Inspectorul sef al IPJ Bistrita-Nasaud, seful Biroului Arme si seful Serviciului Politiei Rutiere, din aceeasi institutie, precum si seful Politiei Nasaud sunt acuzati ca au pretins si primit, in mod repetat, bani sau alte foloase necuvenite pentru a trece cu vederea nereguli constatate in teren.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, comisarul sef Ioan Ovidiu Muresan, inspector sef al IPJ Bistrita Nasaud, comisarul sef Ioan Ani, seful Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud, comisarul sef Roberto Emil Hasnas, seful Serviciului Politiei Rutiere din cadrul IPJ Bistrita Nasaud si inspectorul principal Leon Anton Closca, seful Politiei Orasului Nasaud, sunt implicati in savarsirea unor acte repetate de coruptie, si anume de pretindere si primire a unor sume de bani si a altor foloase necuvenite, in legatura cu atributiile lor de serviciu, respectiv pentru a indeplini acte contrare indatoririlor de serviciu.

In luna mai 2014, comisarul sef Ioan Muresan a dispus un control inopinat asupra activitatii comisarului sef Ioan Ani, controlul fiind facut de catre adjunctul Ciprian Buta, impreuna cu comisarul Leon Paul Andreica, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Bistrita Nasaud, fiind constatate deficiente in activitatea profesionala a comisarului sef Ani, arata anchetatorii, scrie MEDIAFAX.

Perchezitii la sediul Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, intr-un dosar de coruptie

Potrivit aceleiasi surse, pentru a evita consemnarea unor aspecte negative in raportul de control si inlocuirea sa din functia detinuta, Ioan Ani a cerut sprijinul omului de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme avand ca obiect de activitate, in principal, exploatari forestiere si proprietar a patru fonduri de vanatoare, cerandu-i sa intervina la cadrele din conducerea IPJ Bistrita Nasaud, in favoarea ofiterului controlat.
In documentele citate, se arata ca Larionesi are afaceri importante cu material lemnos si beneficiaza de sprijin din partea lui Muresan si Ani, care, folosindu-si abuziv "prerogativele si puterile" conferite de functiile publice detinute, asigura protejarea activitatilor ilicite ale omului de afaceri si ale firmelor administrate de el.

Anchetatorii sustin ca au date conform carora Traian Larionesi i-a oferit comisarului sef Ioan Muresan, de mai multe ori, diverse bunuri si cadouri, dandu-i o arma de vanatoare marca Blaser, in valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-a dat inspectorului sef al IPJ Bistrita-Nasaud un autovehicul de teren marca Toyota RAV 4, fabricat in anul 1996 si inmatriculat pe numele Lenutei Muresan, sotia ofiterului.

Potrivit anchetatorilor, exista indicii conform carora Muresan si Buta au acceptat solicitarile oamenilor de afaceri mentionati, urmand sa modifice continutul raportului de control, pentru a fi evitata sanctionarea si destituirea din functie a comisarului sef Ioan Ani. In schimbul protejarii unor oameni de afaceri implicati in activitati ilicite, Ioan Ani a primit de la acestia, in mod gratuit, materiale de constructii, pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile in municipiul Bistrita, zona Valea Jelnei, arata anchetatorii.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

In documentul citat se mentioneaza, de asemenea, ca Ioan Ovidiu Muresan, impreuna cu finul sau, Roberto Emil Hasnas, protejeaza activitatile ilicite desfasurate de Traian Larionesi, impiedicand ofiterii si agentii de politie din subordine sa controleze masinile care apartin societatilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau impiedicandu-i sa aplice sanctiuni in cazurile in care au fost constatate ilegalitati.

Documentele citate arata ca la diferite date din anii 2013 si 2014 Larionesei sau persoane din anturajul acestuia au fost oprite in trafic pentru diverse nereguli, in toate cazurile omul de afaceri solicitand telefonic sprijinul sefului Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, Roberto Emil Hasnas, care a cerut agentilor sa nu dispuna masurile legale. Potrivit anchetatorilor, in schimbul interventiilor sale, Hasnas a primit, printre altele, mai multe butoaie de 30 litri, cu bere.

Citeste si:
Poliția Rutieră vine cu sfaturi pentru șoferi și pietoni pe timp de...
Poliția Rutieră vine cu...

Interventii similare la agentii de Politie pentru a nu dispune masurile legale care se impuneau a facut si seful Politiei Orasului Nasaud, inspectorul principal Leon Anton Closca, astfel ca, potrivit anchetatorilor, ofiterul si-a incalcat in mod flagrant atributiile de serviciu si a impiedicat constatarea infractiunilor, in conditiile in care a beneficiat de avantaje materiale de la o societate care a facut lucrari la un imobil ce ii apartine.

In documentul citat se mai mentioneaza ca in 30 iunie 2014, Larionesi il contacteaza pe inspectorul sef Ioan Muresan, solicitandu-i sa intervina pentru ca tatalui sau, Traian Larionesi, sa nu-i fie retinut permisul de conducere, desi acesta provocase un accident rutier pe drumul dintre Singeorz Bai si Ilva. In acest context, Muresan i-a dispus lui Hasnas sa se deplaseze la Singeorz Bai pentru a impiedica retinerea permisului de conducere al tatalui lui Larionesi. Totodata, omul de afaceri i-a cerut aceasta solicitare si in mod direct comisarului sef de politie Roberto Emil Hasnas.

Citeste si:
Pentru ce bunuri și produse putem folosi folia stretch
Pentru ce bunuri și produse...

