Potrivit ultimei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis, primăriile vor avea obligația să colecteze separat deșeurile din hârtie, metal, plastic, sticlă și textile.

Românii vor avea de achitat mai mult pentru gunoi

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care aplică sancțiuni mai dure pentru depozitarea ilegală a deșeurilor și introduce noi obligații pentru municipalități.

Prin urmare, primăriile vor fi obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deșeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material și respectiv, să organizeze atribuirea conform deciziei luate.

Totodată, românii care vor fi prinși că aruncă deșeurile neconform vor primi amenzi usturătoare. În toate sectoarele din Capitală sunt instalate tomberoane speciale pentru sortarea gunoiului. Până acum, puțini dintre bucureșteni și-au făcut un obicei pentru ca să sorteze gunoiul.

Brazii de Crăciun din Sectorul 2 și 3 al Capitalei vor fi colectați gratuit

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, i-a îndemnat pe bucureșteni să nu arunce oriunde pomii de Crăciun, deoarece aceștia sunt colectați gratuit de firmele de salubrizare.

"Nu aruncaţi la întâmplare brazii de Crăciun! La început de an, fac un apel la dumneavoastră să nu lăsaţi oriunde brazii de Crăciun", a scris Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, pe rețeaua de socializare.

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru localnicii care aruncă gunoiul la întâmplare

Dacă în anul 2021 un sfert dintre orădeni colectau selectiv, în 2022, reciclarea a fost în declin. În august, aceasta a fost de numai 17%. „Pentru a creşte gradul de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile şi biodegradabile, Primăria Oradea 275 de insule ecologice supraterane, în casetate cu câte cinci containere fiecare”, a transmis Anca Deac, purtător de cuvânt Primăria Oradea.

Citeste si:
Managementul deșeurilor: Clearing House și țintele de colectare...
Managementul deșeurilor:...

Oamenii continuă să arunce gunoiul la întâmplare, motiv pentru care, din această lună, amenzile au fost majorate de autorități și pot ajunge până la 20.000 de lei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Ianuarie 2023 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.