Prefectul Capitalei a anunțat că Bucureștiul ar putea rămâne fără groapă de gunoi în câțiva ani, căci, chiar dacă am colecta selectiv, locul de depozitat deșeuri din Vidra, singura care mai primește gunoiul din oraș, se va umple rapid. Primarii de sector admit că situația este gravă, iar soluția pe care au găsit-o este de a căuta sprijin pentru această problemă în alte județe. 

Criza gunoaielor. Capitala ar putea rămâne fără groapă de gunoi în „4-5 ani”

„Depinde cum ducem gunoiul acolo. Dacă mai întâi îl selectăm și apoi ducem acolo numai ceea ce trebuie dus acolo. Mai avem 4-5 ani în care putem depozita. Asta înseamnă că am putea să rămânem cu gunoiul în stradă. Zilnic, Bucureştiul produce gunoi cât șase judeţe, adică 2.000 de tone. Colectarea selectivă ar fi o soluţie pentru a reduce din cantitatea de gunoi care ajunge la groapă. De aici, şi prelungirea perioadei de funcţionare a depozitului de gunoi”, a spus Toni Greblă, prefectul Capitalei.

90% dintre deșeurile produse de Capitală nu ajung sub această formă la groapa Vidra, colectate selectiv, ci amestecate, ceea ce înseamnă că dintr-un milion de tone de gunoi pe an, 900.000 de tone de deșeuri nu pot fi reciclate.

În 2021, în Sectorul 2, din cele 10.000 de tone de gunoi produse, locuitorii au colectat selectiv numai 1.000 de tone. Dar chiar și așa firma de salubritate nu mai face față.

„Într-un an am reușit să trecem de la colectarea amestecată la colectare selectivă pe bune, ceea ce devine o problemă în sine pentru că operatorul nu are capacitatea dimensionată să ridice atâta fracţie uscată, atâtea deşeuri din ambalaje. I-am cerut să iși suplimenteze flota ... ne vom umple de gunoi”, a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Pentru a evita scenariul în care Capitala ar fi sufocat în gunoaie, edilii au găsit opt depozite de deșeuri în județe învecinate, iar tarifele sunt cuprinse între 58 și 126 de lei pe tonă. Problema este că „va exista o anume descentralizare, situație un pic mai avansată”, admite prefectul Toni Greblă. Pe de altă parte, administratorii gropii de gunoi de la Vidra susțin că depozitul mai poate să primească gunoi 15 sau chiar 20 de ani de acum încolo.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

„Dacă urmărim declarațiile reprezentanților autorităților publice, vom observa că există o apetență pentru a induce panică în rândul populației cu privire la o posibilă criză a depozitării deșeurilor”, este de părere administratorul gropii de gunoi Vidra, conform Observator.

Depozite de gunoi în Bucureşti care măsurau între 2 şi 3 metri înălţime. Au fost date amenzi uriaşe

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București și Compania Municipală Parcuri și Grădini București au primit, în data de 19 mai, câte o amendă de 50.000 de lei, din cauza depozitelor de deșeuri dintre care unele măsurau între 2 și 3 metri înălțime. Deșeurile erau lăsate neconform, într-unul din punctele de lucru ale administrației și, respectiv, pe un amplasament situat în Parcul Regele Mihai I, fostul Parc Herăstrău.

Citeste si:
Românii vor achita mai mult pentru gunoi. Ce prevăd noile obligații
Românii vor achita mai mult...

„Pe ambele amplasamente au fost identificate, pe suprafețe întinse, depozitări semnificative de deșeuri municipale amestecate, în saci din plastic negri, abandonate, deșeuri menajere amestecate cu deșeuri reciclabile din hârtie-carton, plastic și ambalaje metalice, precum și deșeuri vegetale sau resturi provenite din construcții”, informează Garda Naţională de Mediu.

„O parte erau direct pe sol, iar o altă parte se aflau pe platforme betonate, iar depozitele măsurau între 2 și 3 metri înălțime. Pe amplasamente s-au constatat scurgeri de levigat și disconfort olfactiv generate de depozitările de deșeuri municipale amestecate abandonate.

În ambele situații a fost aplicată câte o amendă contravențională în valoare de 50.000 de lei conform O.U.G. 92/2021 și o sancțiune contravențională complementară constând în ridicarea deșeurilor depozitate în alte zone decât cele autorizate, curățarea terenului, precum și eliminarea acestora conform legislatiei de mediu în vigoare", a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Citeste si:
Bucureștiul dansează: Noaptea Dansului, cel mai mare eveniment de...
Bucureștiul dansează: Noaptea...

Instituțiilor vizate li s-a interzis depozitarea deșeurilor de orice fel pe spațiul verde și li s-a impus salubrizarea de urgență a amplasamentelor.

România, groapa de gunoi a altora. Firul banilor se întinde dincolo de granițe


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.