De asemenea, in data de 13 iunie 2014, Hasnas il contacteaza telefonic, de doua ori, pe un agent de politie aflat la locul unui accident rutier, solicitandu-i sa nu intocmeasca acte de constatare cu privire la existenta accidentului sau sa falsifice actele de constatare, desi o persoana fusese ranita suferind o fractura. Potrivit anchetatorilor, comisarul sef de politie ii cere agentului sa nu consemneze producerea accidentului rutier sau sa intocmeasca acte false, in care sa ateste o modalitate diferita de producere a evenimentului decat cea reala si sa consemneze, in mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

Discutia dintre cei doi a fost interceptata si este mentionata in documentele citate:

"X - Da!
H - Servus Ioane, Roberto!
X - Sa traiti, sefu!
H - Pa unde esti, batrane?
X - Is aici, la locul accidentului.....,
H - Ma, nu...
X - .... accidentului
H - Asculta-ma, nu cumva remorca statea, masina statea in loc nu?
X - No, amu, nu putem zice ca...., asa ii.
H - No.
X - No, da nu-s......,
H - Hi?
X - Eu stiu, nu putem zice treaba asta.
H - Pai te gandesti......
X - Ii tomna aicea...
H - Cum ii?
X - Ii tomna aicea la intersectie, cum o ia spre Cormaia. Stiti?
H - Pai da atuncea o pateste si ala care-i cu masina, toti o patesc.
X -Amu no ii un tractor inregistrat.
H - Hi?
X - Ii tractor inregistrat la primarie.
H - Ihi!
X - Stiti?
H - No....
X - Ii tractor inregistrat, cu remorca....,
H - Ce cata...,
X - ...remorca inregistrata.
H - ...ce cata ala in remorca?
X - No, o vrut sa-i aduca lui niste, niste balastru, ceva de-astea pietre dinastea, sa-i aduca...
H - Asculta-ma, Ioane...,
X - (Neinteligibil)
H - ...tu esti baiat destept si te orientezi. El ii prieten cu soferu', da? Is prieteni?
X - Amu, prieten normal numa’ no..., vedem noi.
H - Vezi, Ioane, n-are fractura, n-are nu-i nu?
X - Are, are o fractura la brat.
H - Gandeste cum o faci Ioane, ca-i usor, ca nu-i pe DN, a fost acolo, stii unde cum sa ia la Cormaia, la calea ferata nu?
X - Da, da, da.
H - No acolo sa spuna, ma Ioane, gandeste si fa-o cumva sa fie, ca sa nu mai avem necazuri.
X - Da, da, bine.
H - Ca avem foarte multe, pentru ca-i interesat si soferu sa nu fie si ii interesat si ala, sa spuna ca masina era oprita si a vrut sa sara jos. Intelegi? (Neinteligibil)
X - Da, da, da.
H - Cel mai bine asa. Pentru ca numa ei doi sunt, martori nu au fost altcineva, ca asa am inteles.
X - Da, da, da. Bine.
H - Ioane, fii baiat destept, te rog io frumos. Bine?
X - Bun, bine. Traiti.
H - Ne auzim.
X - Traiti, traiti".

Citeste si:
Copiii din Diaspora, veniți în taberele din Neamț și...
Copiii din Diaspora, veniți...

Potrivit anchetatorilor, in mod repetat, inspectorul principal de politie Leon Anton Closca face operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o detine, in acest sens fiind interceptate numeroase convorbiri telefonice din care reiese ca acest ofiter de politie "se indeletniceste cu organizarea transportului de marfuri (peste), vanzarea unor astfel de marfuri, incasarea sumelor de bani".

Anchetatorii dau ca exemplu ca in 1 iulie 2014 Closca este sunat si discuta despre transportul de peste si de pretul acestuia, ofiterul intentionand sa vanda circa 800 de kilograme, la pretul de 17, 18 lei, iar doua zile mai tarziu ofiterul ofera spre vanzare unei alte persoane trei tone de peste, incercand sa-l convinga pe interlocutor sa accepte cumpararea acestor marfuri, desi ofiterul respectiv vinde cele trei tone de peste la un pret mai mare decat pretul pietei.

De altfel, in cauza au fost interceptate si inregistrate extrem de numeroase convorbiri, din care rezulta ca, in cea mai mare a timpului de serviciu, ofiterul de politie Leon Anton Closca avea activitati comerciale - respectiv achizitii si vanzari de marfuri, incasari si plati etc, mentioneaza anchetatorii.

Conform aceluiasi document, o conduita similara o are si comisarul sef Ioan Ani, seful Biroului Arme, din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud, in 29 iunie acesta avand mai multe discutii telefonice cu Leon Dragota, care il trimite pe un anumit "Ilie" sa-i duca mai multe bunuri (nespecificate) lui Ani, la sediul IPJ Bistrita Nasaud. In seara aceleiasi zile, Dragota il anunta pe Ioan Ani ca trebuie sa se prezinte la verificarea periodica cu armele detinute, intrucat ii expira permisul. Comisarul sef isi incalca in mod flagrant atributiile de serviciu si ii solicita interlocutorului sa nu prezinte armele pentru verificare, in materialitatea lor, promitandu-i ca-i va aplica viza necesara, fara efectuarea faptica a verificarii. In consecinta, Ani Ioan ii solicita lui Leon Dragota sa-i trimita un om, la munca, in ziua urmatoare, se mai arata in documentele citate. In 30 iunie, Ani contacteaza o colega, solicitandu-i sa urgenteze eliberarea documentelor lui Leon Dragota.

Reprezentanti ai DNA au facut, luni dimineata, perchezitii la sediul Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, potrivit unor surse din cadrul institutiei fiind verificate birourile inspectorului sef, al adjunctului si al sefului Politiei Rutiere din judet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.