Curtea de Apel Bucuresti decide vineri daca prelungeste cu 30 de zile arestul preventiv in cazul lui Sorin Oprescu sau daca acesta va fi cercetat sub control judiciar ori in arest la domiciliu, in dosarul in care edilul este acuzat de luare de mita, dupa ce ar fi primit 25.000 de euro.

Instanta judeca vineri contestatia formulata de Sorin Oprescu, dupa ce, in 30 septembrie, Tribunalul Bucuresti a admis cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv, masura luata in 6 septembrie.

Instanta a dispus atunci si prelungirea arestului preventiv pentru Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, directorul general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si pentru omul de afaceri Claudiu Bengalici. De asemenea, Tribunalul Bucuresti a decis ca Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor si Romeo Albu sa ramana in arest al domiciliu inca 30 de zile.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei din 30 septembrie, ca daca ar fi inlocuit arestul preventiv cu controlul judiciar sau arestul la domiciliu, Sorin Oprescu ar putea influenta ancheta, dand ca exemplu o discutie pe care edilul a avut-o in 17 septembrie, in duba politiei, cu Cristian Stanca, fostul sau sofer.

"Deloc de neglijat in privinta inculpatilor Oprescu Sorin Mircea si Stanca Cristian este si «discutia» pe care cei doi au purtat-o la data de 17.09.2015 in autovehiculul apartinand DGPMB destinat transportului persoanelor private de libertate (la care s-a facut referire mai sus), din care rezulta ca primul este in continuare interesat ca persoanele apropiate lui sa pastreze tacerea cu privire la activitatea infractionala derulata impreuna, in timp ce al doilea este dispus sa pastreze aceasta tacere. In acest sens, se remarca faptul ca, pe parcursul discutiei ce a urmat intre cei doi inculpati, dupa ce s-au salutat si a urmat un scurt moment de liniste, inculpatul Stanca Cristian i-a spus din buze inculpatului Oprescu Sorin Mircea «Nu» si, dupa 2 secunde, a facut cu degetul aratator un semn in forma de X in dreptul buzelor. Or, simplul fapt ca inculpatii au profitat de prima ocazie pe care au avut-o pentru a asigura ca a fost respectat «codul tacerii», respectiv pentru a permite respectarea in continuare, este exemplificativ pentru prejudiciile care ar fi aduse urmaririi penale daca inculpatii ar putea sa comunice in mod liber (avand in vedere restrictiile specifice masurii arestarii preventive ce impun inclusiv mentionarea in documente a persoanelor care il viziteaza pe cel privat de libertate), a scris judecatorul in motivare.

In ce priveste argumentele care tin de starea de sanatate a lui Sorin Oprescu, instanta a apreciat ca, desi edilul acuza afectiuni medicale multiple, sustinute de inscrisurile medicale depuse la dosar, nu exista probe ca acesta nu ar suporta regimul de detentie, edilul avand si posibilitatea tratamentului medical sub paza permanenta.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

"Mai mult, judecatorul de drepturi si libertati constata ca, la acest moment, din datele dosarului rezulta ca inculpatul primeste tratamentul medical de care are nevoie, fiind chiar consulat de catre fostii sai colegi de la Spitalul Universitar, al carui conducator, de altfel, a si fost. Prin raportare la sustinerile inculpatului referitoare la protejarea dreptului la viata, judecatorul reaminteste ca nu exista o expertiza medicala din care sa rezulte nici ca, din cauza conditiilor de detentie pe durata masurii arestarii preventive, viata inculpatului este in pericol sau ca afectiunile de care sufera inculpatul l-ar supune unui pericol sau unei incercari de o intensitate care sa depaseasca nivelul de suferinta inerent detentiei. Totodata, se observa ca nu exista inscrisuri ori alte informatii din care sa rezulte ca inculpatului nu ii este asigurata alimentatia corespunzatoare in arest, astfel ca se constata ca este neintemeiata sustinerea inculpatului in sensul ca ii este pusa in pericol viata", a precizat judecatorul in motivare.

Citeste si:
Blue Air a intrat în insolvență. Compania are datorii de peste 230...
Blue Air a intrat în...

Contestatia lui Sorin Oprescu de la Curtea de Apel Bucuresti se judeca in absenta edilului, intrucat acesta este supus, vineri, unor investigatii medicale, la Centrul Oncologic de Diagnostic si Tratament Fundeni, ca urmare a aprobarii cererii formulate in 3 octombrie de avocatii edilului, la Arestul Politiei Capitalei.

Aparatorii lui Sorin Oprescu au aratat, in cererea de transfer intr-un spital, ca, in urma investigatiilor medicale la care primarul suspendat al Capitalei a fost supus la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, s-ar fi stabilit ca ar suferi de 12 afectiuni, unele grave, fiindu-i depistat si un nodul la un plaman, care ridica suspiciuni privind un posibil cancer. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat "un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept", fiind recomandata efectuarea unor investigatii suplimentare.

Citeste si:
Iubita lui Liviu Dragnea, în culmea fericirii:„Mă duc să îmi iau...
Irina Tănase, iubita lui...

Surse medicale au declarat, pentru MEDIAFAX, ca Sorin Oprescu va sta internat, sub paza, la Institutul Oncologic Bucuresti, iar la Centrul Oncologic de Diagnostic si Tratament Fundeni ii va fi facuta o investigatie computer tomograf.

Avocatul Viorel Mocanu a declarat ca Sorin Oprescu ar trebui sa stea internat cel putin doua zile. "Exista o perioada de timp stabilita, 24 de ore preparatorii si alte 24 de ore post-operatorii. Dat fiind faptul ca dansul este diabetic, interventia care se face necesita o supraveghere mai amanuntita si mai atenta dupa", a spus Mocanu.

Avocatul a precizat ca Sorin Oprescu nu se simte bine, are variatii mari de tensiune, valori modificate ale hemoglobinei si glicemia nu scade sub 240, dar medicul de la Arestul Central considera ca "acestea sunt lucruri normale".

Surse juridiciare au declarat, pentru MEDIAFAX ca avocatii lui Sorin Oprescu au depus la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulatoriu "Dr. Nicolae Kretzulescu" - Policlinica MAI din Bucuresti o sesizare la adresa doctoritei de la cabinetul medical al Arestului Central, pe care o acuza de nerespectarea recomandarilor medicale facute la externarea lui Sorin Oprescu si ca ar interzice noi controale in cazul acestuia.

Citeste si:
Amenințare cu bombă la Curtea de Apel București. Clădirea a fost...
Amenințare cu bombă la Curtea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.