Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, inaintea plecarii la Consiliul European de la Bruxellles, ca Turcia trebuie ajutata sa-si indeplineasca rolul pe care si l-a asumat de a opri fluxul de migranti, urmand sa se discute solicitarea de majorare a sprijinului financiar facuta de Ankara.

Iohannis a precizat, intr-o declaratie de presa sustinuta pe Aeroportul Henri Coanda, ca la reuniunea CE se va dezbate intens problema migratiei si a masurilor de stopare a fluxului migrator, iar Romania este de parere ca Turcia trebuie sustinuta pentru a-si indeplini rolul pe care si l-a asumat de a opri acest flux.

"Romania sprijina aceste masuri si suntem de parere ca Turcia trebuie ajutata pentru a-si indeplini rolul pe care si l-a asumat, acela de a opri fluxul migrationist, in special spre Grecia. Aceste masuri au fost propuse si prezentate saptamana trecuta in cadrul unui summit care s-a tinut tot la Bruxelles. In esenta, masurile se refera la felul in care migrantii vor fi retrimisi in Turcia si felul in care migrantii vor fi luati din Turcia si adusi in tarile din Uniunea Europeana intr-un proces mult mai bine controlat decat fluxul pe care l-am vazut in decursul ultimului an. Pentru a putea indeplini aceasta sarcina, Turcia a solicitat o majorare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene si aceasta chestiune, cu siguranta, va fi de asemenea dezbatuta", a declarat presesintele.

Iohannis a amintit ca in toamna anului trecut UE si Turcia au ajuns la o intelegere pe tema incetinirii si controlului fluxului de migranti, intelegere care trebuie implementata, insa intre timp au aparut propuneri suplimentare. "Intre timp au venit propuneri suplimentare care vor veni sa ajute si Turcia, si Uniunea Europeana pentru a indeplini acest obiectiv. Aceste solicitari cu siguranta ca vor fi dezbatute, dupa parerea noastra, destul de intens", a declarat presedintele Iohannis. Referitor la implementarea intelegerii, seful statului a mai spus ca Romania agreeaza aceste masuri, insa cu respectarea legislatiei europene in materie si cu respectarea caracterului voluntar al relocarii.

"Romania agreaza aceste masuri, insa trebuie spus foarte clar, cu respectarea legislatiei europene in materie si cu respectarea, aici trebuie sa subliniem de doua ori, caracterului voluntar al relocarii, a resettlement-ului, cum se spune, deci practic a preluarii migrantilor din Turcia si relocarea lor intr-o tara din Uniunea Europeana", a mai declarat presedintele.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

De asemenea, Iohannis a amintit ca exista un mecanism obligatoriu hotarat anul trecut la Consiliul Justitie si Ajaceri Interne (JAI), tema asupra careia se va discuta la Bruxelles, relateaza MEDIAFAX.

"Aceste chestiuni, de asemenea, vor duce la discutii fiindca exista un mecanism obligatoriu hotarat anul trecut in JAI. Acest mecanism va fi partial aplicat se pare asa este propunerea si pentru a aduce migrantii din Turcia in Europa. Nu sunt lamurite toate detaliile, de aceea nici nu vreau sa insist, dar am vrut sa intelegeti cam care sunt problemele care vor fi dezbatute probabil mult mai intens decat altele", a mai spus Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.