Comuna Abrămuț din județul Bihor își schimbă numele în comuna Petreu. Pentru această schimbare a denumirii și a localității de reședință a comunei fost depusă o propunere legislativă la Camera Deputaților.

O localitate din România își schimbă numele

Potrivit autorităților în orivința motivelor de a schimba numele, satul Petreu întrunește toate criteriile legale pentru a deveni reședință de comună, de exempluo clădire în care să activeze sediul primăriei, grădiniță, școală primară și gimnazială, dispensar medical, farmacie sau poștă. Totodată, în 2014, postul de poliție al comunei Abrămuț activează în satul Petreu.

În luna septembrie 2021 s-a desfășurat un referendum pentru schimbarea denumirii satului și a reședinței, dintre care 963 de locuitori au votat, iar aproximativ 870 au fost pentru noul nume.

„Prin urmare, a fost inițiată propunerea legislativă prin care se propune schimbarea denumirii comunei Abrămuț, judeșul Bihor, în comuna Petreu și stabilirea reședinței comunei Petreu, județul Bihor în satul Petreu. În urma acestor modificări satele componente ale comunei petreu sunt următoarele: Petreu reședință de comună și satele componente Abrămuț, Crestur și Făncica”, se arată în expunerea de motive.

Comuna Abrămuț este localizată în partea de nord a județului Bihor, la 60 km de municipiul Oradea, iar în parte de est se învecinează cu orașul Marghita.

Potrivit informațiilor furnizate de primărie, comuna a fost atestată documentar pentru prima oară în secolul XIII, prin localitatea Petreu. Denumirea satului este legată de o istorie interesantă. Primul an satul a fost numit Petri. În anul 1332 acesta ajunge să poarte numele de persoană Petru, iar după câteva secole se numește Malmos-Petri. Ceva ani mai târziu denumirea localității se transformă în Monos-Petri, Monospetri denumirea maghiară de azi. Numele localității a suferit o groază de schimbări pe parcusul a mai mulți ani.

Ce presupune propunerea legislativă de schimbare a denumirii

„Art. 1- (1) Denumirea comunei Abrămuț, județul Bihor, se schimbă în comuna Petreu.

Citeste si:
Canabis cultivat în sere pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi...
Canabis cultivat în sere pe o...

(2) Satele componente ale comunei Petreu sunt următoarele: Petreu, Abrămuț, Crestur și Făncica.

(3) Reședința comunei Petreu, județul Bihor, se stabilește în satul Petreu.”


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.