Aproximativ 10.000 de persoane s-au inscris in campania "Plantam fapte bune in Romania", in cadrul careia vor fi plantati , sambata, peste 220.000 de puieti pe terenuri din 14 judete din tara, dar si din Chisinau, mai fiind nevoie de voluntari in Teleorman, Valcea si Buzau.

Actiunea "Plantam fapte bune in Romania" este organizata de Asociatia Ecoassist in parteneriat cu Ministerul Mediului, pe doua paliere.

Astfel, pe site-ul plantamfaptebune.ro, se pot inscrie voluntari la plantarile oficiale - pe terenuri neproductive, degradate sau cu risc de alunecare, puse la dispozitie de primarii, pentru care Romsilva pune la dispozitie puietii - sau sa planteze pe cont propriu intr-un loc care le este la indemana - livada, curtea casei, parc, curtea scolii, gradinitei, spitalului, bisericii, un aliniament stradal, marginea unui drum de acces in localitate etc.

Organizatorii spera ca sambata sa fie plantati astfel peste un milion de puieti. Aproximativ 223.000 de puieti vor fi plantati pe cele aproximativ 70 de hectare puse la dispozitia asociatiei de primariile care au raspuns apelului "Plantam fapte bune in Romania" si verificate de Romsilva.

La actiune s-au inscris aproximativ 10.000 de voluntari, care vor face plantarile in 19 localitati din 14 judete din tara: Calarasi - Ulmu si Jegalia, Constanta - Pestera, Giurgiu - Malu, Teleorman - Talpa, Dolj - Rojiste si Grecesti, Hunedoara - Brad, Valcea - Feteni, Dambovita - Bezdead, Buzau - Boboc si Beceni, Covansa - Belin, Salaj - Valcau de Jos, Arad - Zerind si Fantanele, Prahova - Plopu si Valea Calugareasca si Timis - Utvin.

Si la Chisinau vor fi plantati 10.000 de puieti cu ajutorul a 400 de voluntari. Potrivit site-ului plantamfaptebune.ro, ar mai fi nevoie de voluntari pentru plantarile din Talpa (Teleorman), Feteni (Valcea), Beceni (Buzau) si Chisinau.

Cei care nu au cum sa ajunga in niciuna din cele 20 de localitati se pot inscrie la o plantare pe cont propriu. Ei pot urmari, pe site-ul plantamfaptebune.ro, un material video explicativ cu infograficul etajelor fito-climatice (sau arealul speciilor lemnoase forestiere).

Citeste si:
Un nou cutremur a avut loc în România. Ce intensitate a avut acesta
Un nou cutremur a avut loc în...

Puietii plantati sambata vor fi ingrijiti pe o perioada mai multi ani, pana la atingerea maturitatii. Romsilva furnizeaza asistenta de specialitate pe plantatiile oficiale ale proiectului.

Reprezentanta Ecoassist Liana Buzea a declarat pentru MEDIAFAX ca n-a fost posibila organizarea de plantari in fiecare judet, fiind de indeplinit mai multe conditii pentru aceasta actiune.

Membrii asociatiei s-au adresat autoritatilor locale din toata tara cerandu-le sa identifice terenuri pentru plantari, respectiv terenuri neproductive sau chiar degradate sau cu risc de alunecare. Initial au fost identificate 460 de hectare de terenuri, ceea ce ar fi implicat plantarea a peste 1,2 milioane de puieti. Insa ulterior s-a constatat ca unele terenuri nu apartineau primariei sau ca unora nu le putea fi schimbata destinatia. In plus, era necesara adoptarea unei hotarari de consiliu local pentru includerea terenului in campania de impadurire, iar unele autoritati au spus ca nu mai este timp pentru pregatirea tuturor documentelor, urmand sa participe eventual la campania de impadurire din primavara.

Citeste si:
Peste 50 de alerte false cu bombă în Republica Moldova în ultimele...
Peste 50 de alerte false cu...

In cadrul initiativei "Plantam fapte bune", din 2011 si pana in prezent, 12.528 voluntari au plantat si ingrijit 258.200 copacei pe un total de 65,5 hectare de terenuri publice neproductive in urmatoarele judete: Arges, Brasov, Cluj, Constanta, Covasna, Ialomita, Iasi, Prahova, Mures, Satu Mare, Salaj si Timis.

Pe site-ul plantamfaptebune.ro, a fost lansata Harta taierilor de paduri - aplicatia online si pentru android - prin care oricine poate raporta o taiere de padure din tara. In 2013 initiativa a primit Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.