Social 19 Mai 2014 14:57
Nivelul de pregatire culturala, lipsa antecedentelor penale, relatiile sociale pe diferite planuri, sunt doar cateva din motivele pentru care pedeapsa lui Adrian Nastase nu a fost marita.

Potrivit motivarii deciziei luate in 8 mai de judecatoarea Manuela Golea Mladin, pedeapsa de patru ani de inchisoare este "suficienta" si apta sa produca "transformari reale si profunde ale constiintei petentului si, pe cale de consecinta, modificari statornice, de durata ale comportamentului acestuia".

Printre motivele pentru care instanta a decis sa nu-i majoreze pedeapsa lui Nastase se afla "lipsa antecedentelor penale (evident anterior momentului comiterii celor trei infractiuni de catre condamnat), micromediul persoanei condamnatului, relatiile acestuia pe diferite planuri - cu ambianta sociala, in cadrul acestor din urma aspecte un loc central ocupandu-l gradul integrarii sociale sub multiplele sale aspecte: profesionala, familiala (neputand fi indiferente sub aspectul caracterizarii persoanei si implicit al individualizarii pedepsei globale, aspecte ca atitudinea condamnatului fata de membrii familiei sale, modul in care se ingrijeste de intretinerea si educatia copiilor, atmosfera creata in cadrul familiei, grija fata de patrimoniul familiei), cultural - obsteasca (nivelul de pregatire culturala si politico-ideologica, participarea la viata culturala si la actiunile sociale generale, atitudinea fata de indatoririle sociale, gradul de aderare la procesul crearii omului responsabil)".

De asemenea, judecatoarea a tinut cont si de conduita fostului premier dupa comiterea faptei, respectiv prezentarea acestuia in fata organelor de urmarire penala si a instantelor de judecata, dar si faptul ca Adrian Nastase nu a incercat sa se sustraga de la urmarire penala sau judecata.

Instanta a mai tinut cont in decizie si de faptul ca, desi de la momentul comiterii ultimei infractiuni - anul 2006 pana la cel al pronuntarii unei prime hotarari definitive de condamnare - iunie 2012 a trecut o perioada mare de timp, "condamnatul nu a mai incalcat din punct de vedere penal normele de conduita sociala".

In plus, judecatoarea a precizat in documentul citat ca, imediat dupa pronuntarea ultimei decizii de condamnare, din 6 ianuarie, Adrian Nastase s-a prezentat in fata oamenilor legii pentru a-si incepe executarea pedepsei stabilite de instanta.

Citeste si:
Blue Air a intrat în insolvență. Compania are datorii de peste 230...
Blue Air a intrat în...

"Retinand imprejurarea ca petentul condamnat nu a incercat sa se sustraga de la executarea niciuneia dintre cele doua condamnari dispuse de Inalta Curte de Casatie si Justitie fata de acesta, tribunalul are in vedere si considerentele deciziei penale, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, prin care (...) s-a retinut ca prin tentativa de suicid comisa de condamnatul Nastase Adrian, in seara zilei de 20.06.2012, acesta nu a incercat sa-si provoace in mod voit o boala pentru a nu se supune executarii mandatului, ci intentia sa a fost de a-si suprima viata, astfel cum rezulta din coroborarea continutului actelor medicale, ordonantei Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu rezultatul examenului psihiatric efectuat la data de 21.06.2012", a scris judecatoarea in motivare, conform MEDIAFAX.

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

Tribunalul Bucuresti a decis, in 8 mai, ca Adrian Nastase sa execute patru ani de inchisoare, fara a-i aplica un spor de pedeapsa, dupa comasarea condamnarilor primite de fostul premier in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii".

Instanta Tribunalului Bucuresti care a judecat comasarea pedepselor de patru ani si, respectiv, de doi ani de inchisoare primite de Adrian Nastase in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii" a respins astfel cererea Directiei Nationale Anticoruptie de aplicare a unui spor de pedeapsa de un an.

Prin decizia din 8 mai, instanta a decis sa scada din pedeapsa de patru ani perioada in care Nastase a stat in penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 pana in 18 martie 2013 si din 6 ianuarie pana in prezent. Totodata, Tribunalul Bucuresti a dispus ca, dupa terminarea executarii pedepsei, Nastase sa aiba mai multe interdictii, pe o perioada de cinci ani.

Citeste si:
Oana Roman primește amenințări dure din partea internauților....
Oana Roman primește...

Nivelul de pregatire culturala, lipsa antecedentelor penale, relatiile sociale pe diferite planuri, sunt doar cateva din motivele pentru care pedeapsa lui Adrian Nastase nu a fost marita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.