Aproximativ 300 de expozanti, peste 700 de evenimente editoriale, participanti in premiera, dar si multe surprize ii asteapta pe iubitorii de literatura, in perioada 18 - 22 noiembrie, la Targul International Gaudeamus - Carte de invatatura din Bucuresti.

Joi, a avut loc o conferinta de presa pentru a anunta evenimentele de la editia din acest an a Targului Gaudeamus, la care au participat, printre altii, Oltea Serban-Parau, directorul Centrului Cultural Media Radio Romania, Vladimir Epstein, initiatorul Targului Gaudeamus, si Joanne Lemay, presedintele GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania si ambasadorul Canadei la Bucuresti.

Targul International Gaudeamus este principala componenta a Programului Lectura, un proiect de anvergura nationala initiat de Radio Romania in 1994, avand ca principal obiectiv sustinerea culturii romanesti prin evenimente expozitionale dedicate cartii si educatiei. Sloganul editiei din acest an a Targului International Gaudeamus, care va avea loc in perioada 18 - 22 noiembrie, in Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo din Bucuresti, este "Cel mai citit targ de carte, de la cel mai ascultat radio".

La conferinta de presa, Oltea Serban-Parau a prezentat, pe scurt, ce a insemnat Gaudeamus pana in prezent, respectiv 90 de targuri in Bucuresti si in tara, peste 2.485.000 de vizitatori si aproape 9.700 de manifestari, organizate in acest cadru.

De asemenea, directoarea Centrului Cultural Media Radio Romania a precizat ca, la editia din acest an a Targului Gaudeamus, sunt pregatite foarte multe noutati, pentru ca organizatorii si-au propus sa fie "buni ghizi in domeniul cartii".

Astfel, vor fi aproximativ 300 de expozanti - un nucleu puternic si bine definit de edituri romanesti cu traditie, institutii de invatamant, difuzori de carte si publicatii, asociatii profesionale si organizatii active in domeniile cultura si educatie, prezente an de an la Gaudeamus, carora li se adauga numerosi participanti in premiera si peste 700 de evenimente editoriale si profesionale. Potrivit directoarei Centrului Cultural Media Radio Romania, Gaudeamus reprezinta un loc de intalnire pentru un public foarte divers si numeros si sansa cititorilor de a avea contacte vii cu alti oameni, cu alti iubitori de carte.

Citeste si:
Reprezentanta Armeniei Malena a câștigat Eurovision Junior 2021
Reprezentanta Armeniei Malena...

Invitatul de onoare al editiei din acest an este GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania, iar presedintele de onoare al Targului Gaudeamus 2015 este Victor Ieronim Stoichita, reputat cercetator si profesor de istoria artei, stabilit in prezent in Elvetia.

GADIF, institutie creata in urma summitului Francofoniei de la Montreux din 2010, de reprezentantii statelor si guvernelor membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei in Romania, are ca obiectiv sustinerea si promovarea limbii franceze si a valorilor de diversitate culturala si lingvistica, de pace, democratie si drepturile omului.

Programul variat al invitatului de onoare cuprinde peste 20 de evenimente organizate in acest interval in incinta targului si in alte spatii din Bucuresti (mese rotunde cu tematica francofona, lansari de carte, o expozitie de fotografii suprarealiste si numeroase alte activitati, sustinute de scriitori, artisti, profesori de istoria artei si a literaturii, nume bine cunoscute in peisajul cultural contemporan francofon).

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

La conferinta de presa de joi, Vladimir Epstein, initiatorul acestui eveniment, a precizat ca Targul Gaudeamus se adreseaza "unei piete dificile, aflate intr-o situatie delicata". "Pariul nostru, ca promotori, este sa producem tot timpul noutati, iar, cand ele se dovedesc a avea un bun ecou, sa ramana la Gaudeamus", a spus Vladimir Epstein.

Acesta a dat si cateva exemple de proiecte care au fost lansate la Gaudeamus si s-au mentinut de-a lungul editiilor ulterioare. Printe acestea se numara "Cartile se intorc acasa", o campanie de donatie de carte derulata pe parcursul targurilor Gaudeamus, in beneficiul bibliotecilor publice din Romania. De la lansarea acestui proiect, in 2010, peste 140.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozantilor si vizitatorilor Gaudeamus, in peste 340 de biblioteci aflate in aria de acoperire a posturilor Radio Romania. Campania va continua si pe parcursul editiei din acest an a Targului International Gaudeamus, iar donatiile de carte se primesc in intervalul 18 - 22 noiembrie la Romexpo, zilnic intre orele 10.00 si 20.00. Fondul de carte astfel constituit va avea ca destinatie biblioteci publice din orasul Rupea (judetul Brasov) si din localitatea Scoreiu (judetul Sibiu).

Citeste si:
Ramona Olaru își serbează astăzi ziua de naștere. Ce vârstă a...
Ramona Olaru își serbează...

Un alt proiect pe care Vladimir Epstein l-a mentionat a fost "Invitati de nota 10: Olimpicii Romaniei", care isi propune sa aduca in prim-plan competitivitatea si excelenta invatamantului romanesc, sa atraga atentia asupra performantelor si potentialului reprezentantilor sai de top pentru viitorul Romaniei. La Gaudeamus 2015, sapte elevi din Bucuresti, medaliati cu aur la concursuri internationale la diverse discipline, beneficiari ai bursei "Meritul olimpic international", vor fi premiati intr-o ceremonie care va avea loc pe 21 noiembrie, de la ora 15.00, la standul Automobile Dacia. Premiile vor fi oferite de Radio Romania si Automobile Dacia. Despre acest proiect, Vladimir Epstein a precizat ca organizatorii vor "sa faca din tinerii Romaniei vedete, eroi, chiar si pentru o singura zi, in targurile Gaudeamus".

Citeste si:
Incendiile din Indonezia au distrus, în 5 ani, peste 4,4 milioane...
Incendiile din Indonezia au...

Totodata, Vladimir Epstein a mentionat tombola Gaudeamus, care ofera vizitatorilor editiei ocazia de a castiga numeroase premii atractive. Castigatorii premiilor vor fi stabiliti prin tragerile la sorti care vor avea loc zilnic, in incinta targului, iar regulamentul tombolei este disponibil in incinta targului si pe www.gaudeamus.ro. Acesta a precizat ca Gaudeamus este un targ interactiv, iar votul publicului conteaza mult.

Ca in fiecare an, si la aceasta editie vor fi oferite premiile Targului International Gaudeamus, pe 22 noiembrie, de la ora 17.00, scrie MEDIAFAX.

Accesul publicului in incinta targului se va face pe baza biletelor, in valoare de 5 lei, si a abonamentelor de intrare, in valoare de 10 lei, valabile pentru toata perioada, care vor constitui, totodata, si suportul pentru tombola Gaudeamus. Ca si la editiile precedente, numeroase categorii de public, bine reprezentate ca pondere in numarul total de vizitatori, vor beneficia de acces gratuit in incinta: prescolarii, elevii, studentii, cadrele didactice, alti profesionisti din domeniile editorial-educational, jurnalistii, pensionarii, persoanele cu dizabilitati si insotitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra la targ gratuit, pe baza documentelor specifice fiecarei categorii (daca este cazul).

Programul de vizitare este zilnic, intre orele 10.00 si 20.00. Cea de-a 22-a editie a Targului International Gaudeamus, care va avea loc in perioada 18 - 22 noiembrie, este initiata si organizata de Radio Romania. Deschiderea oficiala va avea loc pe 18 noiembrie, la ora 12.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.