Incendiile care se produc anual în mai multe regiuni din Indonezia au distrus din 2015 peste 4,4 milioane de hectare, o suprafaţă mai mare decât cea a Danemarcei, se arată joi într-un raport al Greenpeace.

ONG-ul ecologist a denunţat greşelile guvernului indonezian cu privire la protejarea pădurilor şi a zonelor de vegetaţie în sezonul incendiilor, care se produc în general între iulie şi octombrie.

Greenpeace susţine că peste 30 % dintre zonele mistuite de flăcări, în total 1,3 milioane de hectare, sunt localizate în concesiunile plantaţiilor de ulei de palmier şi de lemn pentru producţia de hârtie.

„Multinaţionalele uleiului de palmier şi de hârtie au făcut regulile în ultimele decenii. An după an au încălcat legea incendiilor în păduri şi, deşi eludează justiţia, scapă nepedepsite”, notează Kiki Taufik, directorul pentru campanii forestiere al Greenpeace în Asia de Sud-Est, citat de Agerpres.

Raportul intitulat „Burning Issues: Five Years of Fire” face referire şi la o reformă legislativă aprobată recent de Parlamentul indonezian, care relaxează măsuri din domeniul protecţiei mediului în scopul atragerii mai multor investitori.

„Aceste legi favorabile companiilor, care ignoră persoanele şi văd natura drept un puţ nesfârşit de extracţie a resurselor, pentru a obţine beneficii pe termen scurt, nu pot duce decât la un rezultat catastrofal pentru sănătatea oamenilor, pentru drepturile lor şi pentru mediul înconjurător”, a subliniat responsabilul Greenpeace.

El i-a cerut preşedintelui indonezian Joko Widodo să-şi exercite dreptul de veto asupra reformei legislative pentru a pune capăt „acestei nebunii”.

„Dacă (preşedintele) nu acţionează, ne vom confrunta cu un viitor cu şi mai multe incendii şi o criză medio-ambientală, sanitară şi climatică fără precedent, care se va resimţi, nu doar în Indonezia, ci şi în întreaga lume”, a precizat Kiki Taufik.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Octombrie 2020 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.