Un cunoscut expert pirotehnician din Arad, Lucian Cebuc, apreciaza ca in cazul incendiului din Clubul Colectiv este posibil ca buretele sa fi avut urme de materiale inflamabile si de aceea viteza de propagare a fost asa de rapida, mai ales ca buretele nu era ignifugat.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX pentru a explica tehnic in ce conditii un incendiu se poate propaga atat de rapid ca in cazul celui din clubul Colectiv, expertul pirotehnician Lucian Cebuc, cunoscut in Arad pentru organizarea jocurilor de artificii la evenimente publice, afirma ca prezenta materialelor inflamabile ar fi una dintre cauzele principale.

Potrivit lui Cebuc, in spatii inchise se folosesc artificii speciale, numite "reci", pentru ca "incandescenta lor este de durata foarte scurta si, in mod normal, prin contactul cu mana, ele nu produc senzatia de arsura, dar pot gauri orice material usor inflamabil".

"In cazul de la Bucuresti, cred ca jerbele folosite au fost prea aproape de peretele pe care se afla materialul din burete si incandescentele. Fiind in raza minora a jerbei pentru cele 15-20 de secunde cat a durat jerba, s-a produs aprinderea buretelui care nu era ignifugat, asta e sigur. Altfel, bineinteles, nu s-ar fi aprins, deoarece materialul de ignifugare rezista 30 de minute la foc
", a declarat expertul aradean.

Conform sursei citate, "e posibil ca buretele sa fi avut urme de materiale inflamabile, de aceea viteza de propagare a fost asa de rapida". Pirotehnicianul aradean a precizat ca aceste opinii vin in contexul in care nu a avut acces la probe de la fata locului. O echipa de chimisti de la Univeristatea Politehnica a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau captusiti stalpii si tavanul din Colectiv, depisand un gaz extrem de toxic - monoxid de carbon, acid cinahidric, acid clorhidirc, mono si dioxid de azot, precum si solventi toxici, toluen si xilen, care sunt substante inflamabile.

Ecaterina Andronescu, specialist in chimie organica, a spus ca in gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv erau si doi solventi foarte toxici - toluen si xilen -, substante infamabile, cu care este posibil sa fi fost spalat buretele cu care erau captusiti stalpii si tavanul din local.

Citeste si:
Doi ani de la Colectiv: "E timpul sa ne trezim cu totii"
Doi ani de la Colectiv: "E...

”Despre cei doi solventi putem spune ca fie a fost spalat cu ei buretele, fie ca este rezultatul in urma arderii. Este un amestec foarte toxic in sine, de aceea au murit foarte multi . Au fost unele persoane care au iesit afara din club, se simteau bine, au intrat in club sa ajute alti oamni, dar nu s-au mai intors. Pentru ca s-au intoxicat cu monoxid de carbon, care, asa cum am spus, blocheaza hemoglobina si mori fara simptome, pe loc", a afirmat Andronescu.

Reprezentantul firmei care a facut antifonarea in clubul Colectiv spunea ca patronii localului au refuzat sa cumpere material ignifug pentru ca era ”prea scump”, el sustinand ca o astfel de lucrare se face in mod normal ”pe baza unui proiect intocmit de pompieri, de arhitect”, care insa nu a existat.

El preciza ca tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la caldura, nu si la foc.

Citeste si:
Drumul spre a deveni expert în achiziții publice
Drumul spre a deveni expert...

”Ulterior, au pus ei, nu stiu de unde, pe stalpi (n.r. - acelasi material ca pe tavan). Am vazut niste piramidal. Este ignifugat grad F, adica poate sa stea la caldura - motoare, calorifere -, nu sa ii dai foc. Si cui ii dai varianta RF, aia ignifugata, este prea scumpa”, spunea el, precizand ca materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Numarul persoanelor care au decedat in incendiul din clubul Colectiv a ajuns la 32, dupa ce marti dimineata o alta tanara, in varsta de 28 de ani, a murit la Spitalul "Sfantul Pantelimon". Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, peste 50 fiind in stare critica sau grava.

Incendiul din clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului ca a fost permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a localului, precum si a desfasurarii unui foc de artificii in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, arata Parchetul instantei supreme.

Citeste si:
Cum reducem factura la gaze și curent la iarnă. Recomandările...
Cum reducem factura la gaze...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.