Reprezentantii societatii civile desemnati in Consiliul Economic si Social avertizeaza, intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului si ministrului Muncii, ca plenul acestei structuri, care a avizat proiectul de act normativ al Guvernului privind majorarea salariului minim, functioneaza nelegal.

Reprezentantii asociatiilor si fundatiilor selectate ca membri in Consiliul Economic si Social (CES) l-au informat pe premierul Dacian Ciolos si pe ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Costea, ca desi Guvernul ar fi trebuit, dupa intrarea in vigoare a Legii 248/2013, sa ii retraga pe cei 15 membri desemnati, pentru a permite functionarea unui nou plen, care sa includa reprezentantii societatii civile, acest lucru nu s-a intamplat, iar avizul de marti pentru stabilirea salariului minim pentru anul 2016 a fost dat de vechiul plen, care functioneaza nelegal.

Potrivit Legii 248/2013, CES este o institutie publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita in scopul realizarii dialogului tripartit la nivel national dintre organizatiile patronale, organizatiile sindicale si reprezentanti ai asociatiilor si fundatiilor neguvernamentale ai societatii civile.

"Dupa intrarea in vigoare a Legii 248/2013, Guvernul Romaniei ar fi trebuit sa retraga pe cei 15 membri desemnati, pentru a permite functionarea unui nou plen, care sa includa reprezentantii societatii civile. Acest lucru nu s-a intamplat nici pana in decembrie 2015, in plenul CES fiind nominalizati inca domnii Ion Ghizdeanu (ca vicepresedinte din partea Comisiei Nationale de Prognoza) si Constantin Zorila (din partea Secretariatului General al Guvernului), ", se arata in scrisoare deschisa transmisa premierului si ministrului Muncii.

Reprezentantii societatii civile precizeaza ca, prin Legea 222/2015, structura CES a fost confirmata cu 45 de membri, 15 membri reprezentanti ai structurilor patronale, 15 reprezentanti ai structurilor sindicale si 15 reprezentanti ai structurilor asociative. In luna septembrie 2015, printr-o procedura de selectie publica si, ulterior, prin decizie a primului ministru, au fost confirmati cei 15 membri ai structurilor asociative

Citeste si:
Decizia Guvernului de la 1 iulie: va suspenda ocuparea posturilor...
Decizia Guvernului de la 1...

"Actualul plen insa nu functioneaza si, consideram noi, este in afara cadrului legal, gratie unor mecanisme de protectie introduse in Lege: (a) plenul anterior isi continua activitatea «pana la data constituirii noului plen», (b) plenul Consiliului Economic si Social se considera legal constituit la data validarii a cel putin 24 de membri, cu conditia ca fiecare parte sa fie reprezentata de cel putin opt persoane", se mai arata in documentul citat.

Legea 222/2015 prevede ca "daca noul plen nu s-a constituit pana la data expirarii mandatului plenului in functiune" (n.n. data de expirare nereglementata), "secretarul general al Consiliului Economic si Social are obligatia ca, dupa verificarea si validarea a cel putin 24 de membri, cate opt membri de fiecare parte, sa convoace prima sedinta a noului plen, intr-un termen care nu poate depasi 15 zile calendaristice."

Citeste si:
Recursul lui Traian Băsescu, la dosarul „Petrov”, amânat până în...
Recursul lui Traian Băsescu,...

In cadrul Regulementului de organizare si functionare, adoptat in septembrie 2015 de vechiul plen, sunt cerute ca documente necesare validarii o adeverinta CNSAS care sa ateste ca membrul CES in curs de validare "nu a facut politie politica", cat si o declaratie pe proprie raspundere data de respectivul membru ca a avut ori nu calitatea de lucrator al securitatii sau de colaborator al acesteia.

"Cele doua documente sunt redundante, simpla declaratie pe propria raspundere fiind suficienta in etapa validarii. Practica curenta confirma faptul ca obtinerea adeverintei de la CNSAS dureaza minim sase luni si este asumata prin prezentarea unei declaratii pe propria raspundere. De altfel, acest mecanism este folosit si pentru alegerile din Romania, la momentul depunerii candidaturilor fiind suficienta declaratia pe proprie raspundere, adeverintele fiind eliberate ulterior, la intervale mai mari sau mai mici, pentru parlamentari care au deja depus juramantul de validare a manadatului", se semnaleaza in scrisoare deschisa.

Citeste si:
Plenul, reunit pentru numirea consiliilor de administraţie ale SRTV...
Plenul Parlamentului se...

Reprezentantii societatii civile din structura CES sustin ca amanarea validarii membrilor CES pana la eliberarea adeverintei CNSAS este de fapt o metoda de a amana constituirea noului plen si excede nevoii Legii care cere adeverinta CNSAS, dar nu conditioneaza validarea de obtinerea ei.

"Noul plen se putea constitui cel mai tarziu in luna noiembrie 2015, in conditiile in care exista deja opt membri validati. De la acel moment, responsabilitatea constituirii noului plen apartine uneia dintre celelalte doua parti (patronatele si sindicatele), care par sa aiba un interes in neclarificarea situatiei. Atata vreme cat statul are constituita o institutie legala cu un rol important in consultarea partilor interesate, aceasta instutie trebuie sa functioneze legal. (...) Va scriem in numele celor 15 reprezentanti ai societatii civile si va rugam sa sprijiniti masurile pe care le considerati necesare pentru intrarea in legalitate a CES si pentru, mai ales, o functionare normala a acestei institutii", se mai arata in scrisoarea transmisa celor doi demnitari.

Citeste si:
Parlamentarii își reiau activitatea, în plina pandemie de coronavirus
Parlamentarii își reiau...

Consiliul Economic si Social s-a intrunit, marti dupa-amiaza, pentru a aviza proiectul de hotarare a Guvernului privind cresterea salariului minim la 1.250 de lei incepand de la 1 mai, in conditiile in care miercuri, in ultima sedinta a Guvernului, ar trebui adoptat acest act normativ.

Sindicatele au cerut, in sedinta CES, cresterea salariului minim la 1200 de lei de la 1 ianuarie sau la 1275 de lei de la 1 mai, in timp ce patronatele si Guvernul au sustinut majorarea salariului la 1250 de lei incepand cu luna mai, a declarat, marti, presedintele CES, Florian Costache.

El a explicat ca avizul Consiliului este consultativ, astfel ca, desi sindicatele nu sunt de acord in totalitate cu acest proiect, acesta va intra in forma actuala in sedinta de miercuri a Executivului.

De altfel, Hotararea privind majorarea salariului minim pe economie la 1250 de lei incepand cu luna mai se afla pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Guvernului, ultima din acest an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.