Un set de analize plasează țara noastră în topul celor mai poluate țări din Europa, iar aerul otrăvit ucide 25.000 de români anual. Deșeurile străinilor ajung să fie arse pe câmpurile noastre și traficanții de fier vechi poluează aerul sub ochii autorităților. Firul banilor și declarații de la ministrul Mediului și Garda de Mediu. 

 

România importă gunoiul altora

România a început să se sufoce cu praf, cu pulbere și fum. Țara e plină de focare cu resturi de caroserii, plastic și cauciuc, gunoi care, aruncat în natură, otrăvește tot ce atinge.

În Bălteni există 23 de firme autorizate pentru colectarea de deșeuri spre reciclare, dar acest lucru nu înseamnă că pot să dezmembreze mașini scoase din uz, o mare problemă cu care se confruntă România.

„Sunt comunăţi care aşa trăiesc, din asta trăiesc! Sunt comunităţi care se mulţumesc să trăiască aşa. În toate aceste comunităţi unde legea nu contează, unde singurul venit este această activitate ilegală să pretindă lumea ca ministerul mediului să schimbe tot”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru Observator.

De altfel, e un fenomen în sudul teritoriului. Fumul provenit din arderi ilegale este toxic. De pildă, dacă aici ar arde un kilometru de plastic ABS, folosit în industria auto, ar fi ca și cum ar arde patru tone și jumătate de lemn. Prin acest fum, la noi ajung particule cu diametrul de zece ori mai mic decât al unui fir de păr, pe care nu le putem vedea, dar care ne îmbolnăvesc fără să știm.

„Disimulează aceste activităţi şi încearcă să le treacă prin mai multe firme succesiv”

„Sunt substanţe puternic cancerigene. Sunt nişte particule care se depun pe plămâni şi plămânul devine ca un filtru. Se depun pe plămâni şi acolo rămân”, a spus Florin Guran, expert Garda de Mediu, pentru sursa citată.

„Nu se ştie (cât contribuie arderile la poluare, n.red.), nu sunt cuantificate”, a adăugat George Gărbacea, fost șef al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

„Încearca să disimuleze aceste activităţi şi încearcă să le treacă prin mai multe firme succesiv, la un moment dat acele activităţi îşi pierd urma”, e de părere Mihai Rădulescu, de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

„Practic fac parte dintr-o mafie care este extinsă la nivelul întregii ţări. Şi e vorba de sute de milioane de euro probabil”, conchide Dragoș Popescu, senator și membru în Comisia de Mediu.

Cum ajung deşeurile străinilor să fie arse pe câmpurile României?

Firul banilor se prelinge dincolo de granițele României, dat fiind că o parte dintre deșeuri sunt importate. Mai clar, străinii le dau ieftin și firme de la noi le aduc pe post de produse la mâna a doua.

„Sunt persoane care ştiu că societatea x a adus un camion de anvelope, a vândut jumătate ca second hand, cu cealaltă jumătate nu are ce să facă şi atunci vin şi îi bat la uşă - ai ceva de aruncat? Şi cam aşa ajung să fie arse ilegal”. a declarat Mihai Rădulescu, IGPR.

Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Schimbarea

De anul acesta, țara noastră blochează TIR-urile cu deșeuri, după o proaspătă lege. De asemenea, încă un proiect se află acum în Parlament. Acesta prevede pedepse cu închisoarea pentru arderile ilegale de deșeuri.

Octavian Berceanu, despre poluarea din România

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a atras atenția asupra numărului mare de persoane care mor anual în România din cauza poluării. Conform acestuia, până la 25.000 de români sunt în fiecare an direct afectați de poluare atmosferică din țară.

„Comparând cu Covid-19, poluarea este cam pe acolo, dacă nu puțin mai sus” în ceea ce privește numărul de persoane decedate, a spus oficialul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.