Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor a fost marcata, luni seara, in Piata Unirii din Capitala, printr-un lant uman format din zeci de activiste, actiunea amintind de faptul ca una din patru victime ale violentei domestice moare.

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, luni seara, in Piata Unirii, pentru a marca Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor. In cadrul actiunii, a fost citit un manifest pentru respectarea drepturilor femeilor si pentru punerea in aplicare a Legii pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, transmite MEDIAFAX.

Sub sloganul "Indiferenta hraneste violenta", activistele au atras atentia ca diversele forme de violenta cu care femeile se confrunta acasa, pe strada, la munca si in alte spatii continua sa ramana un subiect tabu, tinut sub tacere in spatiul public si insuficient asumat si sanctionat de autoritati.

De asemnea, participantele au format un lant uman, in care fiecare a patra femeie era imbracata in alb si avea o candela in mana, pentru a atrage atentia asupra faptului ca una din patru victime ale violentei domestice moare. Fiecare din femeile imbracate in alb a citit si un text, aratand ca decesele sunt cauzate de faptul ca problema violentei domestice nu este tratata indeajuns de serios de autoritati, ca nu se emite un ordin de restrictie la timp sau ca nu se pune in aplicare imediat.

"Institutiile cu atributii in domeniu nu actioneaza suficient pentru sanctionarea celor vinovati de acte de violenta impotriva femeilor, nu au o strategie coerenta de prevenire si combatere a fenomenului si nu aloca resurse pentru protectia si recuperarea victimelor. Violenta domestica, violenta sexuala, hartuirea sexuala si alte forme de violenta sistemica ca rasismul, homofobia, saracia, limitarea libertatii de reproducere si accesul neadecvat la servicii de sanatate sunt cateva din nedreptatile care ingradesc vietile femeilor in mod special", sustin activistele.

Ele au explicat ca fiecare femeie este pe cont propriu, in timp ce agresorul primeste constant cate o mana de ajutor: "De la judecatorul care nu emite ordin de protectie in timp util. De la tribunalul care decide sa lase violatorii in libertate. De la politistul care nu intervine corespunzator. De la statul roman care nu este in stare sa asigure adaposturi si centre de asistenta. De la Legea Medierii care va oferi agresorului sansa nesperata de a-si cumpara nevinovatia. De la jurnalistul care face rating pe seama violentei, prezentand-o drept divertisment. De la toti cei care rad in hohote la bancuri cu viol. De la toti cei care gandesc «a meritat-o, sigur a facut ea ceva». De la rudele, vecinii si prietenii care sfatuiesc femeia sa-l ierte ca sa nu se faca ea de rusine", au precizat organizatoarele in manifestul evenimentului.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Organizatiile neguvernamentale au cerut toleranta zero din partea autoritatilor in ceea ce priveste violenta asupra femeilor, dar si ratificarea de urgenta a Conventiei de la Istanbul (Conventia Consiliului Europei pentru Combaterea Violentei impotriva Femeii si a Violentei Domestice).

Feministele spun ca Politia, justitia si sistemul medical trebuie sa fie institutii de suport real pentru victime, reprezentantii institutiilor trebuind sa trateze victimele cu demnitate si profesionalism pentru a le incuraja sa aiba incredere sa raporteze agresiunea si sa depuna plangeri penale.

Acestea fac apel si pentru o bugetare adecvata a politicilor publice privind prevenirea si combaterea violentei asupra femeilor, dar si pentru protectie reala si imediata pentru femeile care sunt victime ale violentei domestice prin emiterea si aplicarea ordinului de protectie in regim de urgenta.

Citeste si:
Daniel Pavel a răbfunit. Concurenții au reușit să-l scoată din...
Daniel Pavel a răbfunit....

"Agresorul trebuie dat afara din casa!", sustin activistele, care mai solicita si crearea de adaposturi, centre de urgenta, centre de consiliere juridica si psihologica, dar si infiintarea la nivel national a unei linii telefonice unice, de urgenta, non-stop, pentru asistenta imediata a femeilor care sunt victime ale violentei.

In opinia lor, violatorii nu ar trebui sa fie cercetati in stare de libertate si sa fie monitorizati ulterior ispasirii pedepsei, iar persoanele aflate in functii publice, care sustin masuri extremiste, ar trebui sa fie demise.

ONG-urile mai cer ca CNA sa gaseasca mijloacele legale pentru stoparea difuzarii de emisiuni care degradeaza femeile, promoveaza o cultura a violentei si transforma violenta in divertisment.

Organizatorii informeaza ca Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor va fi marcata prin evenimente similare in marile orase din tara, evenimentul de la Bucuresti deschizand seria de evenimente din campania "16 zile de activism pentru eliminarea violentei asupra femeilor", in cadrul careia vor avea loc dezbateri, ateliere, piese de teatru, campanii de informare si alte actiuni care vor viza cresterea gradului de constientizare si de intelegere in randul publicului a diferitelor manifestari ale formelor de violenta asupra femeilor.

Citeste si:
Spectacolul „Simfonia Apei” de la Fântânile Urbane din Piața Unirii...
Spectacolul „Simfonia Apei”...

Tot de Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor, Taxi a lansat videoclipul piesei "Tacerea din ochi" si site-ul www.tacereadinochi.ro , dedicat femeilor abuzate fizic si psihic din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.