Social 10 Iunie 2015 10:24
Fostul judecator al Curtii Constitutionale Toni Grebla, cercetat in libertate, este audiat la Directia Nationala Anticoruptie, miercuri dimineata, el declarand, la intrarea in sediul DNA, ca a fost chemat sa se prezinte si ca nu stie motivul, mentionand ca spera la o ”ancheta echitabila”.

Update

Toni Grebla a declarat, miercuri, la iesirea de la DNA, ca procurorii i-au comunicat extinderea cercetarilor in dosarul fermei de struti, dar si pentru faptul ca un apropiat al fostului judecator CC ar fi organizat evenimente, in cadrul carora ar fi oferit mancare unor comunitati de romi, in perioada campaniilor electorale din 2008 si 2012.

"Mi-a fost adus la cunostinta faptul ca s-a facut o extindere avand in vedere aceleasi aspecte, mai ales legate de campania electorala si acea gospodarie la care cresteam pasari si niste animale", a declarat Grebla.

Fostul judecator al CC a explicat ca procurorii i-au imputat faptul ca in ce priveste infractiunea de trafic de influenta este vorba despre o suma de 100.000 de euro, care a fost investita de omul de afaceri Mihai Prundianu in ferma de struti. In schimbul banilor, Grebla ar fi intervenit pentru acesta pe langa unele institutii ale statului.

"Eu nu am facut niciodata trafic de influenta pentru obtinerea vreunui avantaj pentru cineva, mai ales in bani. Suma aceasta ar fi ceea ce a investit Mihai Prundianu in acea gospodarie cu amenajarea de adaposturi pentru animale si pentru cumpararea de struti. Procurorii interpreteaza ca pentru banii acestia eu as fi intervenit la diferite institutii si autoritati, dar fara sa nominalizeze care sunt acestea", a declarat Grebla.

Grebla a mai spus ca, in ce priveste cercetarile procurorilor legate de campania electorala, la dosar exista o singura declaratie a unui martor care ar fi spus ca "au fost organizate mese in comunitatile de romi, achitate de un anume cetatean", insa nu la solicitarea lui Toni Grebla.



"Am fost chemat la DNA si ca orice cetatean m-am prezentat", a afirmat Toni Grebla, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie.
Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Grebla a spus ca nu stie ce intentioneaza procurorii sa faca in cazul sau, mentionand ca este cercetat ”ca un simplu cetatean”, dupa ce a demisionaat din functia de judecator la Curtea Constitutionala.

"Am inteles sa-mi dau demisia de la Curtea Constitutionala si acum sunt un simplu cetatean, in urma imprejurarilor pe care le stiti si dand dovada de responsabilitate. Am sperat si sper in continuare sa am parte de o ancheta echitabila pentru ca acum suntem in stadiul de ancheta penala", a declarat Toni Grebla.

El a explicat ca initial procurorul de caz a dispus retinerea sa si apoi a propus arestul la dimiciliu, iar ulterior doua completuri ale instantei supreme au decis ca nu este cazul sa fie luata nicio masura restrictiva impotriva sa. "Justitia, care se infatuieste intotdeauna prin ICCJ si celelalte instante judecatoresti, este si trebuie sa fie o institutie independenta", a mai spus fostul judecator al Curtii Constitutionale.

Citeste si:
Prefectul Capitalei, avertisment pentru bucureșteni: „Am putea avem...
Prefectul Capitalei,...

Intrebat daca justitia este o institutie independenta pentru toata lumea, Grebla a spus ca este, cu respectarea prevederilor legale, existand insa niste protectii speciale prevazute de lege pentru magistrati, presedintele tarii, pentru parlamentari, explicand ca Victor Ponta "este ministru si el", scrie MEDIAFAX.

Procurorii DNA il acuza pe Grebla ca, dupa perchezitiile domiciliare facute la ferma sa, acesta si-a continuat activitatea infractionala si a facut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obtinute din infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"In acest sens, in perioada februarie-martie 2015, Toni Grebla a efectuat, prin intermediari, si in mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vanzare-cumparare, prin care sa ascunda calitatea de proprietar al animalelor din ferma, in vederea valorificarii acestora (acesta nefiind incheiat din motive independente de inculpat)", arata DNA.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala la data faptelor, este acuzat de trafic de influenta, in forma continuata, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia (doua infractiuni), precum si constituirea unui grup infractional organizat, in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18 decembrie 2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", sustin procurorii anticoruptie.

Toni Grebla mai este suspectat ca, in perioada 2010-2015, "a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), disimulate prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si ale senatorului)". Procurorii au precizat ca Toni Grebla a desfasurat neintrerupt activitati comerciale, direct si prin interpusi, in legatura cu ferma agricola pe care o detine in judetul Gorj si cu o societate comerciala care are ca obiect principal de activitate productia de energie electrica.

DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, cetateanul moldvean Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

"In fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un raspuns la instituirea regimului autonom de sanctiuni de catre Uniunea Europeana Rusiei. In acest sens, membrii grupului s-au intalnit de mai multe ori, atat in tara, cat si in afara tarii, actionand coordonat pentru indeplinirea scopului pentru care s-au constituit. In perioada 2014 - 2015, acestia au efectuat acte pregatitoare in vederea savarsirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate", sustin anchetatorii.

Toni Grebla declara, inainte de a fi retinut, ca este convins ca adevarul va iesi la iveala, pentru ca nu a "devalizat banul public", iar unele acuzatii sunt "interpretari fantasmagorice".

In 2 februarie, procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla. Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta judecatorului Curtii Constitutionale in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala. In 4 februarie, Toni Grebla a demisionat de la Curtea Constitutionala.

Ulterior, procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional si au cerut avizarea de catre Senat a arestarii sale si pentru faptele de favorizare a faptuitorului si folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Procurorii DNA aratau, in referatul prin care cereau arestarea si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, ca acesta l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), intrucat nu era de acord cu o compensare propusa de o firma a lui Ion Bircina, care avea datorii la CEO, Grebla spunandu-i ca nu il va uita si ca va avea grija sa fie "terminat".

Anchetatorii mai spus ca Toni Grebla ar fi intervenit, pentru Ion Bircina, in schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar si la un functionar din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, deputatul PSD Iulian Iancu, membru in Consilul National al PSD, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.