Costica Varzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare intrucat costurile detentiei ar ajunge sa fie suportate de catre contribuabili, arata Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei.

Instanta Tribunalului Bucuresti a condamnat-o, in 25 septembrie, pe Costica Varzaru la trei ani de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere, si o suta de zile de munca in folosul comunitatii, in dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat.

"Instanta de judecata are in vedere in stabilirea naturii si cuantumului pedepsei ce urmeaza a se aplica inculpatei interesul societatii, in conditiile in care ca si profesor nu s-au ridicat obiectiuni cu privire la probitatea sa profesionala, probitate care poate fi pusa in slujba societatii, cu atat mai mult cu cat costurile aferente executarii pedepsei in detentie sunt suportate tot de catre contribuabili", arata instanta in motivarea deciziei, potrivit MEDIAFAX.

Judecatorul de la Tribunalul Bucuresti aminteste, in documentul citat, si faptul ca, prin natura faptelor savarsite, Costica Varzaru a adus atingere "imaginii si increderii de care se bucura sistemul de invatamant", prin ideea ca este posibila promovarea unor examene prin frauda.

"Instanta de judecata reaminteste ca inculpata a fost indepartata de tot ce inseamna functii de conducere sau decizie cu privire la examene importante din viata elevilor, iar potrivit consilierului de probatiune, reconsiderarea sistemului de valori al inculpatei din perspectiva rolului si importanta profesiei de cadru didactic poate avea loc prin implicarea acesteia in programe de consiliere organizate la nivel comunitar", arata instanta in motivarea deciziei.

Odata cu Varzaru a fost condamnata si Elena Dumitru, secretara liceului la data faptelor, ea primind o pedeapsa de sase luni de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere, si 60 de zile de munca in folosul comunitatii. "In ceea ce priveste imprejurarea ca atitudinea pe care inculpata a inteles sa o aiba fata de superiorii sai pe linie profesionala constituie un factor de risc, predispunand la o posibila reiterare a comportamentului antisocial, instanta de judecata isi insuseste opinia consilierului de probatiune prezentata in referatul de evaluare, ca un astfel de risc poate fi combatut prin includerea inculpatei intr-un program de schimbare cognitiv comportamentala si de constientizare a consecintelor faptelor comise", a mai scris judecatorul in motivare, cu referire la Elena Dumitru.

Citeste si:
Rusia ar putea fi suspendată astăzi din Consiliul pentru Drepturile...
Rusia ar putea fi suspendată...

In acelasi document, judecatorul arata ca mai multi martori nu au fost sinceri in momentul auderii si au incercat sa denatureze adevarul, astfel incat sa o protejeze pe Varzaru.

Decizia Tribunalului nu este definitiva si a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

In acelasi dosar, la 23 noiembrie 2013, sefa comitetului de parinti de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Gina Ciontoiu, a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti la doi ani de inchisoare cu suspendare, ea fiind obligata sa se prezinte la consiliere psihologica.

In 23 august 2013, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie le-au trimis in judecata, in dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc in sesiunea iunie-iulie 2013, pe Costica Varzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru si Mimioza Maria Vulcu. Potrivit rechizitorului procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada mai-iunie 2013, Costica Varzaru, in calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membra a comitetului de parinti, a pretins si primit bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta fata de membrii comisiei de bacalaureat si fata de cadrele didactice cu atributii de supraveghere, in scopul promovarii examenelor de catre respectivii candidati.

Citeste si:
Un nou tip de fraudă: escrocherii în numele Poliției. Cum sunt...
Un nou tip de fraudă:...

Procurorii au aratat, in actul de sesizare a instantei, ca sumele de bani colectate urmau sa fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atat direct de catre directoare, cat si ascunse in pachete de tigari, reviste sau ziare aflate pe catedrele din salile de examinare. "Imediat dupa deschiderea subiectelor, inculpata Varzaru Costica urma sa convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvarile subiectelor urma sa se realizeze de catre inculpata Varzaru Costica si alti profesori ai unitatii scolare, sub pretextul suplimentarii filelor de «ciorne»", potrivit procurorilor.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit ca, in 25-30 iunie 2013, fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a facut demersuri pentru desemnarea unor membri si a unor supraveghetori asupra carora sa-si poata folosi influenta pentru fraudarea examenului.

Citeste si:
Blue Air a intrat în insolvență. Compania are datorii de peste 230...
Blue Air a intrat în...

In 1 iulie 2013, cu ocazia desfasurarii probei scrise la limba si literatura romana, Mimoza Vulcu, in calitate de vicepresedinta a Comisiei de bacalaureat, si secretara liceului, Elena Dumitru, a carei prezenta era interzisa in timpul examenului, au xeroxat in mai multe exemplare raspunsurile corecte de la aceasta proba, care urmau sa fie date mai multor elevi din mai multe sali de examen, inclusiv celor ce erau mentionati pe o fila A4 gasita in geanta sa, au mai aratat procurorii.

"Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost gasita cu inscrisurile xeroxate, anterior mentionate, in timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, inainte de a intra in salile de examen", au scris procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au facut, in 1 iulie 2013, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori. Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati atunci la Politia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbata dupa proba la Limba romana, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din salile de examen, la unii dintre acestia fiind gasite fituici.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată la un an de închisoare: „Pentru...
Lidia Buble, condamnată la un...

Ulterior, incepand din 5 iulie 2013, zeci de elevi de la Liceul "Bolintineanu" au fost audiati, la sediul Politiei Capitalei, in dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmand ca s-ar fi strans, in liceu, sume de bani, fara a da insa detalii concrete sau elemente certe privind destinatia banilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.