Social 10 Martie 2015 13:12
Fostul judecator al CC Toni Grebla a fost retinut, marti, de DNA, in dosarul in care este acuzat ca ar fi sprijinit exporturi ilegale in Rusia si ca l-ar fi ajutat pe finul sau Ion Bircina sa obtina mai multe contracte pentru firma acestuia, primind in schimb o masina si rochii pentru sotie.

[UPDATE]

Toni Grebla a fost retinut pentru faptele de coruptie de care este acuzat, dar si pentru ca, potrivit procurorilor DNA, ar fi incercat sa vanda, prin intermediari, 50 de capre care nu erau ale lui, in acest sens fiind facut un denunt, a declarat, marti, avocatul Petre Buneci.

Potrivit avocatului, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au retinut pe Toni Grebla si i-au spus ca o sa propuna arest la domiciliu, miercuri, la instanta suprema. Avocatul a precizat ca asa au spus procurorii, dar nu exclude ca la instanta sa propuna arestarea preventiva a fostului judecator al Curtii Constitutionale.

Petre Buneci a mai spus ca "avocatul Onoriu" a facut un autodenunt la DNA, aratand ca, spre sfarsitul lunii februarie, Toni Grebla ar fi incercat, prin persoane interpuse, sa vanda 50 de capre care nu erau ale lui, iar lui i s-ar fi cerut sa faca un act in acest sens.


Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii au emis pe numele fostului judecator al Curtii Constitutionale ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Anchetatorii vor cere instantei arestarea preventiva a lui Toni Grebla, au precizat sursele citate.

Fostul judecator constitutional Toni Grebla a fost citat sa se prezinte marti la Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, el declarand ca este convins ca adevarul va iesi la iveala, pentru ca nu a "devalizat banul public", iar unele acuzatii sunt "interpretari fantasmagorice".

"O parte dintre acuzatii sunt niste interpretari fantasmagorice, nu a aparut nimic nou in dosar, ba dimpotriva, probele confirma punctul meu de vedere", a spus Toni Grebla, la intrarea in sediul DNA.

Fostul judecator al Curtii Constitutionale a adaugat ca ancheta va continua, cum este normal, si s-a aratat sunt convins ca adevarul va iesi la iveala. "Nu am furat din banul public, nu am devalizat banul public, unele acuze par de-a dreptul ... ma rog, nu vreau sa le comentez", a mai spus Toni Grebla.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

In ceea ce priveste relatia sa cu omul de afaceri din Gorj Ion Bircina, care ii este si fin, fostul judecator de la Curtea Constitutionala a spus ca este o relatie pe care si-o asuma. "Poate uneori a fost nepotrivita, dar de aici pana la fapte penale e cale lunga. Nu am decat sa ma prezint la DNA de cate ori sunt chemat, apoi justitia, daca va fi cazul, se va pronunta", a adaugat Toni Grebla.

Acuzat ca a sprijinit exporturi ilegale in Federatia Rusa, in timp ce Moscova impusese un embargou in acest sens, procurorii spun ca Toni Grebla - fost prefect de Gorj, fost senator PSD si fost presedinte al Comisiei Juridice din Senat - l-ar fi sprijinit pe finul sau, omul de afaceri de etnie roma Ion Bircina, pentru ca firma acestuia sa obtina mai multe contracte. In schimbul favorurilor, fostul judecator constitutional ar fi primit o masina de 56.000 de euro si rochii pentru sotie.

Citeste si:
Dan Diaconescu, reținut de poliție. Fostul patron OTV este acuzat...
Dan Diaconescu, reținut de...

In 2 februarie, procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, in dosarul in care a fost acuzat initial de trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta judecatorului Curtii Constitutionale in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.
Ulterior, procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional si au cerut avizarea de catre Senat a arestarii sale si pentru faptele de favorizare a faptuitorului si folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

Procurorii spun ca activitatea "continua si neintrerupta" a lui Toni Grebla denota "staruinta infractionala a acestuia in a obtine foloase necuvenite din promisiunea traficarii influentei pe langa diferiti functionari publici in favoarea intereselor economice ale societatilor economice controlate de Ion Bircina si prin efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia". Procurorii sustin ca fostul judecatorul CC a incercat prin toate mijloacele sa ascunda interesele sale reale, trecand chiar si peste obligatia de a depune "o declaratie de avere si de interese conforma cu realitatea".

Procurorii DNA aratau, in referatul prin care cereau arestarea si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, ca acesta l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), intrucat nu era de acord cu o compensare propusa de o firma a lui Ion Bircina, care avea datorii la CEO, Grebla spunandu-i ca nu il va uita si ca va avea grija sa fie "terminat".

Citeste si:
Prefectul Capitalei, avertisment pentru bucureșteni: „Am putea avem...
Prefectul Capitalei,...

Anchetatorii mai spus ca Toni Grebla ar fi intervenit, pentru Ion Bircina, in schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar si la un functionar din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Toni Grebla a demisionat de la Curtea Constitutionala in 4 februarie, insa procurorii DNA nu au cerut pana acum arestarea sa.

In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, deputatul PSD Iulian Iancu, membru in Consilul National al PSD, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.

Ion Bircina este un personaj controversat, avand mai multe dosare penale.

De altfel, in octombrie 2012, Bircina a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de alti trei parteneri de afaceri de-ai sai, pentru ca ar fi oferit mita de peste o jumatate de milion de euro fostului senator Gergely Olosz, pentru a-i fi atribuit preferential un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia, in perioada 2007-2008 Gergely Olosz fiind presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. In iulie 2013, Bircina a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare in acest dosar, in timp ce Olosz Gergely a fost condamnat la sapte ani de inchisoare. In prezent, dosarul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, dupa ce magistratii au stabilit ca Tribunalul nu era competent sa judece cauza, intrucat fostul parlamentar avea calitatea de avocat, ceea ce atrage competenta Curtii de Apel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.