Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone si cele doua angajate din primaria de sector, arestati sambata, vor fi pusi in libertate, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti le-a admis contestatiile.

Decizia a fost luata de judecatorul Luchian Constantin Constantinesccu. Acesta a admis contestatiile celor trei inculpati la masura arestului preventiv dispusa in 7 noiembrie de Tribunalul Bucuresti.

Decizia este definitiva, astfel ca Piedone, Luminita Larisa Ganea si Aurelia Iofciu vor fi pusi in libertate.

Piedone este acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual, privind emiterea autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv, unde un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie, ducand la decesul a 50 de persoane si ranirea a peste 150.

Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4, si Luminita Larisa Ganea, angajata la acelasi serviciu, sunt la randul lor acuzate de procurorii DNA de complicitate la abuz in serviciu si la fals intelectual.

In motivarea deciziei de arestare a celor trei de la Tribunalul Bucuresti se arata ca procurorii au argumentat ca primarul si cele doua angajate nu au facut niciun demers din cele stipulate in atributiile lor, atunci cand au eliberat autorizatia de functionare pentru Colectiv, "nici macar demersul minim si firesc de a analiza si de a numara documentele depuse de solicitant".

Procurorii au invocat si faptul ca "inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfasurat activitate si in domeniul alimentatiei publice, anterior functiei de primar, asa incat rezulta un tablou complet al indolentei sale in aprecierea ca acordarea de autorizatii se rezuma la declaratii pe proprie raspundere, o suma de bani achitata la ghiseu drept taxa si cateva documente formale".

"De altfel, in acelasi mod se manifesta si comportamentul celor doua inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4", au mai aratat procurorii.

In ceea ce priveste absenta avizului de prevenire si stingere a incendiilor intre documentele necesare eliberarii autorizatiei, judecatorul a retinut ca, desi initial Legea nr. 359/2004 prevederea emiterea acestui certificat fara obtinerea inainte de catre agentul economic a avizelor/autorizatiilor in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului, protectiei muncii si a celui de prevenire si stingere a incendiilor ci doar declaratia agentului economic din care sa rezulte ca indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica, pentru activitatile declarate, ulterior legea a fost modificata prin Legea nr. 159/15.06.2007. Acest din urma act excludea din categoria domeniilor pentru care declaratia pe proprie raspundere echivala cu aviz/autorizatie emise de autoritatea competenta avizul/autorizatia PSI (pentru prevenirea si stingerea incendiilor).

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Obligativitatea obtinerii acestui aviz in vederea functionarii era si este prevazuta de Legea nr. 307/2006 si Hotararea de Guvern nr. 1739 din 13/12/2006. Astfel, acest din urma act normativ stabileste ca se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu "cladiri sau spatii amenajate in cladiri, avand destinatia de alimentatie publica, cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 200 m2", se arata in motivare.

Potrivit ordonantelor de retinere, Cristian Popescu Piedone, in calitate de primar al Sectorului 4, a incalcat dispozitiile legale privind apararea impotriva incendiilor atunci cand a emis acordul de functionare si autorizatia de functionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru in strada Tabacarilor nr 7.

Citeste si:
VIDEO Piedone continuă campania de ajutorare a persoanelor nevoiașe
VIDEO Piedone continuă...

Anchetatorii le acuza pe Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea ca l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 in emiterea celor doua acte administrative, cu incalcarea dispozitiilor legale si prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, "in sensul ca cea din urma le-a intocmit, iar prima mentionata le-a avizat".

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat la fata locului 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoana. In 12 zile de la tragedie au decedat alte 23 de persoane, numarul victimelor ajungand, miercuri, la 50. Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala. Dintre acestea, 34 au fost transportate spre unitati sanitare din strainatate, insa sapte au decedat, trei in Marea Britanie, unul in Israel, doi in Olanda si unul in drum spre Elvetia.

Citeste si:
Elena Udrea susține că nu poate sta în arest pentru că suferă de...
Elena Udrea susține că nu...

DNA a deschis un dosar privind emiterea autorizatiei pentru Colectiv, in care sunt cercetati Piedone, Luminita Larisa Ganea si Aurelia Iofciu, scrie MEDIAFAX.

In ce priveste autorizarea de securitate la incendiu a clubului Colectiv si controalele care ar fi trebuit facute de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov, procurorii militari de la DNA au deschis un dosar penal si au pus sub acuzare doi angajati de la ISU, respectiv capitanii Antonina Radu si George Petrica Matei.

Capitanul George Matei a fost arestat preventiv, pentru abuz in serviciu privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitala, iar pentru Antonina Radu, Tribunalul Bucuresti a dispus plasarea in arest la domiciliu. Acestia sunt acuzati ca au permis functionarea in continuare a firmei care detine clubul Colectiv, desi stiau ca nu aveau autorizatie de securitate la incendiu si, mai mult, nu au luat nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere.

Citeste si:
O femeie din Iași, arestată după ce și-a bătut iubitul
O femeie din Iași, arestată...

Ancheta in cazul incendiului este facuta de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

In dosarul de la PICCJ, Judecatoria Sectorului 4 a dispus, in 7 noiembrie, arestarea pentru 30 de zile a Danielei Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, a directorului societatii, Cristian Nita, si a pirotehnicianului Viorel Zaharia. Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpa, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetati pentru favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe sau de inscrisuri.

In acelasi dosar, cei trei patroni ai Clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, sunt arestati preventiv din 3 noiembrie, fiind acuzati de ucidere din culpa in cazul incendiului din clubul Colectiv.

Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.