o plasticitate care il apropie de arta portretului roman.

FIG 2, Expozitia artistilor Ioan Iacob, Mircea Roman, Aurel Vlad si Florentina Voichi, Sala Foaier

FIG 2 este cea de-a doua editie din ciclul de expozitii intitulate FIG, concepute ca un dialog intre pictura si sculptura, intr-un raport egal de forte, cu referinte mitologice, religioase sau laice, avand ca tema principala corpul uman.

Expozitia reprezinta un manifest al artistilor adresat societatii romanesti contemporane, marcate in mod profund de tragedia petrecuta in anul 2015, in clubul Colectiv. Artistii vor expune in premiera, pe langa o selectie din operele deja cunoscute publicului, o serie de lucrari create special pentru aceasta expozitie, care aduc in discutie subiecte ca efemeritatea existentei umane, sacrificiu si suferinta.

Ion Ratiu. Un destin pentru Romania, Expozitie de fotografie, Sala Tancred Banateanu

Expozitia va ramane deschisa pana la ora 23. Razvan Orasanu, initiatorul proiectului, si o parte din voluntarii care au realizat expozitia vor fi ghizi pentru vizitatori.

Conceptul expozitiei se bazeaza pe imagini ale liderului politic roman Ion Ratiu. Aceasta se va concentra pe fotografii post-1989, pana la moartea sa, in anul 2000. Scopul proiectului este acela de a evidentia un stil unic de leadership. Din acest motiv, majoritatea fotografiilor il vor reprezenta fie ca lider in exil care protesteaza impotriva regimului Ceausescu, fie ca deputat ales in Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei.

Citeste si:
Valoarea voucherelor culturale crește în 2023. Ce poți cumpăra cu...
Valoarea voucherelor...

Ion Ratiu a ramas unul dintre cei mai reputati crestin-democrati din Romania. Principiile sale au animat numeroase generatii de romani, in pofida faptului ca in ultimii ani influenta acestuia a scazut. In spiritul aducerii principiilor sale in atentia noii generatii, expozitia va utiliza imagini pentru a reprezenta si disemina viziunea sa cat mai multor persoane, in special tineri.

Expozitia temporara IMAGINEA-MARTOR va putea fi vizitata pana la ora 2 a.m.

Arhiva de Imagine MTR cuprinde cateva zeci de mii de imagini, incepand cu primii fotografi ai Balcanilor, fratii Manakia, continuand cu alti fotografi celebri precum Leopold Adler, Iosif Berman, Emil Fischer, Franz Duschek sau Aurel Bauh si mergand cu documentarea vizuala pana in zilele noastre. Cu toate acestea, o buna parte dintre imaginile Arhivei sunt, de fapt, mari necunoscute. De aceea, va propunem aceasta expozitie-santier ce va incerca sa formuleze intrebarile potrivite, cu scopul de a gasi, impreuna cu voi – vizitatorii muzeului – posibile raspunsuri.
Citeste si:
Festivalul Filmului Japonez la București. Unde și când va avea loc
Festivalul Filmului Japonez...

Expozitia introduce vizitatorul in lumea arhivei. Un bloc compact, aparent impenetrabil dar care, la o cercetare mai atenta ascunde comori: peste 1000 de imagini se afla la dispozitia vizitatorului invitat sa interactioneze cu ele dupa cum imaginea si imaginatia ii dicteaza. Vizitatorul poate selecta, taia, alatura fotografii in expozitii ad-hoc sau poate contribui la „expozitiile de grup” propuse de curatori. Expozitiile create de vizitatori sunt cele care intregesc treptat spatiul expozitional. Expozitia devine completa abia in ziua inchiderii.

Tot de Noaptea Muzeelor, Arhiva de Imagine a Muzeului National al Taranului Roman va asteapta in expozitia-santier IMAGINEA-MARTOR pentru PREMIERA, in doua reprezentatii, a spectacolului [DEZ]ARHIVARE: performans, demers teatral colaborativ construit in jurul fotografiilor de arhiva. In regia lui Alexandru Nagy si produs de Teatrul Mignon, 8PT si TIP – Teatrul Independentilor Profesionisti, performance-ul este un experiment teatral ce isi propune dez-arhivarea neconventionala a fotografiilor vechi, prin povesti ivite din intalnirea dintre un grup de tineri actori debutanti si colectiile Arhivei de Imagine MTR. Astfel, spontaneitatea actorului, tehnica jocului si prospetimea privirii se intretaie pentru a starni expresivitatea discreta a unor imagini tacute.

Citeste si:
Vizitează gratuit muzeele din București. Cum poți beneficia de...
Vizitează gratuit muzeele din...

Program:

  • 10:00-18:00 – vizita expozitiei-santier
  • 19:00-20:30 – [DEZ]ARHIVARE: performans (regie Alexandru Nagy)
  • 21:00-00:00 – vizita expozitiei-santier
  • 00:00- 1:30 – [DEZ]ARHIVARE: performans colaborativ (regie Alexandru Nagy)

Intrarea este libera, iar participarea la [DEZ]ARHIVARE: performans se face pe baza de rezervare prealabila in limita a 30 de locuri disponibile. Inscrierile se realizeaza prin e-mail la adresa arhivamtr@gmail.com.

In plus, intre orele 18 si 2 a.m. va asteptam la Atelierul de carte al lui Razvan Supuran

Atelierul de Carte este un loc unde inveti cat de simplu e sa reciclezi acasa deseurile de hartie, cat de simplu poti sa o tiparesti si cum se fac cele mai frumoase caiete, carti si felicitari, dar si cum se poate transforma hartia reciclata manual in obiecte decorative. Poti vizita atelierul sau poti participa in programul practic.

Citeste si:
Ce spune despre tine ziua săptămânii în care te-ai născut
Ce spune despre tine ziua...

De asemenea, sambata intre orele 10 si 22, vizitatorii pot veni la Targ de Sfintii Constantin si Elena, care va avea loc in curtea interioara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.