Compania aeriană low-cost Blue Air a intrat în insolvență la propria inițiativă. Statul deține 75% dintre acțiunile firmei. În septembrie 2022, Blue Air a anulat toate zborurile pe care le opera.

Blue Air și-a anunțat insolvența

Compania aeriană Blue Air a intrat în in solvență la propria cerere, după ce în septembrie 2022 a anulat toate zborurile. Firma numără în jur de 90 de creditori de nume, persoane fizice, foști angajați și instituții precum ROMATSA. În trecut, compania aeriană s-a mai confruntat cu o cerere de intrare în insolvență, procedura de concordat preventiv, care proteja firma de astfel de cereri. Prin urmare, solicitatea a fost constatată ca nereușită și închisă prin decizia instanței. După această cerere, operatorul aerian a inițiat singur intrarea în insolvență.

Procedura concordatului preventiv reprezintă un procedeu prin care debitorii aflați într-o stare de dificultate financiară, însă nu de insolvență, pot ajunge la un numitor comun cu creditorii lor în ceea ce privește plata datoriilor și prin care dau asigurări pentru continuitatea și viabilitatea companiei, în așa mod încât aceasta își va putea lichida datoriile și va putea activa în continuare.

Potrivit acestei proceduri, negocierile cu creditorii pot avea loc având la bază un plan de restructurare care este adaptat la situația economică excepțională din cauza pandemiei.

Air Claim (CLAIM), firma care se ocupă cu recuperarea banilor sau obținerea despăgubirilor pentru pasagerii a căror zboruri au fost anulate sau întârziate, a fost prima companie care a cerut în instanță intrarea în insolvență a operatorului aerian, după ce a fost dispusă închiderea procedurii de concordat preventiv.

Cum a ajuns la sapă de lemn compania Blue Air

Pandemia COVID-19 și restricțiile impuse de autorități încă din anul 2019 sunt unele dintre cauzele care au contribuit la falimentarea companiei aeriene. Traficul de pasageri a scăzut spre 70% la nivelul întregii industri aviatice în perioada epidemiei cu coronavirus. În 2020, compania a beneficiat de un ajutor de la stat de 300 de milioane de lei, însă acesta nu a putut fi rambursat.

Citeste si:
AirConnect, noua companie aeriană românească. Va efectua zboruri...
AirConnect, noua companie...

Compania aeriană Blue Air a început să întâmpine din ce în ce mai multe probleme, iar în septembrie 2022, după ce Administrația Fondului de Mediu a decis suspendarea poprirea conturilor companiei, zborurile au fost anulate. Tentativele de a relua zborurile au eșuat, iar statul a preluat ce doar ce a mai rămas din companie. Compania Blue Air a anunțat în septembrie că a acumulat datorii de peste 230 de milioane de euro.

După TAROM, Blue Air este a doua companie care ajunge pe mâinile autorităților române. TAROM se confruntă de ani buni cu pierderi masive, chiar dacă statul a venit în ajutor. Competitorul Wizz Air a contestat ajutoarele acordate de statul român celor două companii care au ajuns în prag de faliment.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Martie 2023 - 04 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.