Agentia Nationala de Integritate a constatat ca trei primari, doi viceprimari si un fost viceprimar din judetele Teleorman, Salaj, Brasov, Olt si Bihor au fost in incompatibilitate, intrucat in timpul mandatelor la primarii au avut si alte functii.

Potrivit ANI, Marian Cucurezeanu, primar al comunei Cervenia, judetul Teleorman, Iuliu Claudiu Lazar, primar al comunei Dragu, judetul Salaj, Sandu Victor Radu Capalnasiu, primar al municipiului Zalau, judetul Salaj, Sebastian Nicolae Porumb, viceprimar al comunei Augustin, judetul Brasov, Petre Anton Draguinea, fost viceprimar al orasului Corabia, judetul Olt si Stefan Korch, viceprimar al comunei Sinteu, judetul Bihor, au fost in incompatibilitate intrucat "au exercitat simultan mai mullte functii si calitati".

Marian Cucurezeanu a fost in incompatibilitate in perioada 13 august 2009 - 18 ianuarie 2013, intrucat a detinut, simultan, functia de primar al comunei Cervenia, judetul Teleorman, si calitatea de comerciant persoana fizica autorizata in cadrul "Cucurezeanu Marian Persoana Fizica Autorizata", se arata intr-un comunicat de presa de vineri al Agentiei Nationale de Integritate, transmite MEDIAFAX.

Sebastian Nicolae Porumb a fost in incompatibilitate in perioada 20 iunie 2012 - 20 decembrie 2012, intrucat a detinut, simultan, functia de viceprimar al comunei Augustin, judetul Brasov, si calitatea de comerciant persoana fizica in cadrul Persoanei Fizice Autorizate "Porumb Sebastian Nicolae".

Marian Cucurezeanu si Sebastian Nicolae Porumb au incalcat, potrivit ANI, prevederile articolului 87, alineatul 1, litera g) din Legea 161/2003, potrivit carora functia de primar este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica.

In cazul primarului Iuliu Claudiu Lazar, ANI a constatat ca acesta a fost in incompatibilitate in perioada 11 mai - 20 iunie 2012, intrucat, in timp ce era functionar public, a candidat la alegerile locale, iar ulterior a detinut functia de primar al comunei Dragu (incepand din 18 iunie 2013).

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

Acesta a incalcat prevederile articolului 94, alineatul 1, litera a) din Legea 188/1999, potrivit carora "raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in una dintre urmatoarele situatii: este numit sau ales intr-o functie de demnitate publica, pentru perioada respectiva, cu exceptiile prevazute la art. 34", dispozitiile articolului 95, alineatul 1, litera d) din Legea 188/1999, potrivit carora "raportul de serviciu se suspenda la initiativa functionarului public in urmatoarele situatii: pentru participare la campania electorala", dispozitiile articolului 97, alineatul 2 din Legea 161/2003, potrivit carora "raportul de serviciu al functionarului public se suspenda: pe durata campaniei electorale, pana in ziua ulterioara alegerilor, daca nu este ales; pana la incetarea functiei eligibile sau a functiei de demnitate publica, in cazul in care functionarul public a fost ales sau numit", precum si dispozitiile articolului 87, alineatul 1, litera c) din Legea 161/2003, potrivit carora "functia de primar (...) este incompatibila cu (...) calitatea de functionar public sau angajat cu contract individual de munca, indiferent de durata acestuia", a precizat ANI.

Citeste si:
Accident grav în Teleorman: două autobuze, spulberate de un TIR...
Accident grav în Teleorman:...

Sandu Victor Radu Capalnasiu s-a aflat in incompatibilitate in perioada 17 mai 2010 - 1 august 2013, precum si din 26 iulie 2010 pana in prezent, intrucat a detinut, simultan, functia de primar al municipiului Zalau si calitatea de reprezentant al municipalitatii in cadrul Adunarilor Generale ale Asociatilor de la SC E-Star ZA Distriterm SRL si SC Citadin Zalau SRL.

Potrivit articolului 87, alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003, "functia de primar (…) este incompatibila cu (…) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local".

Petre Anton Draguinea a fost in incompatibilitate din 19 iulie 2010 pana in 25 aprilie 2012, intrucat a detinut, simultan, functia de viceprimar al orasului Corabia si calitatea de membru in Consiliul de Administratie al Spitalului Orasenesc Corabia, incalcand astfel dispozitiile articolului 87, alineatul 1, litera d) din Legea 161/2003, potrivit carora functia de viceprimar este incompatibila cu cea de membru al consiliului de administratie la institutiile publice.

Citeste si:
Capitala ar putea rămâne fără groapă de gunoi. „Mai avem 4-5 ani”
Capitala ar putea rămâne fără...

ANI a mai constatat ca Stefan Korch a fost in incompatibilitate din 19 iunie 2008, data validarii mandatului de consilier local, pana in 4 august 2009, cand i-a incetat contractului individual de munca, respectiv din 22 iunie 2012, data validarii mandatului de viceprimar, pana in prezent, intrucat a exercitat, simultan, functia de consilier local in cadrul CL Sinteu, si pe cea de paznic de pasune la Primaria Sinteu, respectiv functia de paznic de pasune in cadrul Ocolului Silvic Blidaru si pe cea de viceprimar al comunei Sinteu.

Acesta a incalcat dispozitiile articolului 87, alineatul 1, litera k) din Legea 161/2003, potrivit carora functia de viceprimar este incompatibila cu orice activitati remunerate, cu exceptia functiei de cadru didactic sau a functiilor in cadrul unor asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale. De asemenea, Korch a incalcat si dispozitiile articolului 88, alineatul 1, litera c) din Legea 161/2003, potrivit carora functia de consilier local este incompatibila cu calitatea de angajat cu contract individual de munca in aparatul propriu al consiliului local respectiv, a precizat ANI

Citeste si:
O localitate din România își schimbă numele. Care va fi noul nume
O localitate din România își...

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.