Social 14 Iulie 2015 15:23
Angajatii Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) vor organiza alte actiuni de protest, care, potrivit liderilor sindicali, vor fi duse la extrem, in conditiile in care la mitingul de marti, din fata Prefecturii Mehedinti, nu a venit nicio autoritate sa le asculte revendicarile.

In urma marsului de protest de marti, de la Drobeta Turnu Severin, la care au participat aproximativ 1.200 de angajati ai RAAN si ai Minei Husnicioara, liderii de sindicat au asteptat timp de doua ore in fata Prefecturii Mehedinti ca un reprezentant al Guvernului, al Prefecturii Mehedinti, sau parlamentari de Mehedinti sa vina sa stea de vorba cu protestatarii si sa se incerce o negociere pe marginea revendicarilor angajatilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderului Sindicatului Romag Termo, Alexandru Tanase, Prefectura Mehedinti a fost instiintata in urma cu o saptamana cu privire la revendicarile salariatilor unitatii.

"Desi am inaintat saptamana trecuta documentele necasare pentru desfasurarea acestui miting si am adus la cunostinta prefectului revendicarile noastre, in ceea ce priveste componenta comisiei care sa negocieze cu noi, cu manifestantii din cadrul RAAN si cu cei ai Minei Husnicioara, iata ca am ajuns astazi, cand nimeni, nici macar parlamentarii de Mehedinti, nu au onorat aceasta solicitare a noastra. Va este clar si dumneavoastra cum ne trateaza acest Guvern si acesti alesi ai nostri, motiv pentru care, probabil ca vinerea viitoare, va urma un nou miting, de data aceasta cu manifestari duse spre extrem, pentru a determina Executivul sa participe la negocieri. Cerem acordarea sumelor de bani necesare functionarii Regiei in perioada urmatoare, acordarea salariilor restante, preluarea intregii cantitati de apa grea din stocurile de la Romag Prod, la rezerva de stat, asa cum a prevazut memorandumul, asigurarea protectiei sociale in cazul reorganizarii.”, a declarat Alexandru Tanase, la finalul mitingului de protest care s-a incheiat, marti, in jurul orei 11.30.

Minerii de la Husnicioara s-au alaturat marti, marsului organizat de sindicatele din RAAN. "Ne-am alaturat colegilor de la RAAN. Situatia este destul de complicata la noi in judet, stim foarte bine ca locurile de munca sunt foarte putine. In plus, situatia de la RAAN este foarte dificila si, in aceste conditii, si noi, cei de la mina, am hotarat sa ne alaturam acestui protest. Eu zic ca in primul rand este o actiune civica ce ne priveste pe toti locuitorii orasului si apoi noi tot carbunele pe care il extragem il dam la termocentrala", a spus Paul Constantinescu, presedintele Sindicatului Liber al Carierei Husnicioara, unde minerii extrag carbunele furnizat catre RAAN.

Sindicalistii spun ca, in cursul saptamanii, protestele vor continua, in fiecare dimineata, pe platformele din fata unitatilor Romag Prod si Romag Termo, urmand ca in cursul saptamanii viitoare sa se orgnizeze un alt mars. Alexandru Tanase a mai spus ca protestele la RAAN vor fi organizate etapizat, mergandu-se pana la greva foamei, in cazul in care reprezentantii Guvernului nu vor veni la negocieri, la Drobeta Turnu Severin.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Protestele au inceput luni dimineata, cand angajatii au refuzat sa intre la lucru, in tura I, ei ramanand in fata unitatilor timp de cateva ore. Daca la Romag Prod, in jurul orei 11.00, salariatii au intrat la lucru si au schimbat colegii din tura a III-a, pe platforma Romag Termo, oamenii au refuzat sa opreasca protestele.

Potrivit liderului Sindicatului Romag Termo, sase salariati au fost trimisi acasa, intrucat starea de sanatate li s-a inrautatit, la mai bine de 24 de ore de la intrarea in tura, acestia fiind schimbati cu alti salariati pentru a nu pune in pericol functionarea termocentralei.'

”Noi nu am schimbat tura la termocentrala, am fost nevoiti sa schimbam sase salariati din motive de sanatate: tensiune marita, 18-19, glicemia - 350, 400. I-am schimbat, pentru ca nu am avut incotro pentru a nu periclita functionarea platformei pentru ca am mai spus, ei (n.r. - guvernantii) abia asteapta sa ne oprim in avarie. Scapa de orice plata, orice cheltuiala cu 2400 de salariati. Continuam pana guvernantii vor veni aici. Repetam: Negocierile vor fi aici, la Turnu Severin, nu la Bucuresti, nu in alta parte", a mai declarat liderul Sindicatului Romag Termo.

Citeste si:
VIDEO Protest la Temocentrala Mintia, închisă după 52 de ani din...
VIDEO Protest la Temocentrala...

Aproximativ 300 de salariati, cu exceptia celor care au avut probleme de sanatate, sunt la lucru, pe platforma Romag Termo, de duminica seara.

In mod normal, angajatii dintr-o tura de 12 ore, de la Romag Termo sau Romag Prod, pot sta la lucru cel mult 16 ore, dupa acest interval, considerandu-se ca nu mai sunt responsabili de functionarea instalatiilor, conform contractului colectiv de munca. Intrucat angajatii din tura a III-a, care ar fi trebuit schimbati luni dimineata, de la ora 7.00, au ramas la locul de munca, acestia au depasit 40 de ore la locul de munca.

Aproximativ 1.200 de angajati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) au pornit, marti, intr-un mars de protest de la sediile Romag Prod si Romag Termo pana la Prefectura Mehedinti, cerand Guvernului bani pentru functionarea companiei pana la inchiderea controlata a acesteia. Salariati ai platformelor Romag Prod si Romag Termo din cadrul RAAN au refuzat si luni sa intre la lucru in tura I, protestand in fata unitatilor.

Citeste si:
Românii protestează la ușa lui Nicușor Dan. Aceștia cer locuințe...
Românii protestează la ușa...

Potrivit directorului Romag Prod, Melwin Watzlavek, finantarea de catre Guvern a inchiderii controlate a instalatiilor unitatii in care se produce apa grea este absolut necesara, pentru a fi evitat impactul de mediu local si chiar transfrontalier. El a aratat ca oprirea controlata a unitatilor ar asigura si masuri sociale in cazul angajatilor.

Marti, la Bucuresti are loc intrunirea creditorilor RAAN cu administratorul judiciar, administratorul special si reprezentanti ai Ministerului Energiei.

Presedintele Sindicatului Termo Halanga, Alexandru Tanase, anunta, sambata, ca angajatii platformelor Romag Termo si Romag Prod, ambele componente ale RAAN, impreuna cu cei 700 de angajati ai Minei Husnicioara care furnizeaza carbune catre RAAN, vor incepe actiuni ample de protest, intrucat Guvernul nu a virat banii promisi pentru functionarea companiei pana la sfarsitul lunii august, cand ar incepe procedurile de inchidere controlata.

Citeste si:
Chiriașii, obligați să încheie contracte cu furnizorii, dacă vor...
Chiriașii, obligați să...

Prin actiunile de protest, sindicatele solicita Guvernului bani pentru functionare, pentru carbune si pacura, salarii si oprirea in regim de siguranta. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

RAAN, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015, iar conform actului, apa calda si caldura urmeaza sa fie oprite in municipiu de la sfarsitul lunii august.

Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie. RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al RAAN la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN. Inainte de intrarea in insolventa, RAAN avea aproape 2.700 de angajati, acum numarul acestora fiind de 2.400.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.