Social 2 Iulie 2014 11:49
Timpul executat de Sorin Ovidiu Vintu din cei doi ani de inchisoare pentru favorizarea lui Nicolae Popa nu este suficient pentru ca acesta sa-si insuseasca scopul preventiv si educativ al pedepsei, arata Judecatoria Sectorului 4, in motivarea decizie de respingere a cererii de liberare conditionata.

Tot in motivare se precizeaza ca Vintu, in timpul detentiei, a fost sanctionat disciplinar de doua ori si recompensat o data

"In ce priveste comportamentul pe perioada detentiei, instanta retine ca acesta a fost unul oscilant, iar timpul petrecut in detentie nu este suficient pentru reeducare. Detinutul, aflat la prima analiza a comisiei, a fost sanctionat disciplinar de doua ori si recompensat o data. Se mai retine ca, in ultima parte a executarii pedepsei, petentul nu a dat dovezi temeinice de indreptare, neevidentiindu-se in nicio modalitate prin comportamentul sau in locul de detinere", arata Judecatoria Sectorului (JS) 4, in motivarea deciziei, arata MEDIAFAX.

Instanta mai mentioneaza ca participarea lui Vintu la activitatile desfasurate la nivelul sectiei de detinere si recompensa obtinuta nu reprezinta "dovezi temeinice de indreptare".

"Instanta constata ca persoana detinuta a executat fractia de 2/3 din pedeapsa pentru a deveni propozabil in vederea liberarii conditionate, deci conditia legala relativa la timpul din pedeapsa ce trebuie executat este indeplinita. Desi petentul condamnat a executat fractia de pedeapsa stabilita in mod obligatoriu de lege, aceasta imprejurare nu-i confera un drept, ci doar o vocatie la acordarea beneficiului liberarii conditionate, oportunitatea acordarii liberarii conditionate fiind lasata exclusiv la latitudinea instantei de judecata", mai arata JS 4, in motivarea deciziei de respingere a cererii de liberare conditionata formulate de Sorin Ovidiu Vintu.

Omul de afaceri mai poate cere liberarea conditionata dupa 22 august, a precizat instanta.

In 26 mai, cererea de liberare conditionata formulata de Sorin Ovidiu Vintu - incarcerat dupa condamnarea la inchisoare din dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa - a fost respinsa ca nefondata de magistratii de la Judecatoria Sectorului 4

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

Solutia nu este definitiva si poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

In cererea de liberare, avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu au inserat caracterizarea omului de afaceri, realizata de reprezentantii Penitenciarului Jilava in perioada in care a executat pedeapsa primita in dosarul privind santajarea lui Sebastian Ghita. Din aceasta rezulta ca Vintu "are o personalitate matura, abilitatea de a se adapta normelor si regulilor unui grup stabil, conduita echilibrata, este o persoana inteligenta, intreprinzatoare, activa social".

"In privinta comportamentului petentului in perioada de libertate intervenita intre cele doua condamnari va rugam sa observati ca petentul a avut o conduita conforma cu normele de convietuire sociala, acordand o incredere sportia justitiei in general si rolului social al acesteia, in conditiile in care a apelat la organele judiciare ale Statului, formuland un denunt (...) cu privire la savar;irea unei infractiuni de trafic de influenta (...) de catre inculpatul Obreja Rudel", semai precizeaza in cererea de liberare conditionata.

Citeste si:
Drumul către eliberare: Cum să îți înfrângi viciile și să îți...
Drumul către eliberare: Cum...

Potrivit articolului 587 din noul Cod de procedura penala, liberarea conditionata se dispune, la cererea sau la propunerea facuta potrivit dispozitiilor legii privind executarea pedepselor, de catre judecatoria in a carei circumscriptie se afla locul de detinere.

Vintu se afla la penitenciar dupa ce a fost condamnat definitiv, in 24 ianuarie, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa.

El a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, dupa ce a executat un an de inchisoare pentru santajarea lui Sebastian Ghita.

Vintu a mai fost trimis in judecata, alaturi de Liviu Luca, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala si alte sapte persoane, in 31 ianuarie, pentru spalare de bani si delapidarea patrimoniul Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Citeste si:
Iranul va executa un spion CIA implicat în uciderea generalului...
Iranul va executa un spion...

Omul de afaceri este judecat si in dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii, fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.