Romania ar urma sa primeasca 2.475 de refugiati din 66.000 de extracomunitari distribuiti din Italia si Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marti de Consiliul JAI, numarul total de imigranti alocat pana in prezent Bucurestiului fiind de 4.837.

Consiliul UE a aprobat marti distribuirea in prima etapa, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in Italia si Grecia. Uniunea Europeana va stabili ulterior, pe baza aceleiasi formule, distribuirea a inca 54.000 de refugiati.

Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiati aflati in Grecia, Romania ar urma sa primeasca 1.890. Din alti 15.600 de extracomunitari aflati in Italia, Romania ar urma sa primeasca 585. Numarul total al refugiatilor care ar urma sa ajunga in Romania conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475.

Romaniei ii revin alti 2.362 de refugiati potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiati. Potrivit deciziei luate marti seara, Franta va primi 3.064 de imigranti din Italia si 9.898 din Grecia, in timp ce Germania 4.027 din Italia si 13.009 din Grecia. Ungariei i-ar reveni 306 refugiati din Italia si 988 din Grecia.

Alti 54.000 de refugiati urmeaza sa fie distribuiti conform aceleiasi formule dupa o propunere in acest sens facuta de Comisia Europeana si aprobata de Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, scrie MEDIAFAX.

Potrivit propunerii precedente a Comisiei Europene, care se referea la distribuirea a 40.000, respectiv a 120.000 de refugiati, Romania urma sa primeasca in total 6.351 de refugiati. Este foarte probabil ca aceasta cifra sa fie atinsa prin repartizarea restului de 54.000 de refugiati.

Ministrii de Interne ai statelor UE au aprobat, in reuniunea de marti, un sistem controversat propus de Comisia Europeana privind distribuirea a inca 120.000 de refugiati, a anuntat Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE. "Reprezentantii statelor UE au aprobat marti, la Bruxelles, cu o larga majoritate, o decizie de relocare a inca 120.000 de refugiati", anunta presedintia luxemburgheza a Consiliului Uniunii Europene. Principalii oponenti au fost depasiti in sistemul cu majoritate calificata dupa ce Polonia a renuntat la obiectii. Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii. Finlanda s-a abtinut de la vot.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Ministerul Afacerilor Interne a comunicat marti seara ca vicepremierul Gabriel Oprea a votat, in Consiliul JAI, impotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reiterand pozitia de principiu conform careia Romania nu sustine relocarea de refugiati pe baze obligatorii. Vicepremierul Gabriel Oprea a prezentat marti in Consiliul extraordinar JAI mandatul incredintat de presedintele Klaus Iohannis si de premierul Victor Ponta. "Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis ministrilor de interne europeni si reprezentantilor Comisiei Europene faptul ca Romania este solidara cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiati si, tocmai de aceea, inca de la primele dezbateri pe tema solidaritatii si responsabilitatii, Guvernul Romaniei si-a manifestat disponibilitatea si a decis preluarea prin relocare a unui numar de 1.705 refugiati din Italia si Grecia si 80 refugiati din afara Uniunii Europene (in total 1.785 refugiati)", se mentioneaza in comunicat. "Romania sustine eforturile vizand identificarea unor solutii viabile si durabile in gestionarea fenomenului migratiei cu care se confrunta Uniunea Europeana si reitereaza angajamentul fata de principiul solidaritatii. Reamintind Concluziile Consiliului European din 25-26 iunie 2015, prin care statele membre si-au manifestat solidaritatea fata de persoanele aflate in nevoie de protectie internationala, pe baza principiului voluntariatului, Romania considera ca impunerea unor cote obligatorii nu reprezinta o solutie viabila la problema refugiatilor. Sunt tratate, astfel, doar simptomele imediate si nu cauzele fenomenului. O provocare de asemenea anvergura nu poate fi rezolvata prin impunerea unui sistem automat de redistribuire a imigrantilor. Este absolut necesar sa se tina seama de specificitatile fiecarui stat membru si de capacitatea sa efectiva de primire si integrare a imigrantilor", a afirmat vicepremierul Gabriel Oprea in interventia sa din cadrul Consiliului JAI, potrivit comunicatului.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

De asemenea, vicepremierul Oprea a reafirmat disponibilitatea de a creste contributia Romaniei la activitatile Frontex si a apreciat ca "imperios necesara" intensificarea masurilor de combatere a traficului ilegal de migranti, de identificare a unor solutii concrete in tarile de origine si de tranzit, prin intermediul Europol, Frontex si a Biroului de Ajutor European pentru Azil. Totodata, acesta a subliniat nevoia unei mai mari implicari din partea Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), dar si din partea societatii civile prin ONG-urile specializate. "Avand in vedere supunerea la vot a proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reprezentantul Romaniei a votat impotriva unei astfel de masuri, reiterand pozitia de principiu conform careia Romania nu sustine relocarea de refugiati pe baze obligatorii. Totodata, vicepremierul Gabriel Oprea a depus o declaratie care motiveaza ratiunile pozitiei tarii noastre, pentru a fi atasata la minuta reuniunii Consiliului JAI", se mai arata in comunicatul transmis de MAI.

Citeste si:
Iohannis: Turcia trebuie ajutata
Iohannis: Turcia trebuie ajutata

Dupa votul in Consiliul JAI, Slovacia a anuntat ca nu va aplica planul Uniunii Europene privind distribuirea imigrantilor conform cotelor obligatorii. "Cat timp voi fi prim-ministru, cotele obligatorii nu vor fi implementate pe teritoriul slovac", a declarat premierul Robert Fico.

La randul sau, Cehia va contesta la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) decizia Uniunii Europene de distribuire a imigrantilor pe baza unor cote obligatorii, anunta Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE. "Niciun stat membru UE nu poate refuza o decizie aprobata cu majoritate. Insa au dreptul sa o conteste, iar Cehia intentioneaza sa se adreseze Curtii Europene de justitie", a declarat Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe.

Frans Timmermans, vicepresedinte al Comisiei Europene, a declarat ca tarile care se opun cotelor obligatorii trebuie sa accepte rezultatul votului din Consiliul JAI. "Stiu ca unele state membre nu au fost in favoarea propunerii, dar acele tari au anuntat ca vor accepta votul", a spus Timmermans. "Noi ne vom asigura ca deciziile sunt implementate", a explicat Timmermans.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Grupul Conservator si Reformist a avertizat ca votul de marti risca "sa alieneze statele UE si sa ingreuneze gasirea solutiilor comune".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.