Social 14 Mai 2015 09:30
Adrian Stefan Badescu, membru al Consiliului de Administratie (CA) al SRTv, a sesizat Comisiile de Cultura din Parlament privind posibile abuzuri facute de Stelian Tanase, presedintele-director general al televiziunii, la Stirile TVR, unde Claudiu Lucaci a fost inlocuit cu Raluca Stroe Brumaru.

Adrian Stefan Badescu, care este membru in CA al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) din partea Guvernului, a transmis recent doua sesizari Comisiilor de Cultura din Parlament, in care face trimitere la situatia Stirilor TVR, au confirmat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare. Intr-una din sesizari, Adrian Stefan Badescu spune ca in procesul de reevaluare a lui Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci) s-ar fi facut "acte abuzive si posibile fapte infractionale".

Badescu face referire la faptul ca Lucaci a primit la reevaluarea sa un punctaj sub cel necesar pentru a-si putea pastra functia de coordonator cu atributii de director al Directiei Stiri din Societatea Romana de Televiziune, iar contestatia facuta de acesta a fost respinsa. Lucaci a fost reevaluat, desi a obtinut un punctaj care ii permitea sa isi mentina actuala functie la prima evaluare a activitatii sale, insa o comisie condusa de Stelian Tanase, presedintele-director general (PDG) al TVR, a decis ca procesul de evaluare in cazul sau trebuie reluat. "Consider ca procesul de evaluare/reevaluare al coordonatorului cu atributii de Director Stiri a fost viciat cu intentie de catre organizatorul procesului, iar acest fapt poate aduce prejudicii grave SRTv, cat timp nu sunt lamurite aspectele semnalate", spune Adrian Stefan Badescu, in aceasta sesizare obtinuta de agentia MEDIAFAX.

Adrian Stefan Badescu sustine ca Stelian Tanase, prin Departamentul de Resurse Umane (DRU) si Departamentul Juridic al TVR, a refuzat sa puna la dispozitia membrilor CA al TVR inregistrarile audio privind reevaluarea lui Claudiu Lucaci, incalcand astfel dispozitiile CA al SRTv. "La data de 08.04.2015, am depus un memoriu cu privire la procedura de reevaluare a dl. Lukacsi Claudiu, coordonator cu atributii de director stiri TVR, privind suspiciunile concrete legate de vicierea etapei a doua din procesul de reevaluare - interviul sustinut de acesta in baza raportului de activitate. Memoriul a fost depus in scopul analizarii sale de catre Comisia de Contestatii infiintata in baza HCA 55/2013, al carei presedinte a fost Presedintele Director General al SRTv. Pana la acest moment, nu am primit niciun raspuns la memoriul depus, desi termenul legal a fost cu mult depasit", mai spune Adrian Stefan Badescu.

Citeste si:
România își alege reprezentantul la Eurovision 2023, sâmbătă seară
România își alege...

Acesta mai spune ca intr-o situatie similara, cea de la evaluare a lui Claudiu Lucaci, Comisia de Contestatii s-a sesizat si a admis memoriul inaintat tot de un membru al CA (Romina Surugiu, n.r.), emitand in termen legal un raport de contestatie prin care s-a hotarat ca rezultatul lui Lukaci a fost viciat, rezultatul fiind anularea procesului de evaluare manageriala anuala.

Badescu mai spune ca, la 30 de zile de la momentul in care a depus memoriul sau in atentia Comisiei de Contestatii, nu i-a fost dat niciun raspuns. "Si, mai mult, toate actiunile intreprinse de presedintele director general (care are si calitatea de presedinte al comisiei de contestatii in ambele procese de evaluare, respective reevaluare) au avut drept scop tergiversarea si evitarea pronuntarii asupra suspiciunilor evidente de viciere a rezultatului evaluarii coordonatorului cu atributii de Director Stiri. Acesta situatie a fost supusa atentiei CA", mai spune Adrian Stefan Badescu.

Citeste si:
Demiteri după tragedia din Gorj. Cine rămâne fără funcție după...
Demiteri după tragedia din...

El mai spune ca regulamentele SRTv si legislatia in vigoare "sunt incalcate in mod repetat" in TVR. "Desi acest fapt a fost adus la cunostinta persoanelor responsabile din SRTv, nu s-a luat nici o masura in acest sens. Membrii Comisiei de Contestatii nu si-au indeplinit obligatia legala de a solutiona (pozitiv sau negativ) o sesizare cu privire la vicierea unei evaluari profesionale", mai spune Badescu.

