In urma cu doi ani, in seara zilei de 30 octombrie 2015 a avut loc una din cele mai mari tragedii din istoria recenta a Romaniei - incendiul din clubul "Colectiv”, in urma caruia 65 de tineri au murit, iar alti aproape 200 au fost raniti. Acum, supravietuitorii inca se lupta cu ranile, cu operatiile, cu manusile compresive. Spun ca nu s-a schimbat nimic si cer sa se faca dreptate, pentru ca au trecut doi ani fara ca justitia sa gaseasca vreun vinovat.

In seara de 30 octombrie 2015, cateva sute de tineri se aflau in Clubul Colectiv din fosta fabrica Pionierul din Bucuresti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care isi lansa albumul ”Mantras of War”. La ora 22.32, in timpul concertului izbucneste un incendiu din cauza unor artificii de pe scena, iar focul se extinde in zeci de secunde.

In acea noapte, 27 de tineri si-au pierdut viata, iar alti 162 au fost raniti si transportati la unsprezece spitale din Bucuresti. In saptamanile care au urmat, 37 dintre supravietuitori au murit in spitale. In luna iulie a acestui an, un alt supravietuitor din Colectiv, a carui prietena si-a pierdut viata in incendiu, a murit. Bilantul - 65 de morti. Tanarul, a carui prietena a murit in Colectiv, s-ar fi sinucis. "Este vorba de un baiat ale carui traume au continuat, asa cum continua in cazul tuturor victimelor din Colectiv", spunea Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv.

Au fost incepute patru anchete penale, dar la doi ani de la tragedie nu exista niciun vinovat.

In 3 noiembrie 2015, mii de oameni au iesit in strada si au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea si a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, in 4 noiembrie 2015, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, si-a anuntat demisia si primarul sectorului 4, Cristian Popesu Piedone. "S-au schimbat cateva guverne, au disparut cativa oameni politici, s-au inchis cateva cluburi, s-au dat cateva legi si... cam atat”, spun acum supravietuitorii din Colectiv.

“Nu s-a schimbat absolut nimic. Lumea isi aduce aminte in preajma zilei de 30 octombrie”

Liviu Popescu, basistul trupei Up to Eleven, se afla in Germania, la clinica din Halle, unde se recupereaza dupa a saptea operatie, a patra de corectie, unde i-au fost inlaturat bride. Nu a putut participa anul asta la Marsul Chitarelor si nu va ajunge nici la Festivalul 3010. El a marturisit pentru News.ro ca dupa Colectiv “nu s-a schimbat nimic” si “poate ca suna pesimist, dar cred ca nu se va schimba nimic nici in viitor”.
Citeste si:
Au trecut doi de la moartea Corneliei Catanga. Ce decizie a luat...
Au trecut doi de la moartea...

Cei doi ani de dupa incendiul din clubul bucurestean Colectiv au trecut pentru artist “destul de repede”, fiind angrenat in diverse actiivitati, s-a intors la serviciu si si-a reluat activitatea muzicala. “Nu s-a schimbat absolut nimic, si nu vorbesc doar despre noi”, este convingerea lui Liviu, care afirma si ca “s-a uitat de Colectiv”. “Lumea isi aduce aminte in preajma zilei de 30 octombrie. Oamenii care nu au fost implicati direct nu sunt interesati, unii isi amintesc cu tristete, altii ne critica, altii sunt invidiosi ca am primit tratamente mai bune”, a spus Liviu Popescu.

Despre ceilalti prieteni care inca au nevoie de tratament, Liviu spune ca se afla in diverse stadii, unii de recorectare, altii de reconstructie, majoritate pentru probleme de mobilitate.

Liviu Popescu, care a fost ars pe 35% din suprafata corpului, insa fara cai aeriene afectate, vorbeste si despre faptul ca Ministerul Sanatatii i-a decontat patru dintre operatii. “Eu am reusit sa beneficiez de finantare pentru patru operatii. Nu a fost nicio problema din acest punct de vedere, doar procedura este inceata. Se acorda decontari pana la sfarsitul anului 2018, se completeaza un dosar, cu cerere si apoi este aprobat de o comisie”, a precizat el pentru News.ro.

Citeste si:
Incendiile din Indonezia au distrus, în 5 ani, peste 4,4 milioane...
Incendiile din Indonezia au...

Liviu a ales sa ramana sub supravegherea medicilor dupa fiecare interventie chirurgicala, la clinica din Halle, pentru a beneficia de o terapie adecvata. “O saptamana este sederea pentru operatie, dupa care o luna urmeaza recuperarea, aceasta a fost procedura in cazul meu”, a explicat chitaristul.