Totodata, Badescu spune ca inregistrarile audio cerute de la interviul sustinut de Lucaci "nu reprezinta secrete de stat, informatii clasificate sau secrete de serviciu". "Aceste inregistrari reprezinta dovada notarii corecte a persoanei evaluate din cadrul interviului si sunt probe cu care SRTv se poate apara in fata unor acuzatii privind un posibil abuz, a unui prejudiciu suferit de persoana intervievata sau al unei nedreptati comise de angajati ai SRTv", mai spune Badescu.

Citeste si:
Oana Roman, criticată că își spală rufele în public. Care a fost...
Oana Roman, criticată că își...

Pe de alta parte, intr-o alta sesizare transmisa Comisiilor de Cultura ale Parlamentului, Adrian Stefan Badescu se refera la Raluca Stroe Brumaru, care a fost numita coordonator al Stirilor TVR in locul lui Claudiu Lucaci, printr-o decizie luata de Stelian Tanase. "Baza legala pentru un interimar este emiterea de catre PDG a unei decizii de retragere a atributiilor de coordonator. Pana in acest moment, nu stim daca exista asa ceva. Mai mult, numirea s-a facut cat timp contractul de munca al dlui Lucaci este suspendat din motive medicale", spune Badescu, precizand ca un Contract Individual de Munca (CIM) contine actul aditional prin care sunt primite atributiile de coordonare si nu poate fi schimbat pe perioada concediului medical.

Totodata, Adrian Stefan Badescu sustine ca Raluca Stroe Brumaru "nu a semnat, din februarie 2013 si pana saptamana trecuta, noul CIM cu functia obtinuta dupa selectie (selectia care a avut loc in TVR, n.r.) si nici fisa postului in care sunt prevazute atributiile sale de jurnalist TV". "Prin urmare, TVR este pasibila de sanctiune (ITM-Inspectia Muncii), iar persoanele care au ascuns aceasta situatie (DRU si Dep Juridic) trebuie cercetate disciplinar. In mod normal, Codul muncii obliga angajatorul sa desfaca contractul de munca al unui angajat care refuza neintemeiat semnarea CIM si a fisei de post. Se pune intrebarea in ce baza juridica a fost efectuata prestatia de catre acest angajat, ce salariu i-a fost acordat (cel dinainte de selectie sau dupa?)", mai spune Adrian Stefan Badescu.

Citeste si:
Stelian Tanase, despre Cristina Topescu: Am crezut ca a plecat in stra
Stelian Tanase, despre...

El mai spune ca toate actele semnate de Raluca Stroe Brumaru pot fi lovite de nulitate in perioada in care titularul, Claudiu Lucaci, nu si-a incetat mandatul. "In aceasta situatie, PDG poarta raspunderea pentru imputernicirea de semnatura fara drept a unei alte persoane, iar aceasta din urma poate fi acuzata de uzurpare de calitati oficiale", mai spune Badescu.

Acesta mai spune ca "Raluca Stroe Brumariu a fost cercetata disciplinar pentru absente nejustificate de la locul de munca", fiind sanctionata doar cu avertisment, in august 2013. Pe de alta parte, Adrian Stefan Badescu mai spune ca o situatie comparabila cu cea recenta de la Stirile TVR s-a produs in februarie 2012, "cand s-a constatat ca Rodica Culcer a fost angajata pe un post de realizator in ultima zi in care era director". Din acest motiv, dupa sase luni, la sesizarea unor membri ai Consiliului de Administratie, presedintele-director general al TVR de la momentul respectiv a fost obligat sa-i rezilieze contractul Rodicai Culcer, mai spune Badescu.

Cele doua sesizari au fost transmise de Adrian Stefan Badescu la Comisiile de Cultura ale Parlamentului, in contextul in care, cel mai probabil saptamana viitoare, urmeaza sa fie analizat de parlamentari raportul de activitate al SRTv pe anul 2014. Respingerea de Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administratie al TVR, din care face parte si presedintele-director general al institutiei, Stelian Tanase, dar si Adrian Stefan Badescu, care a sesizat parlamentarii referitor la posibilele abuzuri facute de Tanase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.