"Oamenii sistemului au reinceput sa apara din cauza ca au crezut ca am uitat ce s-a intamplat in urma cu doi ani"

Catalin Scanteie (chitarist si actor) si Sanda Scanteie (asistent medical) au fost impreuna la concertul de acum doi ani din clubul Colectiv, asa cum sunt impreuna de 18 ani. Incearca sa-si refaca viata dupa Colectiv si spun ca nu s-a schimbat "mai nimic".

"Amandoi am revenit la munca de vreo sase luni si incercam practic sa ne refacem viata, desi nu va mai fi niciodata la fel cum a fost pana in 30.10.2015”, marturiseste Catalin. "Eu mai sunt cum mai sunt, nu tin neaparat sa am niste maini frumoase, dar la Sanda lucrurile stau exact pe dos. Si ce este mai trist, faptul ca unii pacienti o privesc diferit, cu retinere, momente in care Sanda trebuie sa le spuna ca totul e ok, ca nu se ia”, descrie el situatia stanjenitoare prin care trece sotia sa la locul de munca.

Citeste si:
Grupul PSA pregateste revenirea Opel in Rusia: brandul german...
Grupul PSA pregateste...

Catalin mai are nevoie de operatii pentru indepartarea cicatricilor, dar a renuntat din cauza ca „este foarte dificil sa existe doi "handicapati” in casa. Stiu, fac haz de necaz. Dupa cum stii, orice interventie chirurgicala necesita si o perioada de refacere, timp in care mainile sau zona operata sunt bandajate. Apoi o alta perioada in care este indicat sa le folosesti cat mai putin deoarece pielea este sensibila. Deci, doar Sanda va mai suferi curand si alte interventii”, a povestit Catalin, care spune ca o varianta ar fi sa se opereze pe rand. "Am trait s-o spun si pe asta, ca ne operam cu schimbul”, rade el. Pana atunci poarta manusi compresive si folosesc multe creme.

Ce s-a schimbat si cum s-a schimbat lumea de atunci?

"In linii mari s-au schimbat cateva guverne, au disparut cativa oameni politici, s-au inchis cateva cluburi, s-au dat cateva legi si... cam atat”, raspunde artistul. „Oamenii politici au reinceput sa scoata capul, sa fie din nou pusi in functii-cheie, unele cluburi s-au redeschis pe "semnatura”, cu asumarea patronului, legile date nu sunt respectate, ma refer la nevoile marilor arsi”, a subliniat Catalin, adaugand ca "nu va uita ce s-a intamplat”, desi oamenii "sistemului” cred asta.
Citeste si:
Volvo are planuri ambitioase pentru 2025: "Jumatate dintre masinile...
Volvo are planuri ambitioase...

"Oamenii sistemului au reinceput sa apara din cauza ca au crezut ca am uitat ce s-a intamplat in urma cu doi ani. Cum sa uitam, fratilor? Nu, nu vom uita niciodata, cum nu am uitat pe nimeni de la Revolutie incoace. Nu ne pacaliti cu un "kil” de faina, o pereche de cizme de cauciuc si cu o galeata. Vom avea grija sa nu uitam si va asigur de asta”, este convingerea chitaristului.

Nu s-a schimbat mai nimic, pe scurt

"S-a revenit la anormalitatea de acum doi ani. Ceva obisnuit pentru marea majoritate a poporului. Si ce daca a furat, dar a dat si la altii”, auzim peste tot. „Dar ce aveti cu el, ca doar a facut si fapte bune”, referitor la politicieni arestati. Crede-ma, am cunoscut in ultimii doi ani de la oameni simpli la directori de companii uriase, oameni intalniti pe strada, care ori au uitat de Colectiv, ori ma puneau la zid, spunand "da’ ce ai cautat acolo?” sau asta ai vrut, asta ai avut!”. Inca mai sper la o viata mai buna si o schimbare radicala a sistemului, inca mai sper ca macar fiul nostru, Stefan, sa se bucure de schimbare”, spune cu incredere Catalin Scanteie si a subliniat ca "desi procesul Colectiv inainteaza incet, cred ca pana la urma vinovatii vor plati cu varf si indesat pentru ca astfel de tragedii sa nu se mai repete.

Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv, al carui fiu, Alexandru, de 22 de ani, a murit in tragedie, declara pentru News.ro ca la doi ani de la incendiu in Romania nu s-a invatat nimic din greseli.

"Din pacate, in Romania nu invata nimeni nimic. Cel putin pana acum nu s-a invatat nimic. In sanatate, eu as intra cu buldozerul - in minister si in toate spitalele si as lua-o de la zero. Si in justitie cred ca tot cu buldozerul as intra, pentru ca, din pacate, si procurorii si judecatorii sunt impartiti in doua tabere - unii sunt cu aia, unii sunt cu aia, si in functie de asta iau decizii. Ar trebui ca fiecare sa isi vada de meseria lui si atat”, a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.